Wednesday, April 13, 2016

Luxus na talíři: Špetkou trollingu k úspěšné kulinářské show

Luxus na talíři: Špetkou trollingu k úspěšné kulinářské show

Fenomén kulinářských show českým publikem cloumá už nějaký ten pátek. Zatímco v televizi kult založili Pohlreich, Hruška, Babica, Kluci v akci a legendární soutěž Prostřeno, úspěšné štiky v objemných vodách internetu na prstech jedné ruky rozhodně nespočítáme. 

Pevné základy online soustředěného zájmu o české kulinaření položili beze všech pochyb foodbloggeři. Průkopníky a průkopnicemi se stali Pan Cuketka, holky z Vývařovny nebo Kitchenette.
Hvězdou současnosti je potom Kamura, která je mimo jiné dobrou ukázkou toho, že když to vázne přes blog samotný, je příhodné si cestu proklestit přes facebook. Ostatně, poslední recept na blogu Kamury se objevil 2. prosince 2014. A teď si zkuste vybavit, kdy jste o ní slyšeli poprvé.
Úspěch všech jmenovaných se dá měřit i tím, že nezůstali u jedné platformy. Cuketka založil portál Scuk.cz, na kterém všichni přihlášení uživatelé mohou mapovat a hodnotit podniky po celé České republice. Autorka blogu Kitchenette Markéta Pavleje vydala tištěnou kuchařku, navíc rozjela designový online obchod s jedlými i nejedlými potřebami do kuchyně. Autorky Vývařovny byly nominované na cenu za nejlepší blog roku 2015 v soutěži Magnesia Litera. Nevyhrály, ale vidět byly. Vidět jsou i na skutečných akcích nebo v restauracích a kavárnách, kde vaří.
 A Kamura? S tou se kruh, který jsem začala odbočkou od televize, uzavírá. Na České televizi totiž minulý týden běžel první díl její cestovatelsko-kulinářské show Kamu ve Vietnamu.
Teď ale ke sledování videí o vaření online. Nepřekvapí, že v této kategorii výhradně onlinový obsah válcují české, ale především zahraniční záznamy populárních televizních pořadů. Gordona Ramseyho nebo Jamieho Olivera si můžeme naladit kdykoliv na ně máme chuť.

Monopol na pořady o jídle má Stream.cz

Navzdory tomu i tato disciplína má své celebrity. Z řad foodblogerů to nejdál dotáhla Koko se svým MENU domů. Nebude zřejmě náhodou, že původně nabírala zkušenosti jako televizní moderátorka. A náhodou není ani to, že její videa najdeme na portálu Stream.cz, a to hned ve čtyřech pořadech.
V produkování online kulinářských pořadů se vlastně Stream.cz stal slušným monopolem. Kdo by neznal profesionálního kuchaře Romana Vaňka a jeho pořady Jídlo s.r.o. nebo Peklo na talíři.
Pochybnou kvalitou nejen potravin se zase zabývá Jan Tuna v recenzním seriálu A dost!. V úplných počátcích Streamu v roce 2007, tedy dávno před televizním Láďou Hruškou, slavil s téměř sto díly úspěchy seriál Rychlovky.
Otázka, která zákonitě vyvstává v pozadí téhle kulinářské změny, je prostá: není už toho moc? Naposledy na skok k blogům o jídle – jen do soutěže Blogerka roku 2015 se v kategorii „food“ přihlásilo 86 projektů. Lze tedy ve vodách českého online gurmánství ještě vůbec s něčím prorazit? Není zkrátka sice hltající, ale nikoliv bezedný konzument přesycen a všechny originální nápady vyzobané?
Výmluvnou odpověď dodal minulý týden opět portál Stream.cz. Premiéru měla nová kulinářská show Luxus na talíři. Herec Robert Mikluš je pro někoho známý z brněnského divadla Husa na provázku, pro někoho z filmů Roberta Sedláčka – třeba Muži v říji nebo Největší z Čechů. Pro většinu ze statisíců lidí, kteří na pořad, jehož ideamakerem není nikdo jiný než matador Roman Vaněk, narazili, jde o anonymního kuchaře zjeveného odnikud.
Co víc, tento kuchař bez jakékoliv viditelné dříve nabyté reputace razí heslo pořadu „česky, ale dokonale“. Klasické hitovky jako svíčkovou na smetaně nebo rybičkovou pomazánku chystá z argentinského hovězího a japonské majonézy. Místo karlovarského knedlíku doporučuje k omáčce křupavou italskou bagetku, místo sardinek do pomazánky filátko ze hřbetu kanice leopardího. Co s objemným zbytkem delikatesy z Indického oceánu? Vyhodíme kočkám.
Rázem se zrodil nový kulinářský hit. První díl seriálu nasbíral za deset dní 200 tisíc zhlédnutí, druhý bezmála šedesát tisíc za dva dny. Na facebooku dalo stránkám Luxus na talíři like přes 2200 uživatelů.
Pikantní je samozřejmě především skutečnost, kdo za bleskově získanou popularitou gurmánské show stojí. Lidé, kteří detekovali nadsázku a ironii, jsou v zanedbatelné menšině. Miklušovu slávu šíří především rozohnění hateři, kteří nevěří vlastním očím, společně s o něco menší skupinou mlsných labužníků, kteří se plýtvajících postupů s exkluzivními surovinami zastávají. Rozlícené kritiky považují za nízké, uživatele nadávající na kuchaře za nevzdělance.
Jak něco takového může zastrešovat Roman Vaněk? Prakticky žádná surovina není česká, žádný recept není tradiční a víc jak polovinu surovin vyhazuje, že mu nejsou dost dobré. Dnes, když i kvalitní restaurace hlásají "nejsem plejtvák" a on vyhodí půlku svíčkové, špičky baget, většinu ryby, atd. Nechci mít v jídelním lístku kuřecí kůžičky, ale také nechci plné kontejnery svíčkové. Nafackoval bych tomu náckovi! - Petr Landa
A tak tu máme staronový dokonalý recept na virální úspěch – satiru. Snad za to může fakt, že v kulinářské show by ji hledal jen málokdo. Možná jde o vedlejší produkt kolektivní neinteligence. Miklušovi s Vaňkem se každopádně podařilo výsostnou satiru povýšit na propracovaný trolling – téměř nikdo neví, jak to celé vlastně myslí.
Jestli je tohle cesta k dlouhodobě fungujícímu konceptu pořadu, asi ukáže až čas a další epizody. Ani sami autoři se zřejmě neodváží odhadovat, kolik lidí a jak dlouho se nechá vodit za nos. Ani „prozření“ většinového publika ale nemusí vést k poklesu popularity. Ostatně, těžko říct, jestli v první řadě tvůrci pořadu vůbec takovou reakci očekávali. Jisté je jedno: i když v tomhle případě vůně trollingu vyprchá, pořádná nálož satiry dál zůstane na svém místě.
Nakonec ještě malé okénko ze světa. To aby bylo jasno, že parodie a satira do kuchařských show patří, i když v těch českých zatím chyběla. 

1 comment:

  1. Are you looking for free Facebook Likes?
    Did you know that you can get these AUTOMATICALLY AND TOTALLY FREE by registering on Like 4 Like?

    ReplyDelete