Friday, April 21, 2017

Fajn brigáda? Exploze video live-streamingu v Číně

Live streaming, neboli živý online přenos je čínským hitem už nějakou dobu, ale v posledních letech voyerský business doslova explodoval a stovky slávychtivých jedinců i firem bojují o své místo na slunci. Jak to celé vzniklo? Fenomén živých video přenosů doslova z vašeho obýváku se zrodil krátce po finanční krizi kolem roku 2007. Internetové společnosti pochybných business modelů si lámaly hlavu, jak vyplnit místo na trhu a živá videa se zdála být zajímavou alternativou. Do karet jim hrál i fakt, že mezinárodní seriály typu NCIS, The Big Bang Theory, The Good Wife, nebo The Practice neprošly cenzurou na Sohu TV, iQIYI nebo Youku – teenageři jednoduše neměli na co koukat. Zakázané ovoce nejvíc chutná, a tak se brzy rozšířilo televizní pirátství, provázené dalšími blokacemi, po kterých (jak už to tak v Číně bývá) nevyhnutelně následovalo představení vlastní státní streamingové služby. A od té už byl jen krůček k podobně laděným kopiím, v tuhle chvíli na území Číny existuje přes 200 živých streamingových APPs. Jak to vypadá v top 4?

Jednoznačným králem trhu je Inke, v počtu stažení na Apple Store srovnatelné s QQ a Alipay. Na paty mu šlape Douyu TV, která letos získalo finanční investici 226 milionů na americkém A-roundu. Velkou trojku uzavírá YY, dlouhodobý hráč live-streamingového světa, chlubící se 25 miliony uživatelů. Mezi nejúspěšnější patří ještě Panda TV, jejíž téměř stoprocentní rozsah aktivit patří fanouškům počítačových her nebo Momo.

Samotný název  live video streaming až příliš zavání laciným sexuálním podtextem. Ale Číňanům stačí ke štěstí (a vyprázdněné peněžence) mnohem méně. Pokud teď máte zmatek v tom, co si vlastně pod celou záležitostí představit, mrkněte na následující video.


Podle magazínu Economist čínský streamingový business od loňského roku zdvojnásobil svoje zisky a vydělal více než tři biliony dolarů. Z čeho tahle sumička vzešla? Známé brandy už si nevystačí s obyčejným marketingem, ale platí si svoje KOL´s, kteří se jim o sdílení v podstatě čehokoliv ochotně postarají před obrazovkou svého počítače nebo telefonu. To platí dvojnásob pro módní značky, jejichž brand engagement s potenciálními zákazníky díky živým přenosům dosahuje závratných výšek. Číňané si potrpí na exkluzivitu a za pocit, že se něco ukazuje jen jim osobně, jsou ochotní si připlatit. Že voyeristické sklony je třeba hýčkat dokazuje loňský podzimní Fashion week a luxusní americký brand Coach, který pozval čínské celebrity Tang Yan a Li Yifeng do svého showroomu. Blesková návštěva přilákala 3 miliony uživatelů a hlavně, docílila 7 milionů reakcí, které se ještě bleskověji proměnily v dolary.
Ulov si svého live-streamera
Zdaleka nejvíc v kurzu je momentálně kosmetika. Celých 69% světových kosmetických značek se předhání, kdo uloví lepší rybu ve vodách video streamingu. Absolutní hatrick se podařil americké Maybelline, která díky spolupráci s čínskou královnou sociálních sítí prodala 10 000 rtěnek během dvouhodinového live streamingu. Angela Baby ví, jak v tom chodit a s 3,4 miliony fanoušků na Instagramu a neuvěřitelnými 58 miliony followers na Sina Weibo (čínský Twitter) je regulérní asijskou verzí Kim Kardashian. Na rozdíl od své americké kolegyně ovšem umí i zpívat a hrát, takže se dá očekávat, že její cena u mezinárodních značek ještě dále poroste.



Další známou hvězdičkou beauty světa je exotická Melilim Fu, vzhledem i vystupováním poněkud starší verze Terezy Pergnerové v Čágo belo šílenci období. Bývalá make-up artistka, bloggerka a spisovatelka s malajskými kořeny se prosadila v okamžiku, kdy se se svým britským přítelem rozhodla udělat si z fotek, vlogů a fanoušků pořádný business. Melilim všemi barvami, ovládá armádu fanynek na Wechatu i WeiBo a v tuhle chvíli má za sebou spolupráci snad se všemi světovými brandy. Jedno z videí mluví za vše.

