Sunday, April 2, 2017

Bradavice žijí i u nás svým vlastním životem. I po dvaceti letech.

V červnu uplyne dvacet let od doby, kdy britské vydavatelství Bloomsbury prvně vydalo knihu Harry Potter a kámen mudrců, první ze série knih o čarodějnickém učni. Následovalo dalších šest dílů knihy a osmidílná podoba filmu, v loňském roce se autorka Joanne Kathleen Rowlingová podílela na vytvoření divadelní hry, která je (prý již posledním) pokračováním původního příběhu.

Ani mezitím ale příběh nezůstal bez povšimnutí. Asi nejvýznamnějším počinem je webová stránka Pottermore.com, kterou vytváří přímo autorka J. K. Rowlingová se svými spolupracovníky. Byla spuštěna v roce 2011 a od té doby nabízí fanouškům náhled do zákulisí tvorby původního příběhu i jeho rozšíření. První verze webové stránky fungující do roku 2015 umožňovala uživatelům stát se postavami kouzelnického světa. V rámci svého profilu se uživatel nechal zařadit do jedné ze čtyř kolejí, v Ollivanderově testu si nechal přiřadit hůlku a vybral si kouzelnického mazlíčka, následně procházel ilustrovanými příběhy, sbíral různé předměty, účastnil se soubojů a získával body pro svou kolej. Zároveň při své cestě příběhem uživatel narážel na nové články od Rowlingové, které byly doplněním původního děje.

V roce 2015 byla stránka zcela přeměněná. Články Rowlingové se staly základním kamenem nové podoby, původní interaktivní prvky zmizely. V současné době se uživatelé mohou stále nechat zařadit do koleje, nechat si přidělit hůlku a zjistit podobu svého patrona, jinak se jedná o rozsáhlý sborník článků. Ty umožňují nahlédnout do myšlenek autorky při psaní knihy, dále rozšiřují příběh o další úhly pohledu – podrobným popisem míst, postav a kouzelných předmětů. Vedle příběhu Harryho Pottera Rowlingová na stránce rozšiřuje příběh o širší souvislosti. Autoři projektu mluví o stránce jako o digitálním srdci kouzelnického světa – mnoho článků se totiž věnuje nejen původnímu dílu, ale popisuje další oblasti kouzelnického světa (například v Severní Americe). Ačkoli se tedy nyní uživatelé už nemají možnost po magickém světě procházet, texty jej popisují velmi komplexně.

 
Náhled stránky Pottermore.com

Stránka Pottermore.com je dostupná pouze v angličtině, jen některé články jsou překládány do dalších jazyků (například článek Dějiny kouzelnictví v Severní Americe, který předcházel filmu Fantastická zvířata a kde je najít). V roce 2012 však skupina českých fanoušků vytvořila webovou stránku Česky z Pottermore, která nabízí neoficiální překlady mnoha článků z Pottermore.com. Umožňuje tak českým čtenářům snadný způsob, jak se seznámit s pozadím vzniku příběhu Harryho Pottera a rozšířit si příběh o informace, které v původních knihách nejsou uvedené. Česká verze má oproti originálu příjemnější uživatelské prostředí. Celkový design není tak moderní, na druhé straně je ale webová stránka rozčleněna mnohem přehledněji než originál. Zároveň si autoři hezky poradili se začleněním prvků z původního příběhu: vyhledávání je možné přes vyhledávací okno označené přivolávající formulí Accio, orientaci na webu usnadňuje Pobertův plánek a fórum pojmenované Bezedný korbel odkazuje ke kouzelnické hospodě Děravý kotel a oblíbenému nápoji – máslovému ležáku.

