Wednesday, April 13, 2016

Slash fan fiction ve fotbalovém prostředí

Kategorie fan fiction je rozšířená zejména mezi fanoušky, jejichž fantazie často sahá dál, než autora toho kterého díla. A je úplně jedno, zda se jedná o knihu, film, komiks, či online prostředí. Jde o způsob, kterým si příznivci vytváří alternativní realitu k odprezentované události, či příběhu. Důležité je zde rovněž slovo slash, jež značí homosexuální sklony hrdinů příběhu. Původní název vznikl z pojmu lomítko, jež se užívalo k označení dvojice Kirk/Spock v seriálu Star Trek a jejich smyšlenému homosexuálnímu vztahu (viz video níže).



Tuto tematiku se snažila přiblížit ve své práce také studentka doktorského studia na rotterdamské Erasmus University Abby Waysdorová. Autorka je studentkou Kulturních studií a zabývá se fenoménem fan fiction ve fotbalovém prostředí a jeho projevy. Studii lze metodologicky charakterizovat jako kombinaci auto/etnografické, textové a obsahové analýzy. 

Fan fiction je zkoumáno více než 20 let ve filmu, knihách, televizních seriálech, ale co se týče fotbalu, tak tam nebyl doposud tento fenomén ve větší míře rozšířen. Je to dáno tím, že mezi sportovními fanoušky není tento fenomén přeci jen rozšířen tak, jak v např. v oblasti sci-fi které je na fantazii do značné míry postaveno. Fan fiction ve fotbalovém prostředí se od roku 2002 věnuje Community FootballSlash, jež autorka ve své studii blíže zkoumá.

To že ve sportovním prostředí fan fiction existuje lze přičíst tomu, že média se stala nedílnou součástí vrcholového fotbalu. Ruku v ruce s rozvojem médií se začalo rozvíjet i samotné fan fiction. Fotbaloví fanoušci, kteří mají rovněž zálibu ve fan fiction, mohou být dle autorky vnímáni jako rušiví element "opravdových fanoušků". Mohou ale být vnímáni rovněž jako lidé, kteří skrze fan fiction vnímají fotbal, což může být mimo jiné důsledek nástupu nových médií a technologií. Autorka se ve svém textu rozhodla fan fiction zkoumat jako nedílnou součást vývoje fotbalu a jeho mediálního obrazu se všemi klady a zápory, které to přináší. 

Studie se věnuje mj. fotbalové sezoně 2011/12 na evropské úrovni (nejvýznamnější klubové soutěži Lize mistrů). Výše zmíněná Community FootballSlash podporovala rovněž stránky Footballmeta, Football Kink Meme (Footballkink2) Touchline, RPS Football Fiction - Comment Porn (Commentporn) a Cornerflag a to zejména proto, aby podpořila autory fan fiction a v širším měřítku rovněž rozšířila pohled na fotbal, jako takový.

Autorka analyzovala příběhy publikované v rámci FootballSlash Community a jejich vzájemnou interakci. Provedla rovněž dotazníková šetření s 67 členy z více než 2 900 lidí, které celá skupina čítá. Z výsledků šetření a celé studie vyplynulo, že fan fiction a stejně tak slash fan fiction je důsledkem medializace fotbalového prostředí. Dalším důvodem vzestupu slash fan fiction je potřeba fanoušků vytvářet příběhy a únik mimo všední realitu. 

Příkladem může být příběh týkající se dvou hráčů anglického klubu FC Liverpool Stevena Gerrarda a Xabi Alonsa. Ve finále Ligy mistrů v roce 2005 dokázali hráči Liverpoolu obrátit nepříznivý stav, kdy s AC Milán prohrávali po poločase již 0:3. Nakonec se jim povedlo finále obrátit a vyhrát v penaltovém rozstřelu. Při následných spontánních oslavách byli oba hráči zachycení při letmém políbení. Ve videu, které z toho okamžiku bylo pořízeno je vidět, jak se oba hráči celému aktu zasmějí. Fanoušci slash fan fiction ovšem pro účely svých povídek využili fotografii, která více poslouží erotickému nádechu povídek, jež vyznavači slash píší (oboje viz níže). 




Xabi Alonso (vlevo) a Steven Gerrard
Okamžiky, kdy jsou fotbalisté zachycení při nějakém fyzickém kontaktu (např. objetí po vítězném zápase) jsou součástí vizuálních konvencí, jež ve fotbale platí. Zároveň ale byly inspirací pro autory fan fiction povídek, kteří tato vyjádření často líčí jako vyjádření erotického náboje s příměsí homosexuality. Eve Kosowski Sedwicková na kterou autorka odkazuje, považuje tato fyzická vyjádření za projev homosexuální touhy mezi muži pramenící ze vzájemného přátelství, rivality, mentorování nebo jisté homosexuální otevřenosti. Tento kult vzájemného přátelství se v podobě slash fan fiction poprvé objevil u kapitána Kirka a Spocka, jež je popsán v textu výše. 

Autorka ve své práci popsala další vyprávění a roviny příběhu Stevena Gerrarda, ale pro potřeby tohoto textu jsem zvolil pouze tuto osu příběhu, která dobře dokumentuje podstatu slash fan fiction. K zachycení fenoménu slash fan fiction byly mj. využity tituly Between Men: English Literature and Male Homosocial Desire Eve Kosowski Sedwickové, Mapping the Stars: Stardom in English Professional Football Joyce Woolredgové, či A Game of Two Halves: Football, Television, and Globalization Cornella Sandvosse.

V českém sportovním kontextu není zatím slash fan fiction tolik rozšířen. V České republice existuje celostátní deník Sport, který je jediný svého druhu a značné množství internetových portálů, jež se fotbalu věnují mj. elektronická verze deníku Sport, či Eurofotbal. Z jiného úhlu se na fotbal dívá například facebooková stránka Troll Football, jež si při špičkové znalosti prostředí fotbalu dělá legraci například ze simulování, nebo jiných nešvarů ve fotbale. Jde sice o britskou stránku, ale je populární rovněž mezi českými fanoušky. S rozvojem nových médií ale rozhodně není vyloučeno, že se v českém povědomí začne prosazovat také fenomén slash fan fiction a fanoušci tak budou moci číst příběhy o svých fotbalových hrdinech s lehce erotickým nádechem. 

Zdroje:




https://www.youtube.com/watch?v=knW7iyiYAsY&nohtml5=False


 






No comments:

Post a Comment