Twinkle, twinkle, little stars
Ptáte se, jak vypadá typický čínský live-streamer? Na základě rozsáhlého výzkumu Today’s Internet Celebrity (1500 dotazovaných) vyšlo najevo, že zcela nepřekvapivě jsou to z 80% ženy, které naopak tvoří pouhých 20% z celkového počtu sledujících diváků. To dává smysl, protože platforma YY byla původně doménou hráčů počítačových her a až teprve poté, co někdo přišel s geniálním nápadem virtual gifts, se vše náležitě zmonetizovalo. Digitální dárečky (svému favoritovi můžete zakoupit vše od lízátka zhruba za korunu, až po jachtu za bratru 6 000) jako povzbuzení streamující se staly hitem doslova přes noc a od té doby se v Číně zpívá, tančí nebo vymýšlí možné i nemožné scénky jako o život. Top streameři dokáží přilákat více než 100 000 sledujících najednou.
Rozhodně neplatí, že čím exkluzivnější obsah, tím větší úspěch,  uživatelé vám zaplatí prakticky za cokoliv..  Jak se přesvědčil Tim z WalkTheChat (e-commerce platforma na Wechatu pro zahraniční start-upy v Číně), vydělat si můžete i chroupáním sušenky. Několikaminutový experiment vizuálně nepříliš atraktivního objektu a ještě méně vzrušujícího obsahu během chvilky obohatil účet (samozřejmě Wechat wallet) pokusného králíka o 7RMB (což je zhruba 30 českých korun), a to doslova jen za pár drobků.


Že v tomhle případě šlo jen o plácnutí do vody dokazuje žebříček nejúspěšnějších protagonistů, z nichž ti nejlepší dokáží inkasovat i milion dolarů ročně. Většina je sice o poznání skromnější (průměrný performer si vydělá několik stovek dolarů měsíčně), ale i tak to není špatná brigáda. Stačí umět trochu zpívat, pěkně vypadat a je to doma, karaoke v podání  mladého zpěváka či zpěvačky je totiž jednoznačně nejvýnosnější aktivita.
Kdo se na tohle může dívat? Typický konzument
Jakkoliv se může zdát, že tento typ vysílání může produkovat nebo sledovat (a sponzorovat) jen naprostý zoufalec, v Číně tomu tak rozhodně není. Vezmeme to na příkladu - kolik hvězdiček YouTube, Snapchatu nebo Instagramu dokážete z hlavy vyjmenovat? Většina lidí nad 25 by na tom asi kdekoliv na světě nebyla valně, ale Číňan svými (s) idoly doslova žije. Vzhledem ke komplikované mediální krajině a přísné cenzuře se většina obyčejných lidí snaží získat svoje místo na slunci a sdílet všemožné denní aktivity oblíbenců alespoň prostřednictvím mobilu či počítače jako pravý stalker je pro mnohé jedinou zábavou. Horečka live streamingu dosahuje vrcholu hlavně za branami velkých měst, kde je konzumace internetového braku jediným možným povyražením. Sociální sítě tak v nudných zapadlých vesnicích napomáhají tyhle sny plnit vrchovatě a live-streamingové platformy si mnou ruce (většinou si totiž strhávají i více než dvě třetiny výdělku jednotlivých aktérů). Soudě podle rozsáhlého reportu pro business magazín BusinessWire, predikce budoucnosti live video streamingu v Číně předpovídá během do roku 2020 další nárůst zisků o 29.74%. Z video streamingu se prostě stává masová zábava s velkým S.
Inklinaci ke zneužívání videí k produkci nevhodného obsahu se samozřejmě nevyhnul ani live-streamingu. Dá se očekávat, že z 344 miliónů fanoušků live-streamingu tvoří velká část z nich diaosi aneb vesnický vidlák bez peněz, zato s velmi bujnou fantazií. Čínská varianta Bolka Polívky z Kurvahošiguttentag tak jednoznačně vyhledává video-streaming s krásnými Asiatkami, které jsou pro přivýdělek zajít až na hranu slušného vychování i vkusu (i když erotická konzumace banánu už byla zakázána, stále se ještě prostor k zamyšlení najde).
Natáčené nepravosti jsou tak už nějakou dobu zdrojem zkoumání čínské vlády, která si podobný mravnostní úpadek nenechala dlouho líbit (což se ostatně dalo čekat). V listopadu loňského roku tak došlo k představení regulací, omezující obscénní nebo ilegální obsah. V dubnu následovaly první čistky, 18 aplikací se muselo odejít ze scény a další, jako třeba nově populární Huoshan Live Stream, jsou předmětem vyšetřování. A pokud se právě chystáte zapnout kameru a nadšeně zahájit kariéru live-streamera, musím vás zklamat. V březnu totiž všichni cizinci žijící v Číně narazili na zákaz provozování live-streamingu v jakékoliv podobě. Zkrátka, ať už je vaše kreativa sebelepší, jako ´laowai´ už toho moc nenatočíte.
Zkrátka a jednoduše, ´hot video feeds are too hot for government´. Nezbývá než doufat, že nás čínská varianta produsage ještě nějakou dobu nezaplaví.
Použité zdroje:






No comments:

Post a Comment