Sunday, April 16, 2017

Facebookové vztahy a otázka soukromí na internetu v zemích globálního jihu



Článek Slumdog romance: Facebook love and digital privacy at the margine publikovaný v časopise Media, Culture & Society se zaměřuje na využívání internetu v zemích tzv. globálního (chudého) jihu a s ním související otázku ochrany soukromí.  Autoři provedli výzkum mezi mladistvými v okrajových částech Brazílie a Indie a přináší tak jejich pohled na využití internetu, který je vhodným východiskem pro tvorbu internetové legislativy v zemích globálního jihu.


Autorkami článku jsou Payal Arora a Laura Scheiber. Payal Arora je profesorkou na katedře médií a komunikace na Erasmus University Rotterdam v Nizozemsku, při které založila centrum Catalyst Lab. Centrum se snaží využívat kampaně na sociálních sítích k posílení vztahů mezi akademiky, podnikateli a veřejností.  Ve výzkumech se zaměřuje na oblast globálního jihu.

Laura Scheiber působí na Pontifícia Universidade Católica de Minas Gerais v Brazílii, kde vede výuku metodou „převrácené třídy“. Ve svých výzkumech se zaměřuje na vzdělávání, sociální nerovnost a násilí mladistvých.

Autorky (za spolupráce dalších kolegů) se ve svém výzkumu věnují běžnému tématu regulace internetu, ovšem v méně běžném kontextu zemí globálního jihu. Právě tam je ale otázka regulace velice aktuální, neboť dostupností technologií se zvyšuje počet uživatelů internetu a regulace se stává nezbytným prvkem (oproti zemím globálního severu, kde je už rozvinuté jak využívání internetu, tak také jeho regulace).

Pro zjištění potřeb regulace je důležité zjistit, jakým způsobem je internet v dané oblasti využíván a v čem jsou jeho rizika. Rozsáhlý výzkum zahrnoval řadu metod: polostrukturované rozhovory, skupinové diskuze, fotodokumentaci využívaných mobilních telefonů a obydlí respondentů a sledování jejich aktivit na Facebooku. Cílovou skupinou byly osoby ve věku 14-27 let žijící v tzv. slumech, které OSN klasifikuje pěti znaky jako společenství:

  • bez přístupu ke kvalitní vodě
  • bez přístupu ke kanalizaci
  • s nejistým zaměstnáním
  • s nestabilním bydlením (jedná se o chatrče postavené z různých materiálů)
  • a s nedostatečným životním prostorem.
Konkrétně se jednalo o 22 respondentů žijících na periferiích brazilských měst Belo Horizonte a Rio de Janeiro a stejné množství respondentů z příměstských oblastí Insapuru a Ludhiany v Indii.

Východiska výzkumu

Výzkum vycházel z předešlých zjištění, která prokázala důležitou roli Facebooku. Ve výzkumu prováděném v Myanmaru se ukázalo, že většina dotázaných se domnívá, že nepoužívá internet, ačkoli hojně využívá Facebook. Sociální vazby a zábava jsou tak důležitým prvkem, proč se lidé z oblastí globálního jihu připojují a jsou ochotnější přijmout nové technologie.

Dalším důležitým prvkem je kultura jednotlivých zemí. Často se jedná o patriarchální společnosti, ve kterých je omezená komunikace s opačným pohlavím. Díky anonymitě však mohou i v těchto zemích muži chatovat se ženami, aniž by je za to čekal nějaký morální postih.

Soukromí na internetu

Hned na počátku výzkumu vyvstala nepředvídatelná překážka v samotné definici pojmu soukromí. Respondenti nejprve nenacházeli slov, jakými by soukromí dokázali definovat. Později se jim podařilo odlišit soukromé od veřejného označením médií, která pro tu kterou komunikaci využívají – zprávy posílané přes aplikaci označili za soukromé, posty sdílené na Facebooku za veřejné.

Rozkol nastal v přístupu k ochraně soukromí. Brazilští respondenti přiznali, že se o své soukromí více bojí a zvažují, co na Facebooku zveřejní a co ne. Stejně tak zvažují, koho si přidají do přátel a koho nikoli. Oproti tomu respondenti z Indie takové obavy neprojevili. Mezi přáteli mají zhruba čtvrtinu těch, které osobně neznají. Ochota seznamovat se s cizími lidmi pravděpodobně pramení ze svázanějších podmínek pro navazování vztahů v reálném životě, jakými jsou omezení při komunikaci s opačným pohlavím a domluvené sňatky.

Riziko podvodů a revenge porn

Otázka možných podvodů na internetu je celosvětovým problémem, a tak se i té výzkumníci při rozhovorech dotkli. Někdy se jedná o relativně neškodná vylepšování profilů související se vzhledem a názory, jindy o zásadní zneužití důvěry a finanční podvod. V Malajsii bylo v roce 2012 nahlášeno 846 podvodů s celkovou škodou sedmi milionů dolarů. Malajská policie následně založila webovou stránku varující před takovými podvody prezentující také rady, jak podvodníka včas odhalit.

Respondenti se o podvodech tohoto typu zmiňovali také, i když v menší míře.

Zajímavou oblastí, které se výzkum také dotkl, byl pojem revenge porn. Jedná se o sdílení sexuálního obsahu bez souhlasu zobrazené osoby s cílem zostudit ji, přičemž se obvykle jedná o pomstu ženám. Autorky poukazují na odlišnost přijetí v různých kulturách. Pro indické ženy by takové zveřejnění mělo dalekosáhlejší důsledky než pro Brazilky. To se odrazilo i v názorech respondentek, kdy indické ženy projevily s oběťmi revenge porn větší soucit než dotazované v Brazílii. Indické respondentky se přikláněly k názoru, že zobrazované jsou oběťmi, v brazilské části výzkumu se řešila spoluvina zobrazovaných a těch, kdo video nahrají na internet, nebo dokonce plná vina zobrazovaných, které by měly znát rizika nových technologií a chovat se podle toho.

Regulace internetu v zemích globálního jihu?

Z výzkumu vyplývá, že obávané oblasti související s ochranou soukromí je potřeba řešit ve všech zemích. Nejde se jí však věnovat globálně, je potřeba se zaměřit na konkrétní země a jejich kultury a neřídit se typickým rozdělením globálního jihu a severu, neboť v jednotlivých zemích jsou patrné rozdíly, které je potřeba do regulace zahrnout

Internet v České republice

K masovému rozšiřování internetu došlo v České republice ve druhé polovině 90. let. V současné době internet využívá 73 % domácností. Vzhledem k delší době, po jakou se internet v České republice využívá, je také spektrum využití širší. Většina uživatelů internetu používá emailovou komunikaci, polovina navštěvuje sociální sítě, velký podíl zájmu si zabírá také internetové zpravodajství (86 % uživatelů internetu).

Vedle úprav zahrnutých v zákonech se objevují různé iniciativy snažící se předejít problémům, které internet přináší. V letech 2012-2014 byla například spuštěná webová stránka Jaknainternet.cz, která rozebírá internet z různých hledisek od historie přes praktické využití včetně bezpečnosti jeho využívání.


Autor: Veronika Zemanová


Zdrojový text:

Slumdog romance: Facebook love and digital privacy at the margine publikovaný v časopise Media, Culture & Society. Media, Culture & Society, April 2017, vol. 39, 3: pp. 408-422.


Další zdroje:





 

No comments:

Post a Comment