Wednesday, April 13, 2016

Kvalita vztahů a užití médií v mezilidských vztazích



Úvod






Tato studie zkoumá vztah mezi kvalitou mezilidských vztahů v závislosti na použitém druhu komunikačního média mezi lidmi. Nejdůležitějším bodem výzkumu je to, že se zabývá dopadem ostatních potenciálně důležitých proměnných, jako je například pohlaví účastníků vztahu, či druh posuzovaného vztahu. Účastníci v podobě vysokoškolských studentů odpověděli na otázky Nancy Baymové a jejího kolektivu, ve kterém se soustředili na komunikační zkušenosti se známými, kamarády, partnerem nebo členy rodiny.
Tímto dopomohly k vytvoření velice zajímavého výzkumu v oblasti nových médií.



O autorech


NANCY BAYM je docentka komunikačních studií na University of Kansas. Její práce se zabývá online komunitou a jak jsou online i offline interakce propojeny se soukromým životem a online "fandom" (zjednodušeně komunita lidí se společným zájmem).
Je spoluzakladatelka a bývalý prezident "Association of Internet Researchers".


Dr. YAN BING ZHANG je odborná asistentka v oddělení komunikačních studiích na University of Kansas. Její výzkum se zaměřuje na mezikulturní, mezigenerační a masivní komunikaci, zejména v souvislosti s kulturními hodnotami, věkovými stereotypi, zvládání konfliktů a účinky médií.

Dr. ADRIANNE KUNKEL je docent komunikačních studií na University of Kansas. její výzkum se zaměřuje na sexuální/pohlavní problematiku, sociální podporu a mezilidskou komunikaci.

ANDREW M. LEDBETTER je odborný asistent na School of Communication Studies, Ohio University.

MEI-CHEN LIN je odborná asistentka na SCHOOL of Communication Studies, Kent State University. Objektem zájmu jejího výzkumu jsou starší dospělí lidé, senioři, použití nové komunikační technologie, mezigenerační komunikace a aktivity dospělých k dosažení informací.



S růstem internetu a mobilních telefonů


Komunikace v mezilidských vztazích je zprostředkována čím dál více technologií. Mnohokrát již bylo demonstrováno, jak je dnes komunikace přes internet běžná. A právě z tohoto důvodu je otázka, zda toto zprostředkování vylepšuje, či zhoršuje kvalitu vztahů, čím dál více relevantní. Ačkoli byly výsledky průzkumů promíchány, tak vesměs vyvodily výsledky, že jsou počítače neverbální, chudá a líná média, což komplikuje proces vytváření pocitu presence jiné osoby a vede k narážkám, že je velmi důležité, aby se tvořila a udržovala emocionální blízkost normálním způsobem.

Mnoho výzkumů se zaměřuje na technologii, přes kterou se komunikuje a na její potenciál měnit mezilidské vztahy. Existují důkazy, že internet svým vývojem mění společenské vzory chování díky svému hlubokému začlenění do každodenního života. Tyto vzory ovlivňují například i kdo s kým a jak často komunikuje. Malé studie se pokoušely posoudit kvalitu vztahů zprostředkovaných přes internet. Bohužel tyto studie nejsou přímo srovnatelné a jejich zjištění nejsou konzistentní.

Naproti tomu tato studie, o které píši, zkoumá média v širším kontextu faktorů, které jsou známé, že ovlivňují kvalitu vztahů, a to konkrétně druh vztahu a pohlaví účastníků. Tato kombinace proměnných napomohla k porozumění rozsahu vlivu médií a napomohla k identifikaci uživatelů médií za účelem navázání mezilidských vztahů.



Kontext s ostatními výzkumy


Co se týče konkrétních médií a ostatních výzkumů, například email se ukázal jako dobrý nástroj k udržení a podpoře důležitých vztahů na dálku. Některá studie popisují internet jako katalyzátor pro navázání a udržení jak přátelských, tak i rodinných vztahů. Nicméně tato studie nedokázala vztahovou kvalitu, nýbrž pouze že vede k navýšení a zvyšování komunikace.

Parks a kolektiv dotazovali lidi, kteří navázali přátelství přes online veřejné diskuzní prostory a zjistili, že i když byly vztahy navázané tváří v tvář více komplexnější, nebyl velký rozdíl v hloubce a druhu interakce.

