Wednesday, April 13, 2016

Podivuhodná zákoutí internetu: bizarní webové projekty a sociální sítě

Facebook, Twitter, YouTube, Instagram nebo třeba Swarm. Dnes běžně používané sociální sítě, nebo chcete-li sociální média. Prakticky nikdo se nad jejich existencí už nepozastaví, jelikož se staly běžnou součástí našeho světa. Snad jen starší generace může nechápavě (a nutno říci, že často oprávněně) kroutit hlavou nad tím, proč mají někteří z nás potřebu se chlubit světu s tím, co měli zrovna k obědu, kde se zrovna nachází nebo každodenně nesmyslně vystavovat fotky svého obličeje. Nekončící rozmach internetu a kromě toho také svoboda jeho využití však dávají prostor pro vznik ještě daleko bizarnějším projektům. A právě jim je věnován tento článek.

Pochlubte se svým milostným životem

K napsání tohoto textu mě inspirovala vzpomínka na dnes již nefunkční sociální síť „I just made love“, která fungovala několik let na adrese ijustmadelove.com. Popisek na twitterovém účtu tohoto webu zní dostatečně výmluvně: „Shows you where in the world happened something beautiful :-)“, tedy volně přeloženo „Podívejte se, kde na světě se stalo něco krásného“. Jednalo se totiž o web, kde se uživatelé vzájemně chlubili s tím, že zrovna prožili sex. A to rovnou tak, že na mapě zvolili místo, kde k aktu došlo. A aby toho nebylo málo, bylo možné svůj zážitek i blíže specifikovat, např. vybrat polohy, prostředí nebo další detaily. Web také umožňoval srovnání vlastních „milostných statistik“ s ostatními. Bohužel (nebo bohudík?), tento projekt je již nějakou dobu mimo provoz. Krátce před svým koncem však vykazoval slušný počet více než 300 000 zaznamenaných „událostí“.

IJustMadeLove.com, zdroj obrázku: lidovky.cz

StachePassions: domov všech kníračů

Kníry se znovu dostávají do kurzu. V popředí zájmu jsou v posledních letech pravidelně především na podzim, kdy se tisíce lidí zapojují do charitativního Movemberu. Slyšet je také tu a tam o soutěžích pro nositele této chlouby. A tak není divu, že pro ně na adrese www.stachepassions.com vznikla i specializovaná sociální síť Stache Passions. Ta nabízí komplexní služby nejen samotným „kníračům“, ale také jejich příznivcům. Proto na webu funguje kromě fóra, galerie, chatu a dalších sekcí i seznamka.

Ilustrační obrázek. Zdroj: pinterest.com

Sociální sítě pro mrtvé

I mrtví mají svoje místo na webu. A je jich dokonce více. Například projekt DeadSocial na adrese deadsocial.com. Ten umožňuje, stručně řečeno, posílat zprávy ze záhrobí. Ještě během svého života si uživatel připraví příspěvky, které jsou pak po jeho smrti automaticky odesílány na příslušné sociální sítě, například Facebook nebo Twitter. Podle tvůrců může mít tento projekt pozitivní terapeutické účinky jak z pohledu přípravy na vlastní smrt, tak následně i na pozůstalé, kteří by se díky přísunu zpráv měli lépe vyrovnat se smrtí blízké osoby. Nabízí se asociace s filmem P.S. I Love You…

Trochu jiný přístup k mrtvým zvolil projekt Rip Cemetery, který v minulém roce hledal sponzory na crowdfundingovém portálu Indiegogo. Mělo se jednat o jakýsi virtuální hřbitov, kde by pozůstalí sdíleli u virtuálního náhrobku zemřelého své vzpomínky, mohli sem umístit virtuální květiny nebo fotografie. Nutno říci, že tento absurdní projekt potřebnou částku nezískal, a tak je jeho budoucnost ve hvězdách.
Mrtví ve vašem mobilu. Zdroj obrázku: indiegogo.com

Podobný projekt běží v Izraeli pod názvem Neshama (hebrejsky „duše“ nebo „dech“) – www.neshama.info. Trefně, ale trochu morbidně, se o tomto serveru vyjádřili na foxnews.com: „Pokud si můžete nahmatat puls, tato sociální síť není pro vás“. Stránka obsahuje databázi více než 130 tisíc náhrobních kamenů ze skutečných izraelských hřbitovů, v níž je možné vyhledávat a k nebožtíkům rovněž jako u minulého projektu přidávat svoje vzpomínky.

Kousek internetu pro domácí mazlíčky

Po tom všem, co již bylo v tomto článku popsáno, nebude asi překvapením, že své místo na webu mají i domácí mazlíčci. Stránek, kde hlavní roli hrají kočky, psi, leguáni, žáby nebo třeba rybičky, je relativně mnoho a popsat je všechny by vydalo na samostatný obsáhlý článek. Vybral jsem tedy alespoň dva zástupce.

Jedním z nejprogresivnějších webů tohoto zaměření je Cuteness – cuteness.com, v překladu „roztomilost“. Komplexní web pro chovatele, který nabízí kromě „sociálních“ služeb, mezi nimiž pochopitelně nesmí chybět profily zvířátek, i chovatelský e-shop, blogy, žebříčky a další funkce. Uživatelé mohou hlasovat v tzv. „cutewars“, tedy vybírat, který ze dvou zobrazených mazlíčků je roztomilejší. K hodnocení pak zde slouží místo tlačítka „like“ tzv. „Cuteness points“ – čím více cuteness points, tím lepší pozice v žebříčku.

Praktické využití a řešení určité potřeby nelze upřít dalšímu projektu - DoggyBnB.com. Inspiraci tvůrci zřejmě čerpali na známém webu Airbnb, kde lidé nabízejí ubytování. DoggyBnB je naopak síť, kde majitelé psů a jiných zvířat mohou najít řešení v případě, když potřebují někoho, kdo se jim postará o mazlíčka. Funguje na principu budování sociální sítě. Chovatelé zadají poptávku a pak stačí už jen vybrat toho správného „Buddyho“ ze své sítě. Tomu mohou, ale nemusí, po vrácení zvířete vyplatit za hlídání odměnu.

Fronta do nebe

„První nábožensky založený Web 2.0 server v dějinách“, tak o sobě hovoří projekt Line for Heaven. Po registraci a nahrání své fotky se uživatel zařadí do fronty před nebeskou bránu. Přiznání hříchů, zapojení do charitativních projektů nebo třeba udělení požehnání jiným uživatelům – to vše přináší „karma body“, které znamenají posun dopředu ve virtuální frontě do nebe.

 Aktuální pořadí ve frontě do nebe. Zdroj: lineforhaven.com

Výše jsem shrnul pouze malé procento bizarních sociálních sítí. Kromě zmíněných existují weby, kde se sdružují členové elity, rozvedení, zájemkyně o silikonové implantáty nebo dokonce fanoušci seriálu My Little Pony. Existence těchto projektů svědčí o tom, že lidé mají potřebu se sdružovat s jedinci stejných zájmů, budovat sociální sítě, ale také se chlubit a vystavovat na odiv. Internet toto vše umožňuje a dá se očekávat, že s jeho dalším rozvojem budou přibývat i ještě daleko absurdnější projekty.

No comments:

Post a Comment