Náhled české fanouškovské podoby
 
Pokud jde o transmediální vyprávění, kdy dochází k rozšiřování příběhu pomocí různých platforem, nemohu se zbavit obavy, že když se do něj pustí více různých osob nebo skupin, začnou se příběhy překrývat a vzájemně vylučovat. V tomto směru tedy považuji výše uvedené webové stránky (originální i českou verzi) za velmi vhodný způsob, neboť pokud se na textech podílí autorka původního díla, tento vedlejší účinek je méně pravděpodobný. Jedním z důvodů, proč mě příběh Harryho Pottera zaujal, bylo právě to, jak do sebe všechno hezky zapadalo, ať už na konci jednotlivých dílů nebo na konci celého příběhu. Proto si právě této relativní záruky doplňujících textů cením. 

Nicméně Harry Potter se stal takovým fenoménem, že se do rozšiřování příběhu hojně zapojili i fanoušci. Široké možnosti internetu umožňují zakládání různých blogů a webových stránek téměř každému, zároveň však vznikají i větší komunity.  Například na webové stránce fanfiction.potterharry.net je zaregistrováno 1153 autorů a týdně ji navštíví více než 5000 čtenářů (údaj k 11. březnu 2017). Fanoušci-autoři vytvářejí nové povídky vycházející z původního příběhu. Navazují na oficiální konec, vrací se a vyplňují nepopsané mezery v ději, popisují příběhy vedlejších postav nebo vytvářejí alternativy již popsaného. Vzhledem k množství vzniklých textů se zdá, že již tak rozsáhlý příběh stále není zcela vyčerpán.

Významnou roli v oblasti fanfiction, jak se fanouškovská tvorba nazývá, hrají sociální sítě. Vedle celosvětových skupin a stránek týkajících se Harryho Pottera je na Facebooku možné nalézt desítky skupin a stránek určených pro české, případně slovenské fanoušky. Vzhledem k jejich množství zaujaly některé pouze jednotlivce, ty úspěšnější však sdružují kolem 15-18 tisíc příznivců. Na sociálních sítích se fanfiction poněkud liší. Rozhodně zde nenajdete poutavé texty rozšiřující příběh, využívá však dalších – pro sociální sítě příznačně zkratkovitých - možností, a to zejména obrázků a videí. Vedle řady vtipů a zajímavostí vycházejících z původního příběhu zde fanoušci sdílejí své kresby. Některé by mohly sloužit jako ilustrace k původní heptalogii, v jiných autoři opět popouštějí uzdu své fantazie a naznačují další děje. Častým tématem už je takové nová kniha Harry Potter a prokleté dítě. 

Fanart z Facebookové skupiny Weasley je náš král (autor: beeeb)


To, co pro mě zůstává překvapujícím, je stále vysoká aktivita účastníků na rozvoji příběhu. Každá doba má příběh, který pohltí velkou část populace, míra zájmu ale obvykle klesá. Co je ale tak zvláštního na příběhu mladého čaroděje, že si i po tolika letech drží své příznivce, kteří navíc se stále velkou intenzitou věnují svůj čas rozvíjení příběhu? A proč se samotná autorka šest let po vydání sedmého dílu nevzdává příběhu a rozvíjí ho na webových stránkách do ohromných rozměrů? Bylo by poetické svést to na jakousi magii, která drží jednou pohlcené v zajetí, a skeptické tvrdit, že se tvůrcům podařilo vytvořit různými kanály skvělou marketingovou kampaň. Možná se ale jen Rowlingové podařilo vytvořit skvostné dílo, které si vždy najde mnoho svých příznivců napříč generacemi. Značný podíl na tom bude mít také rozvoj internetu, který umožnil sdružit fanoušky do větších skupin a umocnit tak pocit sounáležitosti, stejně jako poskytl prostor pro vlastní tvorbu.



Autor: Veronika Zemanová

Zdroje:

https://magazin.aktualne.cz/kultura/literatura/harry-potter-20-let-rowlingova-albatros-fantasticka-zvirata/r~4d38e304e89911e69d89002590604f2e/?redirected=1488747746
http://www.ceskyzpottermore.9e.cz/
http://fanfiction.potterharry.net/cze/
https://www.pottermore.com/


No comments:

Post a Comment