Na rozdíl od obecně pozitivního hodnocení těchto studií, Cummings (2000) se svou studií oponoval, že jsou online vztahy méně kvalitní., než ty reálné. K tomuto názoru došel výzkumem, kde zkoumal obsah komunikace na internetu a v reálném životě. Komunikaci v reálném životě shledal přínosnější. Následně se zeptal respondentů jak blízké vztahy byly a jak často po takto vzniklých přátelích chtěli nějakou laskavost, či radu. Tyto dvě žádosti ve vztazích byly podle Cumminga přetvořeny na index, kterým měřil „sílu vztahu“. Na základě tohoto indexu přišel k názoru, že komunikace tváří v tvář vytváří silné vztahy. Bohužel toto "upnutí" na silné vztahy podle Baymové tíhne k záměně intimity s kvalitou vztahů, jelikož i volné vztahy nevyžadující rady, či laskavosti mohou mít velmi vysokou kvalitu a mohou být velice důležité nebo dokonce nepostradatelné pro kvalitu života jako takového (viz. Albrecht and Adelman, 1987). Podle mnoha dalších studií je považována kvalita vztahů přes internet o málo menší, než těch osobních, při čemž ale vliv na tuto kvalitu má mnohem větší druh vztahu, než komunikační médium samotné.



Důležitost prvku druhu vztahu


Studie Baymové a kolektivu se s vědomím že se kvalita mezilidské komunikace odvíjí od druhu vztahu rozhodla pro další zkoumání tohoto prvku v komunikaci mezi lidmi.

Lidské vztahy byly rozděleny na rodinné, přátelské, partnerské, spolupracovní/vztahy se známými a na vztahy mezi osobami, které se neznají. Jiné typy vztahů totiž znamenají jiné pravidla komunikace, vyjadřování a očekávání.

Berscheid a kolektiv (1989) porovnával blízkost vztahů v jednotlivých kategoriích a došel k výsledku, že jsou romantické (partnerské) vztahy bližší, než jsou ty rodinné a přátelské, při čemž se ty dvě poslední od sebe nijak významně nelišily.
Ostatní studie ukázaly, že přátelské vztahy více tíhnou k internetové komunikaci oproti těm rodinným. Z posledně zmíněných studií lze tedy vyvodit, že kvalita vztahů může být spojena s jeho druhem, stejně jako s použitými médii.


Důležitost zohlednění pohlaví v mezilidských vztazích

Pohlaví partnerů a osob ve vztazích je také velice důležitý prvek, který ovlivňuje onu kvalitu vztahů. Tento prvek by tedy měl být zařazován při zkoumání vlivu užívání médií.
Některé studie zjišťují rozdíly mezi muži a ženami v chápání a hodnocení jejich osobních vztahů. Obzvlášť ženy tíhnou k pečlivějšímu a vztahově založenému přístupu života oproti mužům, kteří jsou zaměřeni spíše projektově.
Jiný výzkum zase hovoří o tom, že si ženy více váží jejich užších/bližších vztahů, než muži. Navíc byly ženy shledány za přesnější "vysílače" i "přijímače" non-verbální komunikace.
Proto mohou být často vztahy a jejich kvalita ovlivněny participací jednotlivých pohlaví, kdy ženy zakládají předpoklad, i když ne nutně zjevně kvalitnějšího vztahu.
Nicméně ale existuje velice rozrostlá literatura o tom, že jsou ve vztazích mnohem důležitější společné rysy obou pohlaví, než jejich rozdíly.
Již mnohokrát zmíněná kvalita vztahů je také ovlivněna tím, zda je v nich mezi-pohlavní prvek. Obzvláště u přátelství. Průzkum zkoumající vztahy stejných a opačných pohlaví říká, že i když mohou být často mezi-pohlavní vztahy i v podobě přátelství často složitější, přinášejí nepopíratelné odměny.
Mezi-pohlavní přátelství přinášejí problémy v podobě žárlivosti, sexuálního napětí, komunikačních rozdílů a v neposlední řadě problémy okolí v posudku povahy přátelského mezi-pohlavního vztahu. Naproti těmto nevýhodám ale přinášejí mnoho výhod. Mezi ně patří nepopíratelně poznání opačného pohlaví a podle jedné studie slouží takové přátelství jako „emocionální výfuk“.
Co se týče přátelských vztahů stejného pohlaví, výhody jsou zjevné, a to stejné koníčky, aktivity a porozumění.
Ve vztahu k internetovým médiím se ukázalo, že jsou ženy mnohem více fixované na komunikaci přes média, kde mají tendenci udržovat mezilidské vztahy více, než muži.



