Monday, April 3, 2017

Reboot aneb Zapomeňte, co jste viděli, jedeme od začátku

Že jsou superhrdinové leckdy nesmrtelní, na to už jsme si zvykli. Hollywoodská filmová studia v posledních letech ovšem tuto nesmrtelnost dovedla ještě dál: když má podle nich některá postava a její univerzum potenciál, klidně celou ságu po pár letech prostě natočí znovu, jinak a (doufejme) lépe. Tento způsob, jak lze stále dokola těžit z toho samého materiálu, převzala z původní superhrdinské platformy: z komiksů.  

                Takzvaný reboot, česky restart, potkal v novém tisíciletí mnoho superhrdinů, jejichž kořeny jsou ve století dvacátém.  Důvody filmových studií byly rozmanité, stejně jako způsoby, kterými tyto rebooty proběhly (a probíhají). Superhrdinové a jejich univerza se od svých počátků ve 30. letech probojovali od laciných komiksových sešitů…

https://en.wikipedia.org/wiki/Action_Comics

…až po vysoko rozpočtové filmy naplněné nejlépe placenými herci světa a dychtivě očekávané hry na počítače i nejrůznější konzole.

http://hollywoodlife.com/2013/06/11/man-of-steel-reviews-superman-henry-cavill/

 Za vším zkrátka hledejme peníze, lépe řečeno hodně peněz, a rebootu se tak dočkala spousta superhrdinů. V tomto článku se podrobněji podíváme na rebooty tří z nich – Batmana ze stáje DC Comics a Spider-mana s mutanty X-Men z konkurenční stáje Marvel.

Batman

https://www.reddit.com/r/comicbooks/comments/25hevj/evolution_of_the_liveaction_batman_batsuit/

Batman byl jedním z prvních superhrdinů, vylíhl se v hlavě kreslíře Boba Kanea a spisovatele Billa Fingera v roce 1939. Batman je alter ego Bruce Waynea, bohatého amerického playboye, filantropa a majitele Wayne Enterprises. Poté, co byl Wayne jako malý chlapec svědkem vraždy svých rodičů, přísahal, že bude bojovat proti zločinu. A tak se zrodila postava Batmana, netopýřího muže, který je postrachem zločinců ve fiktivním městě Gotham City a který místo superschopností používá technologii. Jeho svět zahrnuje i další postavy, především komorníka Alfreda, který pečuje o Bruce Waynea i Batmana a jeho vybavení, a ústředního nepřítele Jokera. Po boku Batmana se ale občas ukazuje i sidekick neboli pomocník Robin, technologický mág Lucius Fox či maskovaná mstitelka Batgirl. Z protivníků můžeme jmenovat například Catwoman, Penguin, Two-Face, Poison Ivy a další.
V komiksech zažil Batman rebooty nečetněkrát, například tady se na ně můžete podívat. Nebudeme se zabývat ani kreslenými seriály. Hraný Batman se poprvé objevil v televizi v roce 1966 v seriálu Batman. V tom samém roce byl natočen s těmi samými herci i snímek pro kina opět pojmenovaný Batman. Prvního filmového restartu se netopýří muž dočkal až v roce 1989 ve filmu režiséra Tima Burtona. Batmana hrál Michael Keaton, padoucha Jokera Jack Nicholson a novinářku Vicky Valeovou Kim Basingerová. O tři roky později se Batman vrátil ve filmu Batman Returns se stejnou dvojicí režisér/hlavní hrdina, za to s o něco horšími recenzemi. Další dvě pokračování – nelze zde mluvit o rebootu v klasickém slova smyslu, spíš o převzetí otěží, jak se to děje v univerzu Jamese Bonda – natočil režisér Joel Schumacher a postaral se tak Batmanovi o věru neslavný konec jeho rodného 20. století. Zatímco film Batman navždy s Valem Kilmerem v titulní roli dostal na IMDb hodnocení 5,4 z 10, jeho následovník Batman a Robin s Georgem Clooneyem coby netopýřím mužem pouhých 3,7.
Druhý Batmanův reboot se uskutečnil v roce 2005 skvěle hodnoceným snímkem Batman začíná režiséra Christophera Nolana s Christianem Balem. Byl to první díl trilogie Temný rytíř, která se od barevných a až dětsky naivních předchozích filmů lišila svým temným a realistickým pojetím a také uzavřeným příběhem.
Třetí reboot je pouhý rok starý, tentokrát se ale netopýří muž v podání Bena Afflecka musel podělit s kolegou superhrdinou Supermanem (Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti). Tento reboot pokračuje v současném trendu temného a spíše realistického pojetí. Další, tentokrát čistě batmanovský film této série je ohlášen na rok 2018.

