Monday, April 11, 2016

ČBDB.cz - nezbytný pomocník každého čtenáře




Co je ČBDB.cz?


Internetová stránka cbdb.cz, aneb Československá bibliografická databáze, (dále jen čbdb), je alternativou celorepublikově známého webu csfd.cz v oblasti bibliografie.
Web csfd.cz (Československá filmová databáze), o kterém je na tomto blogu také článek, se za svých 15 let působení rozrostl do povědomí a užívanosti každého člověka v České republice do takové míry, že ho většině čtenářů mého článku nemusím detailně popisovat.










Čbdb.cz je ohromná databáze knižních děl, která se pokouší obsáhnout úplnou celosvětovou tvorbu.
Jak je tomu již u zmíněného webu csfd.cz, i tento web umožňuje mimo jiné hodnotit a komentovat jednotlivá díla, čímž se stává dokonalým nástrojem pro vyhledání kvalitních děl ušitých na míru čtenáři dle jeho vkusu a záliby.
Díky výše zmíněné vlastnosti jsem si tento web velice rychle oblíbil a zařadil mezi nejčastěji používané nástroje pro filtrování médií.
Právě v této době je tento nástroj neocenitelný, jelikož nás přímo zahlcuje nesmírné množství médií a přináší mimo nepopíratelné pozitiva také mínusy v podobě nemalé hromady nekvalitních děl. I když se samozřejmě pojem nekvalitní dílo definuje každou osobou jinak, většina se chce tomu, co sama označí za "brak" vyhnout.
Množství děl ale přináší také problém v hledání kvalitních spisovatelů, knih, komiksů a dalších, které se v této mase snadno ztratí, a které by správný milovník četby chtěl stihnout za svůj krátký život najít a přečíst. A právě problém v hledání tento web do velké míry řeší.



popis a hodnocení knihy nej autora






















Díky kolektivní inteligenci obsažené na této stránce v podobě hodnocení uživatelů, je možné prohlížet žebříčky nejkvalitnějších/nejoblíbenějších autorů a děl s možností žánrového třídění.

U každého autora je stručně popsán jeho životopis. U knih zase jejich obsah.
Každý autor tu má vypracovaný seznam děl, které vytvořil, či na kterých se podílel a u každé knihy je tento seznam přiložen, aby se čtenář orientoval v kontextu spisovatelovi tvorby.
Autoři i knihy jsou hodnoceni procentuálně (na základě udělených hvězdiček) i slovně.





top 10 nejlépe hodnocených děl na čbdb
































Na webu je  také možné prohlížet články o dílech, či se zapojovat do rad a diskuzí na fóru.

Výbornou funkcí je také bazar knih, ve kterém si mnoho čtenářů může najít tituly z druhé ruky, které není možné sehnat v knihkupectvích, či pouze ušetřit na dostupných dílech.


Otázkou, kterou je třeba si položit, je nicméně kvalita hodnocení a kvalita oné kolektivní inteligence obsažené na tomto serveru. Provozovatelé stránek se samozřejmě snaží omezovat neseriózní hodnocení uživatelů. Ať už překážkovými mechanismy nutnými pro hodnocení, či následným filtrováním slovního hodnocení, které může být zjevně neobjektivní.

Dle mého názoru je hodnocení na tomto webu poměrně objektivní, i když by stránkám velice prospěla větší návštěvnost, která by zajistila přesnější průměr hodnocení od většího množství čtěnářů.
Toto je hlavní nedostatek oproti již zmíněnému čsfd.cz, který má návštěvnost mnohonásobně větší.
Proč je tomu tak? Odpověď hledejme asi v dnešní době a kultuře tomu odpovídající a dojdeme nejspíše k tomu názoru, že v dnešní době četba bohužel oproti historii upadá. Možné je ale i to, že si lidé ještě nezvykli hledat hodnocení literárních děl na internetu, či pouze nebyli seznámeni s tímto druhem stránek. Třeba vás napadá i něco jiného a já budu velice rád za váš poznatek v komentáři níže. :)

Samozřejmě, že nelze brát v potaz stoprocentně hodnocení cizí osoby a tak je často nutno se spolehnout na vlastní čtenářský cit, či se zeptat v osobním životě nějaké zasvěcené osoby.
Nicméně když bere člověk hodnocení, jako radu, zda si dílo sehnat, koupit, či přečíst...
Stane se tento web velice přátelským nástrojem.








No comments:

Post a Comment