Saturday, April 9, 2016

Necyklopedie: kolektivní inteligence naruby


Nejznámější on-line encyklopedii Wikipedia.org zná většina uživatelů internetu. Jen za měsíc březen navštívilo hlavní stránku její anglické verze přes 510 miliónů návštěvníků. Anglická wikipedie obsahovala k 9. dubnu 2016 úctyhodných 5 123 799 hesel, které vytvořila široká komunita přispěvatelů, jak také hrdě hlásá úvodní slovo na Wikipedii: „the free encyclopedia that anyone can edit“. Česká verze je přirozeně významem i rozsahem menší, ale nemáme se za co stydět. Od roku 2002 už vzniklo více než 350 tisíc hesel a počet návštěv hlavní strany dosáhl v březnu 5 285 tisíc.

 Už méně se ale ví, že od roku 2006 vyvíjí „partyzánskou“ činnost česká Necyklopedie, hypermoderní digitální encyklopediie, kterou může každý vylepšovat (anglická verze Uncyclopedia vznikla v roce 2005). Pokud se na samotné Necyklopedii chcete dozvědět, jaký web jste to vlastně navštívili, můžete si v úvodu hesla o Necyklopedii přečíst následující: Necyklopedie je rozsáhlý dlouhodobý projekt krajní pravice, který má za cíl v obrovském množství nezávadných a pravdivých necyklopedických hesel vysazovat semínka štvavého protiromského zla.
Necyklopedie přináší pravdu tak čirou, že většina čtenářů vůbec nepochopí, že se jedná o smrtelně vážnou věc a celou Necyklopedii považuje za žert.
-  Necyklopedie o sobě
Abychom mohli psát o Necyklopedii trochu vážněji, není možné se spoléhat na zdroje, jako je ona sama. Jak jsem naznačil už v úvodu, Necyklopedie se přímo vymezuje proti Wikipedii, respektive je její zdařilou parodií.
„Wikipedie, v anglickém originále Wikipedia, je satirická „encyklopedie“ parodující Necyklopedii (i když sama tvrdí opak).“ 
- Necyklopedie o Wikipedii  
Necyklopedie, v anglickém originále Uncyclopedia, je satirická „encyklopedie“ parodující Wikipedii (i když sama tvrdí opak). 
- Wikipedie o Necyklopedii

Necyklopedie je unikátní tím, že paroduje opravdu vše, co se dá. Začněme u loga, které na Wikipedii tvoří koule složená z jednotlivých puzzle dílků, které chybí horní část. Logem Necyklopedie je obdobná „koule“, která je ovšem „sešlápnutá“ a její barvou není šedá a bílá, ale spíše připomíná odstíny starého zažloutlého papíru. 

Logo Wikipedie

Logo Necyklopedie

Popisky jednotlivých stránek a sekcí můžou nové návštěvníky jednoduše zmást, tak například vandalizace označuje úpravu jednotlivých hesel, místo diskuzního místa je zase flamewar.

Necyklopedie má také své podprojekty, podobně jako Wikipedie. Zde jsou některé z nich:
  • Necyklouniverzita - ověřuje „pravdivost“ informací na Necyklopedii, provádí vlastní výzkum a vzdělává Necyklopedisty.
  • Necyklokalendář -  který je nejpřesnější na celém internetu a přináší ta nejvýznamnější výročí ke každému dni v roce.
  • Necitáty - jsou součástí Necykloverzitní knihovny a shromažďují výroky, které si zaslouží být shromážděny.
  • NecyLeaks - odhalují tajné dokumenty, které zpřístupňují široké veřejnosti.
NecyLeaks - dokument měsíce dubna (zdroj)


Principem Necyklopedie je SPOV – satirical point of view (satirický úhel pohledu), který paroduje princip Wikipedie NPOV – neutral point of view (nezaujatý úhel pohledu). Pro relevantní informace sem tedy určitě nechoďte, na Necyklopedii se nedozvíte nic užitečného.  
Vesměs jsou zde nesmysly, které nejsou k ničemu užitečné. Užitečná tedy není k ničemu.
- Wikipedie o Necyklopedii

Ilustrační fotografie (zdroj)
Jako zdroj zábavy však Necyklopedie poslouží dokonale. Jako nejlepší článek je označen článek o Brnu. Dole na stránce se návštěvník dozví, že tento článek vznikl dokonce už v roce 2005, a je tedy starší než samotná Necyklopedie. Pro články na Necyklopedii, Brno nevyjímaje, jsou typické „ilustrační“ fotografie, které jen málokdy mají reálnou spojitost s obsahem článku. Články také často obsahují (ne)citáty, které o daném tématu (ne)pronesly (ne)známé osobnosti.

„Kudy se tady jde do metra?“ 
- Miloš Zeman podle Necyklopedie

Zmínit musím ještě jeden článek, a to o Karlově univerzitě, kde se dočteme, že jde o pražskou pobočku Americké univerzity v Elbonii, která si za pomoci legend o Karlu IV. dodává na významu a prestiži. A především se dozvíme, že internetová doména cuni.cz prozrazuje, že skutečným názvem instituce je Čunkova univerzita, neboli Čuniverzita. Založil ji Jiří Čunek, a to v roce 1990.

Je otevřeno každý přestupný rok nekončící dvojkou na první březnový pátek od 8.00 do 9.00, pokud právě není přestávka na oběd. 
- Necyklopedie o Studijním oddělení  

Kolektivní „inteligence“


Necyklopedie je příkladem fenoménu kolektivní inteligence, jen s tím rozdílem, že její činnost lidstvo neobohacuje dalšími znalostmi a dovednostmi, ale specifickým druhem humoru. V tom je však jedinečná, protože stojí proti většině projektů, které mají „vznešenější cíle“. Patří tedy do prostoru znalostí, jak o něm píše Pierre Lévy?

Podle Lévyho jsou 3 základní aspekty, které ho charakterizují. Rychlost vývoje znalostí, počet lidí, kteří se na tvorbě podílejí a nástroje (zejména související s kyberprostorem), které při tom využívají.[1] To vše můžeme na Necyklopedii aplikovat. 

Od roku 2006 vzniklo přes 3 340 článků, to znamená, že každý rok přibylo průměrně cca 330 nových. To je zároveň i odpovědí na druhý aspekt, tedy (velký) počet lidí, kterými by projekt měl být tvořen. Přesné číslo se mi nepovedlo dohledat, ale podle Dějin Necyklopedie měla v roce 2008 přes 100 registrovaných uživatelů na přibližně tisíc článků. Dá se proto předpokládat, že dnes bude počet uživatelů, kteří se na tvorbě obsahu podílejí, ve stovkách. Necyklopedie běží na systému Wikia.com, který sám sebe označuje jako největší světový portál pro komunitní stránky typu Wiki s více než 40 milióny články.

Necyklopedie je méně tradičním projevem kolektivní inteligence, ale pozornost si rozhodně zaslouží. Já ji doporučuji.

Zdroje:

[1] LÉVY, Pierre. Collective Inteligence. TREND, David. Reading digital culture. Malden, Mass.: Blackwell, 2001, s. 255-258. ISBN 0631223029.

Prameny:

No comments:

Post a Comment