Spider-man

http://daniloescobar.deviantart.com/art/Evolution-Costume-Spider-Man-499251479

Spider-mana vytvořili Stan Lee a Steve Ditko v roce 1962. Spider-man, vlastním jménem Peter Parker, je sirotek, kterého vychovali teta May a strýc Ben. Když ho kousne radioaktivní pavouk, získává nejen jeho hbitost a sílu, ale také schopnost pomocí lepkavých vláken přilnout k různým povrchům. Dalším důležitým životním zlomem byla pro Petera Parkera smrt jeho strýce. Tu nepřímo zavinil, když nechal utéct lupiče, který strýce Bena později zavraždil. Středoškolák, později vysokoškolák Spider-man pracuje bez parťáka, zato protivníků má mnoho. Jeho ústředním nepřítelem je Green Goblin, občanským jménem Norman Osborn, otec nejlepšího přítele Petera Parkera Harryho. Mezi další nepřátele patří například doktor Octopus, Sandman nebo třeba Venom.
Spider-man se poprvé ve filmu objevil v roce 1969, ovšem byl to film neoficiální, fanouškovský.

https://en.wikipedia.org/wiki/Spider-Man_(1969_film)

První oficiální Spider-man byl natočen v roce 1977 jako televizní film a pilot pro seriál, který ale neměl dlouhého trvání. V roce 1985 Marvel Comics prodali práva na postavu pavoučího muže. Tato práva pak byla opět prodána a koupena ještě několikrát, než zakotvila u Sony Pictures Entertainment. Právě díky Sony se Spider-man poprvé objevil na velkém plátně, a to v roce 2002 ve filmu Spider-man s Tobey Maguirem v titulní roli. Následovaly ještě dva filmy, pojmenované prostě Spider-man 2 a 3.
 V roce 2010, pouhé 3 roky po premiéře posledního filmu, společnost Sony oznámila reboot a skutečně natočila další 2 filmy, které příběh Petera Parkera odvyprávěly znovu od začátku, tentokrát s Andrewem Garfieldem v hlavní roli. Tou dobou už si ale zřejmě původní vlastník Spider-mana, Marvel, rval vlasy nad vlastní hloupostí, kvůli které prodal práva na tuto oblíbenou postavu. Už od roku 2008, kdy byl natočen Iron Man, totiž Marvel postupně buduje na filmovém plátně univerzum svých komiksových hrdinů a Spider-man tam prostě chybí. Po dlouhých jednáních nicméně došla studia Sony, Disney a Marvel v roce 2015 ke shodě a Spider-man se tak vrací do marvelovského vesmíru. Už jsme ho mohli spatřit ve filmu Kapitán Amerika: Občanská válka a teď bude mít snímek vlastní. Jeho novým představitelem, třetím během patnácti let, je Tom Holland.

X-Men

http://comicbook.com/2015/02/28/every-x-men-movie-ranked-worst-to-best/

Tento článek je o rebootech a někdo by mohl namítnout, že u série filmů o mutantech X-men se ještě žádný reboot nekonal. A měl by samozřejmě pravdu. Přesto jsem se rozhodla tuto franšízu do výčtu zařadit, a to z toho důvodu, že tvůrcům se povedl pomocí triku s cestováním časem husarský kousek. Pojďme si ale nejprve připomenout historii X-Men.
Spoluautor Spider-mana Stan Lee vymyslel komiks o mutantech X-Men společně s Jackem Kirbym v roce 1963. Místo jednoho superhrdiny jich v tomto příběhu figuruje celý tým. X-Men jsou lidé, ale narození jako mutanti s nejrůznějšími schopnostmi – telepatie, neviditelnost, nadměrná síla, moc ovládat různé živly, počasí, kovy... možnosti jsou nekonečné. „Hodné“ mutanty vede profesor Xavier, upoutaný na kolečkové křeslo, jejich úhlavním nepřítelem, ale občas i spojencem, je Magneto, který je taktéž mutant. Jádrem sporu Magneta a profesora X. je v podstatě jejich odlišná životní filozofie, což zároveň z X-Men dělá alegorii o xenofobii a rasismu.
Jak už bylo řečeno, filmoví X-Men se žádného oficiálního rebootu (zatím) nedočkali. První film s názvem X-Men se objevil v kinech v roce 2000, následován o tři roky později snímkem X-Men 2 a v roce 2006 filmem X-Men: Poslední vzdor. Další filmy se soustředily na postavu mutanta Wolverina, kterého ztvárnil Hugh Jackman: X-Men Origins: Wolverine (2009) a Wolverine (2013). Ještě předtím byl ale natočen film X-Men: První třída, který je prequelem, takže kromě Hugha Jackmana se v něm objevili samí noví herci. A teď už se dostáváme ke slíbenému „pseudorebootu“. V roce 2014 se ve filmu X-Men: Budoucí minulost, mutant Wolverine vrátil do minulosti, aby tak zabránil dystopické budoucnosti (stručně řečeno). To se mu samozřejmě povedlo, čímž změnil přítomnost, a děj prvních tří mutantních filmů se tak vlastně nikdy nestal. To samozřejmě společnosti 20th Century Fox, která X-Men natáčí, dovoluje nejen při tvorbě dalších dílů nevázat se na díly předchozí, ale i použít mladší, neokoukané herce jako představitele klíčových postav. Pokud by předchozí odstavec byl příliš složitý, zde je jednoduché grafické schéma:

http://xmenmovies.wikia.com/wiki/File:X-Men-Days-Of-Future-Past-Movie-Timeline-Infographic-DOFP.jpg

Pokud by to někomu ještě nestačilo, můžu prozradit, že už od loňského roku internetem koluje šeptanda, že poté, co Hugh Jackman skončil posledním filmem Logan (2017) s rolí Wolverina, chystá se reboot celé série a tentokrát opravdový.

Fenomén rebootu je samozřejmě mnohem, mnohem obsáhlejší. V komiksech je běžný už dlouho, tady například najdete stručnou historii restartů superhrdinů ze stáje DC Comics. S novým tisíciletím ale reboot objevil i filmový průmysl. Dočkal se ho mimo jiné zřejmě nejslavnější superhrdina vůbec Superman, dále třeba Hulk nebo Daredevil (seriálem, zatím). 

No comments:

Post a Comment