Saturday, April 9, 2016

Fiverr: Ten umí to a ta zas tohle...

Kamarádka Zuzana se snaží prorazit v podnikání. Pustila se do vývoje lahví z biologicky zpracovatelného plastu. Přidanou hodnotou je, že si každý uživatel může vybrat či dokonce navrhnout svůj vlastní design pro svoji láhev. Jedná se o poměrně specifický produkt, který vyžaduje speciální postupy a inovace. Zuzana si často stěžuje na nedostatečnou kreativitu a flexibilitu jejích českých spolupracovníků. Nedávno se objevila celá nadšená se slovy: "Mám hrozně originální designérku z Nigérie a super kluka z Izraele, který testuje nové postupy při zpracování plastu! A stáli mě jen pár dolarů." Nechápavě jsem na ni koukala. To se v současné situaci rozhodla obchodovat s lidmi? "Ale ne, našla jsem je přece přes Fiverr!"


Fiverr je stránka, kde si můžete koupit téměř vše za 5 dolarů. A stejně tak můžete ostatním uživatelům nabídnout své služby a schopnosti. Jedná se vlastně o globální online tržiště, kde se setkává poptávka s nabídkou. Základní peněžní hodnota je pevně ustanovena na pěti dolarech, odtud také pochází název platformy - fiver je slangové označení pro pětidolarovku. Pět dolarů je samozřejmě nejnižší možná cena, hodnota služby se může vyšplhat až na maximálních 500 dolarů. Fiverr zpočátku sloužil zejména jako platforma pro freelancery, kteří jej používali k šíření svých služeb k zákazníkům po celém světě. Dnes ho využívá už i širší veřejnost - ať pro potřebu určité odborné služby, nebo pro pobavení. Fiverr totiž nabízí téměř vše.

KOLEKTIVNÍ INTELIGENCE, KOLEKTIVNÍ SCHOPNOSTI
Služba Fiverr je příkladem toho, že díky online propojení světa se dají sdílet nejen vědomosti a informace, ale také schopnosti a vlastně i talent a kreativita. Chcete svému kamarádovi poslat originální narozeninové video tanečníků z džungle? Potřebujete pomoc s Photoshopem? Nevíte si rady s překladem z japonštiny? Máte technické potíže s počítačem, které potřebujete narychlo vyřešit? Žádný problém, s tímhle vším vám Fiverr dokáže pomoci.


Jednotlivé služby jsou rozčleněny do přehledných kategorií a podkategorií. Můžete tak snadno nalézt jakýkoli kreativní počin či produkt. Jedná se o oblasti jako je grafika a design, digitální marketing, psaní a překlady, video a animace, hudba a audio, programování a technika, business, reklama, lifestyle, dárky, zábava a zvláštnosti. V každé této skupině naleznete specifičtější nabídku. Takže například kategorie "Hudba a audio" vám nabídne mixování hudby, zvukové efekty, různé znělky a hlasové projevy, ale i skladatele, producenty, hudebníky, textaře a zpěváky. S pomocí Fiverru byste vlastně byli schopni vytvořit třeba hudební doprovod k filmu.

JAK TO VLASTNĚ FUNGUJE?
Jedním z pozitiv služby Fiverr je i její uživatelská jednoduchost. Stačí se pouze zaregistrovat (lze i přes Facebook) a pak už můžete nabízet či poptávat všechno možné. Zásadním pojmem na Fiverru je "gig" - tak zní pojmenování jakékoli jednotlivé služby. Základní cena gigu je pět dolarů, ale ta se dá samozřejmě navýšit. Je pouze na autorovi, na kolik si své schopnosti cení. Po vybrání dané služby se domluvíte s autorem na konkrétních požadavcích (doba dodání, náhledy, speciální přání, atd.). Po obdržení objednávky vás systém automaticky přesměruje na stránky PayPalu, kde zaplatíte za danou službu. Peníze jsou připsány na účet Fiverru až v okamžiku, kdy vy potvrdíte, že jste obdrželi požadovanou objednávku. Z pěti dolarů si čtyři připíše prodejce (autor) a jeden jde jako provize Fiverru. PayPal je pouze platební metoda, umístění gigu na stránku je bezplatné. Povinné hodnocení každé služby (pozitivní/negativní nebo komentář) přispívá k přehledu o kvalitě služby a spolehlivosti autora.

