Wednesday, April 13, 2016

The Avengers a fanouškovská fikce: Iron Man a Captain America jako pár

Earth 616, Earth 1610, Earth 3490-Wait, what universe is this again? The creation and evolution of the Avengers and Captain America/Iron Man fandom
Catherine Coker in Transformative Works and Cultures (TWC)


Docentka Catherine Coker, působící na Texas A&M University, je autorkou několika článků zaměřených především na science fiction a fantasy. Získala doktorát z literatury, které se ve svých textech věnuje nejvíce, přestože v případě The Avengers často využívá i poznatky z filmů.

Ve článku Earth 616, Earth 1610, Earth 3490-Wait, what universe is this again? The creation and evolution of the Avengers and Captain America/Iron Man fandom řeší mimo jiné transmediálnost fenoménu The Avengers. Největší prostor věnuje fanouškovské obci, tak zvanému fandomu. Zajímají ji zejména spin-offy a crossovery, které fanoušci vytvářejí, tedy příběhy, se stejnou postavou či prostředím jako komiksy od oficiálních autorů, avšak s vlastním příběhem.[1]

Hlavní pozornost upřela na vztah mezi dvěma hlavními superhrdiny Avengers, tedy Iron Manem/Tony Starkem a Capitainem America/Stevem Rogersem. Uvádí, že v oficiálních komiksech i filmech se často setkáváme s jejich vzájemnými neshodami, které vrcholí ve vzájemný boj ve filmu  Captain America – The Civil war.

Tato nevraživost je častým tématem i ve fanouškovské fikci. Jako příklad zmiňuje Catherine epizodu Ready, Fire, Aim od internetové blogerky gyzym.[2]  V epizodě staví příběh na neschopnosti porozumění kvůli rozdílným osobnostem a neochotě se jeden druhému omluvit. Catherine předpokládá, že jedním z hlavních důvodů pro neshody je jejich rozdílný původ. Steve Rogers byl tichý a sportovně nenadaný student umění, který byl častým cílem šikany. Jeho snem bylo vstoupit do armády, což bylo kvůli jeho postavě nemožné. Účastnil se proto tajného programu pro tvorbu nadlidí, díky čemuž získal své nadlidské schopnosti. Oproti tomu Tony Stark je sebestředný geniální miliardář, který odmala vyrůstal obklopen obdivem a bohatstvím. On sám žádné nadlidské schopnosti nemá, pouze si díky své inteligenci sestrojil při teroristickém zajetí speciální bojový oblek.

Autorka dále v článku píše, že fanoušci si elementy ve filmu i komiksech vykládají nejrůznějšími způsoby a různě s nimi pracují. Zaměřila se ale zejména na ty fanouškovské fikce, kde mají mezi sebou Tony Stark (Iron Man) a Steve Rogers (Captain America) homosexuální vztah ať už přiznávaný či potlačovaný.  

Světově známe postavy komiksových superhrdinů, The Avengers, pochází z vydavatelství Marvel Comics. Poprvé byl komiks vydán v září roku 1963 autory Stanem Lee a Jackem Kirbym. Postupně se staly světovým fenoménem a ekonomickou příležitostí. K šíření příběhu využívá Marvel několik kanálů a lze o něm tedy mluvit jako o transmediálním.

Jestliže superhrdinové začínali v šedesátých letech pouze na stranách komiksu, nyní, o čtyřicet let později je lze vidět na plátnech kin, v televizních seriálech, počítačových hrách. Samozřejmostí jsou vlastní facebook i webové stránky, fanouškovské domy, jejich fóra a v neposlední řadě také fan fiction, o kterých je článek Cokerové.  V sedmdesátých letech fungovala dokonce radio stanice, vysílající příběhy o The Avengers. Působení Springbok Radio však skončilo 1973. Navíc navázali Marvel Comics spolupráci s legem a vychází tak Lego PC hry s hrdiny Avengers či přímo stavebnice.
Catherine Coker na 15 stranách svého textu zejména shrnuje nejčastěji zobrazované vztahy mezi Tonym a Rogerem. Tvrdí, že v případě fanouškovské fikce zůstávají vždy základní vlastnosti a historie postav neměnná. Tonymu a Stevovi zůstávají stejní přátelé a kolegové, mění se zejména prostředí, kde se děj odehrává.

Jedním z nejčastějších prostředí je střední škola. Podle Catherine je to z toho důvodu, že většina autorů fan fikce jsou maximálně třicátníci, tedy že prostředí střední školy je jim dobře známé a je pouze nedávnou minulostí. Nemusí tedy kvůli popisu prostředí a relevanci příběhů zjišťovat další informace. Často zde také využívají známá středoškolská klišé – vztah tichého nerda a oblíbence na škole, kdy jako nerd je samozřejmě obsazen Captain America.
Méně často se objevují příběhy z americké college. Vzhledem k tomu, že Tony Stark je geniálním inženýrem a vizionářem, předpokládá se, že bude studovat stejně zaměřenou školu. Naopak Captain America byl zase nadaný student umění. V tomto případě by tedy byly pro autora příběhu nutné již nějaké znalosti z oboru.

Dalším častým odklonem od oficiálních příběhů jsou jiná zaměstnání hrdinů. Příkladem může být spin off od sol-noxe, kdy Captain America pracuje jako barrista v kavárně naproti kancelářím Tonyho Starka[3].
Přestože od vzniku Avengers uplynula dlouhá doba, fanouškovské komunity existují spousty let. Díky kolektivní práci jsou již jednou vytvořené fiktivní příběhy rozvíjeny a duplikovány a na speciálních fórech zejména díky jejich moderátorům aktualizovány.

Při porovnání s českým prostředím zjistíme, že příběhy s homosexuální tematikou mezi Iron Manem a Captainem Americou nejsou výjimkou. Příkladem může být stránka wattpad.com[4] nebo nebo například blog the-magical-dreams.blog.cz[5], kde jsou nejen příběhy o Tonym a Stevovi, ale zároveň i o dalších homosexuálních vztazích mezi hrdiny The Avengers.





[1] Waywordradio. Sidequel [online]. [cit. 2016-04-13]. Dostupné z: http://www.waywordradio.org/sidequel_1/
[2] gyzym. 2011. "Ready, Fire, Aim." Fan fiction. Archive of Our Own, October 28. http://archiveofourown.org/works/270081.
[3] Archiveofourown. Caffeine, Otherwise Known as the Key to Tony Stark's Heart [online]. [cit. 2016-04-13]. Dostupné z: http://archiveofourown.org/works/330426
[4]Celá adresa na https://www.wattpad.com/89547034-jednod%C3%ADlovky-na-p%C5%99%C3%A1n%C3%AD-sladk%C3%A9-usmi%C5%99ov%C3%A1n%C3%AD-18%2B.

No comments:

Post a Comment