Wednesday, April 19, 2017

Mohou nová média šířit vysokou kulturu?



Již od masivního rozšíření internetu a společně s vývojem dalších a dalších nových (neboli online) médií se setkáváme s otázkou, jaký má tento vývoj vliv na společnost. Lidé již mohou získat téměř vše z domova, mohou komunikovat s přáteli a rodinou přes síť, s přívalem online zábavy a sociálních sítí jejich pozornost těká mezi mnoha fenomény. Znamená to, že je společnost líná, nevzdělaná? Vždyť na to samé se můžeme podívat z druhé strany – lidé mají k dispozici mnoho informací, mohou se tedy vzdělávat zdarma, a to nekonečně dlouho. Jedná se o dva názory, které zřejmě nemají jednoduchou odpověď a zcela jistě neexistuje jedna správná. Stejně tak se lze dívat na to, jak nová média ovlivňují vzdělání a rozhled lidí v oblasti kultury. Zakrňujeme díky tomu, že máme nekonečné množství obsahů? Chodíme méně do kina, protože si film můžeme stáhnout? Nebo naopak známe díky internetu mnohem více děl? Vždyť si můžeme poslechnout vážnou hudbu nebo přečíst třeba knihu online. Záleží asi tedy spíše na jednotlivcích a na tom, jak s tím, co mají k dispozici, naloží.
A milovníci vážné hudby s tím naložili po svém. Založili totiž webovou platformu, která může dalším fanouškům zprostředkovat skvělý hudební zážitek. Jmenuje se Vážný zájem a jedná se o projekt spojující nejen posluchače, ale rovněž ty, kteří hrají na nějaký nástroj a nevadí jim svůj um předvést před publikem. Vážný zájem je v určitém ohledu založen na produsage, uživatelsky generovaném obsahu nebo jinými slovy kombinací produktu a zároveň jeho užitím. To se dokonce promítá za hranici virtuálna – do reálného života. A co se tedy jedná? Jednoduše řečeno Vážný zájem spojuje milovníky vážné hudby. Jak? Sdružuje lidi, kteří by u sebe rádi uspořádali malý komorní koncert vážné hudby s těmi, kteří tento koncert mohou odehrát, tedy hudebníky. A to vše zcela zdarma. Projekt je v tuto chvíli „uspaný“ – v plném proudu probíhal přes webovou stránku domacikoncerty.cz v loňském roce a byl velmi úspěšný. Před web se registrovali lidé, kteří chtěli domácí koncert uspořádat i umělci, kteří byli ochotni zajistit kýženou hudební složku. Stačilo zadat jen své registrační údaje a město či část města, kde se zájemce vyskytuje. Autoři projektu je potom propojili a domácí koncert byl na světě.
Pokud se zamyslíme nad tím, zda by podobný koncept dokázal fungovat i bez internetu a webové stránky, která toto umožňuje, zjistíme, že by to šlo velice těžko a že, by se taková akce musela plánovat několik měsíců. V tomto případě se ovšem jednalo o týdny. Výjimečnost projektu v českém prostředí zaznamenala například i Česká televize. Ta o Vážném zájmu dokonce natočila dokument – ke zhlédnutí zde: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095218055-terra-musica/316292320090003. Nápad byl veden myšlenkou rozšířit vážnou hudbu mezi mladými, k čemuž dopomohl právě i internet a dostupnost přes nová média, která jsem v dnešní době pro mladou generací samozřejmostí. Přes sociální sítě se podařilo opravdu mnoho z nich přilákat. Projekt má i svou facebookovou stránku, která dnes nesmí chybět takřka žádnému subjektu. 


Zdroj: domacikoncerty.cz

Internet, který je často obviňován ze snižování socializace ve společnosti, tak ukázal svoji obrovskou moc tomu naopak pomáhat. Díky projektu se sešli hudebníci s posluchači, pořádali se večírky, scházeli se přátelé, ale utužily se například i vztahy mezi sousedy, kteří jsou ideálními hosty, pokud člověk pořádá koncert u sebe doma – nemohou pak nadávat, že v domě děláte hluk. Nevýhodou a důvodem pro prozatímní uspání projektu byla náročnost na provázání zájemců. To doposud byla práce produkčního. Vzhledem k tomu, že se jednalo o neziskovou činnost, nebyla ale tato představa dlouhodobě udržitelná. Z tohoto důvodu se autoři rozhodli pokusit se vybrat peníze na webovou aplikaci, která by fungovala tak, aby se již nemusel zapojovat v propojování žádný člověk, ale aplikace by tuto funkci převzala. Zájem o aplikaci a vážnou hudbu v České republice potvrzuje fakt, že se poměrně velká částka – 250 000 Kč  nakonec opravdu podařila vybrat.
S online médií a potažmo tedy i s tímto konceptem rozšíření vážné hudby se ovšem pojí problém sociální nerovnosti. I když je v dnešní době přístup k internetu z našeho pohledu téměř samozřejmostí, ne všichni lidé ho opravdu mají, a tím pádem jsou z tohoto ojedinělého projektu v Česku vyloučeni. Řešením může být registrace přes veřejný internet či u známého. Malý byt nebo nevhodné podmínky pro pořádání však pro Vážný zájem není problém. Přihlásit se totiž může i člověk, který chce pouze na domácí koncert zavítat. I když se předpokládá určitý dobrovolný příspěvek, není závazně vyžadován, a tak má i člověk bez prostředků možnost zúčastnit se jednoho z domácích koncertů. 

I když sama nejsem krajní milovnicí vážné hudby, jednoho z domácích koncertů u svých přátel jsem se v loňském roce také zúčastnila. Většina z posluchačů byli mladí lidé, a tak se zdá, že se záměr šířit vážnou hudbu mezi mladší generací vydařil. Domácí koncerty mají opravdu specifickou, velmi intimní atmosféru, která společně s nevšedním zážitkem krásné hudby z bezprostřední blízkosti člověku poskytne nezapomenutelný zážitek. Díky jednoduchosti a přístupu se k projektu dostane téměř každý, zároveň je to skvělá příležitost pro to sejít se s přáteli, utužit vztahy a také poslechnout si naživo ty nejlepší hudebníky u nás. Jedná se o určitou formu virtuální spolupráce, která ovšem nezůstává jen na úrovni internetu, ale vrcholí reálným setkáním. Vidíme proto, že i nová média mohou být významnými pomocníky v rozšíření vyšší kultury ve velmi povedené podobě. 
A jak takový domácí koncert vypadá?  Napoví vám následující video. 

Zdroj: Youtube.com

No comments:

Post a Comment