Stránka Fiverr byla spuštěna v roce 2010 a již v roce 2012 se na ní vyskytovalo kolem 1,3 milionu gigů. V současné době patří mezi 150 nejpopulárnějších webových stránek na světě; můžete ji používat i v rámci aplikace Apple nebo Android. Díky své "pětidolarové nabídce" je Fiverr přístupný pro všechny - tato cena ujišťuje, že se jedná o investici pro prodejce i nákupčího, byť poměrně nízkou. "Tendencí ve společnosti je, že pokud je dnes něco úplně zadarmo, tak to nemá žádnou kvalitu a hodnotu. Proto jsme nasadili alespoň minimální laťku - tedy pět dolarů - aby byla patrná určitá investice," říká Micha Kaufman, spoluzakladatel serveru Fiverr.

CESTA K BOHATSTVÍ?
Jak už bylo řečeno v úvodu, Fiverr slouží jak freelancerům k nabízení a poskytování svých služeb, tak obyčejným uživatelům, kteří potřebují pomoci rychle s nějakým drobným problémem. Zároveň Fiverr může sloužit i jako zdroj inspirace nebo pobavení, najít se na této stránce dají opravdu někdy až bizarní věci - od tvorby falešných diplomů, přes různé taneční a hudební vystoupení, až po "odborné" medicínské poradenství. Je zábavné sledovat, s čím dnes někteří lidé vyrukují, buď s vidinou výdělku, nebo z pouhého exhibicionismu. Na druhou stranu je sympatické, že v dnešní době můžete už prodat svůj jakýkoli talent a že pouze nadání stačí třeba k tomu, abyste si trochu přivydělali. 


Pro většinu uživatelů se jedná o platformu, která poskytuje zajímavé služby a kde si lze tedy částečně i přivydělat. Pár jedincům však služba Fiverr zajišťuje plnohodnotný příjem. Takový je i příběh Redd Horrocks. Na Fiverr se přihlásila kvůli tomu, že potřebovala přeformátovat určitý dokument. Postupně začala zjišťovat, jak tato služba funguje a posléze začala nabízet i svoje služby. Už dříve namlouvala audio knihy a tak si i na Fiverru zvolila svůj hlas jako hlavní prodejní artikl - nabízí různé namlouvání a zejména mluvené komentáře. Zhruba po roce Redd zjistila, že výdělky z Fiverru již převyšují její příjmy z reálného povolání a tak se rozhodla z práce odejít a naplno rozjet svoji "kariéru" na Fiverru. Dnes vydělává přibližně dvakrát více než v minulosti a může si dovolit pracovat z domova. 

Fiverr tedy nabízí různé příběhy a možnosti. Je pouze na uživateli, jakou cestu si zvolí. I když vás neláká tuto stránku využít k zakoupení nějaké služby, zkuste se na ni podívat jen tak pro zajímavost a pro inspiraci. Věřte, že na ni naleznete neskutečné kousky a možná také objevíte svoje skryté nadání, které můžete nabídnout ostatním. 


ZDROJE:
BABICKÁ, Barbora. Fiverr.com. Svět, kde koupíte vše za 5 dolarů. Markething.cz [online]. 27. června 2012. Dostupné z: http://www.markething.cz/fiverr-com [cit. 2016-04-09].
PILON, Mary. What Will People Do for $5? Fiverr Lets You Find Out. The Wall Street Journal [online]. 16. března 2010.  Dostupné z: http://blogs.wsj.com/digits/2010/03/16/what-will-people-do-for-5-fiverr-lets-you-find-out/ [cit. 2016-04-09].
This woman quit her job, paid her debts, and bought a house thanks to a side job that earns $9,000 a month. Business Insider. Available at: http://www.businessinsider.com/fiverr-side-job-success-2015-6 [cit. 2016-04-09].

1 comment:

  1. Are you looking for free Twitter Re-tweets?
    Did you know you can get them ON AUTOPILOT & ABSOLUTELY FREE by getting an account on Like 4 Like?

    ReplyDelete