Tuesday, April 5, 2016

Senioři píší Wikipedii


Jak aktivní senioři pomáhají vylepšovat stránky, které jsou noční můrou všech pedagogů

Není senior jako senior. Jsou lidé, kteří tráví dny v důchodu sledováním televize a luštěním křížovek. A jsou senioři, kteří ani v pokročilejší věku nechtějí jen ,,sedět doma na zadku“ a zajímají se o novinky ze světa moderních technologií. Zejména pak ze světa počítačů a internetu. Pro ty, kteří si již rozumí s počítačem a internetem, je tu kurz ,,Senioři píší Wikipedii“, kam mohou senioři věnovat nejen své celoživotní znalosti a zkušenosti, ale i vzpomínky, a sdílet je tak s mladší generací, pro kterou je leckdy Wikipedie hlavním zdrojem informací.

Řekni to Wikipedii

Když se 27. listopadu 2013 uskutečnila první schůzka wikipedistů Jana Sokola, Vojtěcha Dostála a Vojtěcha Veselého, pravděpodobně nikdo z nich netušil, jak velký úspěch bude tento projekt mít. Projekt ,,Senioři píší Wikipedii“ je inspirován podobnou německou aktivitou a v současné době je do něj zapojeno již více než 160 aktivních seniorů. Pravidelné kurzy ,,Senioři píší Wikipedii“ jsou pořádány v Městské knihovně v Praze a v kulturně-vzdělávacím centru pro seniory na Praze 4, v Centru Elpida. Kurzy jsou pro všechny seniory bez rodílu věku zdarma.

Logo ,,Senioři píší Wikipedii“
Zdroj: cs.wikipedia.org, [2016-04-01].

Účastníci kurzu ,,Senioři píší Wikipedii“ se pod vedením zkušených wikipedistů seznámí nejen s tím, jak Wikipedie funguje a vzniká, ale založí si i vlastní profil, naučí se editovat články, opravovat chyby a vytvářet kompletně nová hesla, včetně vkládání fotografií. Společnými silami tak senioři pomáhají vylepšit stránky, které jsou noční můrou všech pedagogů. Zároveň tak získávají příležitost, jak i v důchodu zúročit své znalosti a dovednosti. ,,Je škoda, když mají senioři pocit, že o jejich zkušenosti a znalosti nikdo nestojí, a přitom by mohli velmi užitečně přispět ke vzdělávání mladé generace,“ říká profesor Jan Sokol, bývalý děkan Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy a zároveň autor projektu ,,Senioři píší Wikipedii“. Cílem projektu je nejenom rozšířit počet hesel a opravit chybná stávající hesla, ale především dokázat seniorům, že psát do Wikipedie není nic těžkého. Až doposud totiž tvořily převážnou většinu hesel příspěvky od mužů ve věku 18–30 let.

 Vojtěch Veselý učí seniory, ,,jak psát“ Wikipedii
Zdroj: cs.wikipedia.org, [2016-04-01]

Pomalejší, ale zato nadšenější

Ačkoliv si již všichni účastníci kurzů ,,Senioři píší Wikipedii“ s počítačem a internetem rozumí, mnoho z nich přiznává, že informace potřebné k uveřejnění nového hesla či k opravě hesla stávajícího jim musí být zopakována vícekrát. Ani na klávesnici jim to nepíše tak rychle jako mladé generaci. Jak sami říkají, za nich to nebylo, všechno se psalo ,,ručně“. O co jsou však v psaní pomalejší, o to jsou také z tohoto projektu nadšenější. Mnohým seniorům dal projekt ,,Senioři píší Wikipedii" díky možnosti přenést své vzpomínky do písemné podoby, a tím tak Wikipedii obohatit, nový smysl života. ,,Ve výtvarném umění chybí řada biografických hesel a jsem ráda, že můžu napsat hesla umělců, které jsem osobně znala," svěřuje se paní Markéta navštěvující kurz ,,Senioři píší Wikipedii" v pražském Centru Elpida.


 Mnohým seniorům dal projekt ,,Senioři píší Wikipedii“ nový smysl života.
Foto: Jan Bartoš, Elpida, o. p. s.

Někteří senioři píší nová hesla samostatně, jiní se snaží o co největší přesnost a objektivnost a při tvorbě hesla spolupracují. Komu se nechce vytvářet zcela nový článek, může editovat články stávající a opravovat v nich chyby. Chybných textů najdeme bohužel na Wikipedii více než dost, proto lze chápat pedagogy, kteří nejsou zrovna nadšení z toho, že hlavním zdrojem informací dnešních studentů je velmi často právě jen tato internetová encyklopedie. Cílem, projektu ,,Senioři píší Wikipedii“ je však mimo jiné i snaha zkvalitnit hesla na takovou úroveň, aby bylo možné se spolehnout na jejich pravdivost.

A co si o práci se seniory myslí hlavní přednášející wikipedista Vojtěch Veselý? „Z vedení kurzů mám skvělý pocit. Účastníci jsou velmi pozorní a zaujatí (což je jiná zkušenost, než mám například s prací s mladými studenty). A osobně i v e-mailech projevují velký vděk (především za „trpělivost“), což je  nesmírně motivující pro další práci. Největší odměnou pak je, když  vidím, jak mnozí z účastníků editují už sami z domova bez mého vedení.“ Právě s Vojtěchem Veselým se mohou senioři zajímající se o psaní do Wikipedie setkávat na pravidelných kurzech jak v Městské knihovně v Praze, tak v Centru Elpida.

Senioři, kteří jdou s dobou

Když se přijdete podívat do Centra Elpida, jak takový kurz probíhá a jací lidé tam vlastně chodí, rozhodně nečekejte, že potkáte babičky řešící závěr posledního dílu nejnovější telenovely a dědečky stěžující si na to, jak nám za komunistů bylo lépe. Většina seniorů navštěvujících kurz ,,Senioři píší Wikipedii“, a vlastně i všechny ostatní kurzy v Centru Elpida, jsou často lidé s univerzitním vzděláním, kteří mají zájem o získávání poznatků a informací i v postproduktivním věku. Narazit tu můžete např. na paní Jarmilu, která si s počítačem, tabletem a smartphounem rozumí lépe než kdejaký teenager, na pana Josefa, který bravurně ovládá Windows 10 či na paní Věru, která má kromě účtu na Facebooku i účet na Twitteru a ,,postování“ příspěvků všeho druhu jí rozhodně není cizí.

Šikovnější senioři mohou Wikipedii editovat i na tabletu. 
Foto: Jan Bartoš, Elpida, o. p. s.

Kromě kurzů ,,Senioři píší Wikipedii“ a kurzů počítačových pořádá Elpida pro zvídavé ,,studenty“ pravidelné jazykové kurzy a přednášky i semináře zabývající se historickou, přírodovědnou a politickou tematikou. Právě tyto přednášky a semináře mohou být pro seniory také jistým impulzem pro psaní článků na Wikipedii, neboť často zjišťují, že o daném tématu vědí mnohem více, než si původně mysleli. Vojtěch Veselý se domnívá, že Wikipedie může být pro seniory ideálním prostředím. Mohou zde totiž najít potěšení právě v předávání svých vědomostí ostatním lidem, především mladším generacím.


Zdroj:

Veselý, V.: Senioři píší Wikipedii. In: Vital plus. Dostupné z WWW: http://www.vitalplus.org/article.php?article=944, [2016-04-01].

Wikipedia [online]. Dostupné z WWW: cs.wikipedia.org, [2016-04-01].

No comments:

Post a Comment