Položené otázky ve výzkumu Baymové a kolektivu:


Celkem 12 druhů dotazníků bylo položeno 496ti vysokoškolským studentům, aby byly zjištěny odpovědi na následující tři otázky. Tito studenti prokázali, že používají komunikační media na internetu. 40,9% byli muži a 59,1% ženy.



Otázka první: Liší se míra, do jaké je medium (tj. tváří v tvář, telefon a internetová komunikace) používáno v závislosti na pohlaví účastníků a typu jejich vztahu? (tj. známí, kamarádství, partnerství, rodina)

Otázka druhá: Liší se vnímaná hladina kvality vztahu (tj. vztahová spokojenost a blízkost) v závislosti na pohlaví účastníků a typu jejich vztahu? (tj. známí, kamarádství, partnerství a rodina)

Otázka třetí: Když nebudeme brát ohled na pohlaví ani na druh vztahu, předpokládá druh užívaného media (tj. tváří v tvář, telefon a internet) i obdrženou kvalitu vztahu?



Výsledky výzkumu


Složité kalkulace z vyplněných dotazníků s pomocí například Bonferroniho metody přinesly překvapivé zjištění, která odkryla následující fakta:

První otázka ukázala, že obě pohlaví využívají podle průzkumu stejnou mírou komunikační média. Nejvíce komunikace přináší partnerský vztah, přičemž je nejvíce využívána komunikace tváří v tvář a prostředkem telefonu. Také se ukázalo, že lidé komunikují tváří v tvář nejméně s rodinnými příslušníky, při čemž telefonická komunikace u rodinných vztahu naopak kraluje.

Druhá otázka vynesla najevo, že vztahy se známými měly nejmenší vztahovou kvalitu a partnerské vztahy, i když jsou důvěrnější, byly méně vydatné, než rodinné nebo kamarádské vztahy.
Zajímavé je také zjištění, že byly obecně osoby ve vztazích stejného pohlaví více spokojeni, než je tomu u vztahů opačných pohlaví.
A konečně Třetí otázka přinesla většinový názor, že druh komunikačního media nemá vliv na kvalitu mezilidského vztahu.



Diskuze


Pokud se zaměříme na výsledek výzkumu a proč tomu tak je, můžeme dojít k různým úvahám. Výsledek, že používají média obě pohlaví stejně nás může překvapit, jelikož ze zmíněných studií (na začátku článku) jsme se dozvěděli, že k užívání internetu tíhnou nejvíce ženy.

Důvod této změny v průzkumu je nejspíš druh respondentů výzkumu, jelikož studenti, jako mladá generace, tíhne k tomuto způsobu komunikace.

To je i odpověď na otázku převažující komunikace přes telefon s rodinnými příslušníky. Studenti totiž často studují daleko od domova.
Možná nás udivuje, že jsou partnerské vztahy považovány méně kvalitní, než ty rodinné a přátelské, přesto že respondenti považovali partnerské vztahy za nejdůvěrnější. Odpověď lze naleznout ve vyšších nárocích na tyto partnerské vztahy a jejich budoucnost.
Co se týče pohlavních rozdílů ve vztazích, asi nás nepřekvapí, že si stejná pohlaví rozumějí více.



Závěr


Uvedený výzkum z roku 2007 je třeba brát s rezervou a je ho nutno vnímat v kontextu dnešní doby, ve které se již internet a komunikační media rozrostla plným proudem.

Jistě by jsme dnes v takovémto průzkumu došli k většímu rozsahu užívání internetových komunikačních médií. Hlavně vzhledem k dostupnosti chytrých mobilních telefonu a internetu v mobilu, bez kterého by většina lidí již nedokázala žít.

Tato studie také přispěla k našemu porozumění ostatních faktorů, které ovlivňují kvalitu mezilidských vztahů.
A Konečně, bylo prokázáno, že použitá média podle průzkumu neznamenají rozdílnou blízkost a uspokojení lidí v oblasti mezilidských vztahů.



zdroje:

  • Nancy K. Baym
  • Yan Bing Zhang
  • Adrianne Kunkel
  • Andrew Ledbetter
  • and Mei-Chen Lin
New Media & SocietyOctober 2007vol. 95: pp. 735-752.

No comments:

Post a Comment