Wednesday, April 13, 2016

Myslíte si, že nejdou vydělávat peníze hraním her? Omyl.

V posledních letech se stále více lidí snaží prosadit prostřednictvím sociálních sítí nebo YouTube, což je server pro sdílení videosouborů prostřednictvím Internetu. Většina běžných uživatelů Internetu pravděpodobně na tomto serveru sleduje pouze videa, ale nevkládá pravidelně videa vlastní, natož pak se snahou o určitý zisk. Většina lidí také asi netuší, že je vůbec možné prostřednictvím vkládaní videí získávat peníze, a že se lze vkládáním videí, v případě úspěšného YouTubera, dokonce i dobře živit. Celková suma peněz, které může uživatel za své video získat, záleží na několika faktorech. Především ovšem na počtu zhlédnutí konkrétního videa. K jednotlivým faktorům se ale dostaneme v následujícím textu. Teď už ale k samotnému hraní počítačových her a možnostech nahrávání herních videí na server YouTube.


Komentování video her (ať už hraných na počítači, PS3, Xboxu nebo jiných zařízeních) je žánr uživatelsky generovaného obsahu na YouTube. Dalšími typy mohou být například YouTubeři zabývající se módou, vařením, případně vkládající vtipná videa a podobně. Komentované video z her vložené na YouTube je možné nazvat Let´s Play nebo Game Play, především podle toho, jestli hrajete celou hru nebo jde pouze o krátkou ukázku ze hry. Tento žánr je mezi uživateli velmi populární, protože 10 největších Let´s Playerů (osoby vkládající komentovaná videa s herní tématikou) má více než pět milionů odběratelů a jejich videa mají desítky milionů zhlédnutí.

Jak je ale možné získat za vložené video peníze?
Nejdůležitějším parametrem je celkový počet zhlédnutí daného videa. A to nejen kvůli více penězům za zhlédnutí, ale také kvůli Internetovým vyhledavačům. Čím větší počet zhlédnutí má dané video, tím výše se objeví ve vyhledáván, čímž se ještě více zvětší počet jeho zhlédnutí. Zhlédnutí tedy generují ještě více zhlédnutí. YouTube zároveň umožňuje ostatním přihlášeným uživatelům komentovat všechna videa. S větším počtem komentářů se opět zvyšuje zisk a také hodnocení Let´s Playera. Kromě komentářů je možné video „odměnit“ palcem nahoru nebo palcem dolů, pokud se Vám video nebude líbit. Toto hodnocení může dělat i nepřihlášený uživatel a je také mnohem častěji využíváno uživateli než psaní komentáře. Poměr pozitivních a negativních hodnocení opět vede k ohodnocení videa, popřípadě Let´s Playera a jeho případnému vyššímu finančnímu ohodnocení. K výraznému zvýšení počtu zhlédnutí vede také systém přihlašování k odběru videí od určitého autora (subscription system), kdy se přihlášenému uživateli objeví toto video na úvodní stránce mezi jeho oblíbenými videi za pár okamžiků po jeho vložení na YouTube.


Zisk pro YouTubera nebo Let´s Playera za jednotlivá videa je dán několika faktory, především tedy počtem zhlédnutí. Samotné peníze jsou generovány prostřednictvím reklamy, která se objevuje téměř ve všech videích na serveru YouTube, a to jak ve formě banneru, tak i například jako několikavteřinové video na začátku videa. Let´s Playeři a ostatní vkladatelé se pak mohou přihlásit do partnerského programu, ve kterém jim bude po určitém počtu zhlédnutí vyplacena část podílu na celkovém zisku společnosti YouTube. Server YouTube, který patří pod společnost Google, dává zhruba okolo 50% svého zisku z reklamy uživatelům v partnerském programu a zbytek si ponechává. Uživatelé s větším počtem zhlédnutí získají větší část, ostatní jen malou nebo žádnou finanční odměnu. YouTube samotný však získá svých 50% zisku z reklamy vždy.

Již je tedy zřejmé, kde se berou peníze pro Let´s Playery, i jak si z těchto peněz vzít co největší díl. Teď už zbývá pouze informace, jak udělat co nejlepší Let´s Play nebo Game Play.
Celý proces je možné rozdělit na tři části. V první části jde o samotný proces hraní hry. Zde je nezbytná kvalita hráče, protože nikdo nebude poslouchat názory hráče, který hraje výrazně hůře než on samotný. Důležitá je také kvalitní vybavení, tedy především hardware počítače, který dovoluje hrát hru plynule ve vysokém rozlišení a zároveň software umožňující hru v tomto rozlišení zaznamenat. Druhou částí vytvoření kvalitního Game Playe je pak tvorba videa a jeho komentář. K tomu je zapotřebí rekordér ve vysokém rozlišení nebo počítačová video karta, umožňující tato videa v reálném čase nahrávat. Let´s Player musí také ovládat střih videa. K nahrání komentáře je nezbytný mikrofon a software, který zkombinuje video se zvukem a samozřejmě také příjemný hlas, nejlépe také smysl pro humor a umění zaujmout. Posledním úkolem je nahrání videa na YouTube, případně registrace v partnerském programu, pokud bude autor chtít získat od YouTube nějaké peníze při větším počtu zhlédnutí.



Co se týče českého prostředí YouTube, možnosti jsou podobné jako v zahraničí. Zásadním rozdílem je především problém jazyka, protože na Let´s Play počítačové hry v češtině se bude dívat pravděpodobně výrazně menší počet uživatelů než na stejný Let´s Play komentovaný v angličtině. Přesto se i u nás celá řada Let´s Playerů a YouTuberů nahráváním videí živí na plný úvazek a získávají peníze nejen od YouTube, ale i propagací firemních produktů a samotných firem, protože díky YouTube a vysokému počtu zhlédnutí se z nich stali známé osobnosti s částečnou schopností ovlivňovat názory lidí, kteří je sledují. 

Zdroje:  
Hector Postigo
The socio-technical architecture of digital labor: Converting play into YouTube money
New Media & Society February 2016 18: 332-349, first published on July 3, 2014 doi:10.1177/1461444814541527






No comments:

Post a Comment