Wednesday, April 13, 2016

Trust me, I am a Doctor

Seriál Doctor Who (v češtině Pán času) je britským fenoménem. Jde o nejdéle vysílaný sci-fi seriál na světě (od roku 1963) a to i podle Guinnessovy knihy rekordů, kde má seriál ještě další zápis - speciální díl k padesátému výročí s názvem The Day of the Doctor byl vysílán ve více než 1500 kinosálech v 94 zemích světa během jednoho dne. Seriál se vysílá na britské stanici BBC 1.
Hlavní postavou tohoto seriálu, který na obrazovky uvedl již 35 řad a přes 800 epizod, je (nepřekvapivě) Doktor - mimozemšťan, poslední přeživší Pán času z planety Gallifrey, která byla zničena ve válce s největším nepřítelem Pánů času - Daleky. Doktor cestuje napříč vesmírem a časem ve své vesmírné lodi TARDIS, někdy sám, někdy se svými společníky.
Postava Doktora a celý seriál je unikátní tím, že se hlavní postava mění. Doktora v průběhu času již hrálo 13 herců, v seriálu je to vysvětleno skutečností, že Doktor má schopnost v těsné blízkosti smrti regenerovat a přijmout tak novou podobu a osobnost. Je tak téměř nesmrtelný. Stejně jako Doktor se mění i jeho společníci - Doktor má slabost pro lidskou rasu, povětšinou si společníky vybírá právě mezi lidmi. Tím se seriál udržuje v chodu takovou dobu - obsazení hlavních herců se mění skoro každé dvě až tři seriálové sezony.
Na tomto seriálu bych ráda ukázala, jak široký může transmediální záběr být. Za svou více než padesátiletou existenci se postava Doktora promítla, kam jen mohla. Samozřejmostí jsou tzv. spinoffy - díla (v našem případě seriály), založené na určitém aspektu jiného díla. Doctor Who již inspiroval seriály K9 and Company o mladé novinářce Sarah Jane Smithové a jejím robotickém psu K9, který byl určen pro mladší diváky, a následně seriál Sarah Jane Adventures o té samé novinářce, ale o 15 let později, seriál Torchwood o malé skupině detektivů, kteří se zabývají paranormálními jevy v okolí Cardiffu, jehož temnější atmosféra jej oddělila ostatních seriálů, které jsou spíše rodinného typu, a další seriály rozšiřující Doktorův svět - Doctor Who Confidential, Totally Doctor Who a Doctor Who Extra. V současnosti BBC natáčí nový spin-off s názvem Class, který uvede na podzim 2016 a jehož detaily drží v tajnosti. BBC také vyzkoušelo rozšířit délku epizody na televizní film a natočilo 2 filmy o Doktorovi, ani jeden ale nesklidil velký ohlas.
Samostatnou kapitolou je ovšem soundtrack k seriálu. Jde především o vážnou hudbu, hlavní roli většinou hrají smyčcové nástroje a sbor. Hlavním skladatelem seriálového hudebního doprovodu je od roku 2005 Murray Gold, který byl za svoji práci již pětkrát oceněn cenou BAFTA. Hudbu k seriálu nahrává Národní orchestr a sbor ve Walesu. Každému Doktorovi Gold složil ústřední melodii tak, aby odpovídala jeho osobnosti. Devátý Doktor, který byl záhadný, dostal melodii ponurou, ale plnou naděje. Desátý Doktor, jehož odvaha a smysl pro humor z něj dle některých fanoušků dělají nejlepšího Doktora ze všech, měl ústřední melodii tak hravou a zároveň vážnou. Jedenáctý Doktor známý pro svou dětinskost a výbušnou povahu byl doprovázen rychlou a radostnou melodií. Dvanáctý Doktor je poměrně přemýšlivá a to složitější postava a tomu odpovídá jeho podmanivě temná melodie. Ti ze společníků, kteří se s Doktorem cestovali více sezón, měli také vlastní ústřední melodie. Hudba k seriálu Doctor Who je natolik populární, že BBC pořádá koncerty s názvem Doctor Who Symphonic Spectacular, které jsou spojené s doprovodným programem, kterého se účastní herci ze seriálu a různé mimozemské postavy jako třeba Cybermeni, Dalekové, Siluriáni, Sontarané, Zygoni atd. Stejně tak BBC pořádá dobročinné koncerty, jejichž hlavním záměrem je vybrat prostředky pro dětskou charitu BBC Children in Need.
Doktor a jeho svět se také stal námětem pro knihy a komiksy, audiopříběhy vysílané v radiích a bezpočet druhů merchandisingového zboží. Můžete si tak zároveň číst knihu o Doktorově posledním příběhu, mít na sobě tričko s obrázkem oblíbeného Doktora, poslouchat přitom rádiové vysílání se stejným nebo jiným příběhem o Doktorovi a upíjet kávu z hrnku ve tvaru Doktorovy lodi TARDIS. Knihy o Doktorovi a jeho společnících jsou výhradně příběhy nezfilmovanými. Jedná se většinou o zamítnuté scénáře, předělané do podoby delší povídky. Nakladatelství BBC již tímto způsobem vydalo přes 150 nových příběhů. Dále Doktorův vesmír rozšiřují audioknihy a příběhy z rádiového vysílání. Nejde v nich o opakování příběhů vysílaných v televizi, ale o nové rozšiřující příběhy, na které ale mohl Doktor v seriálu poukázat. V češtině vyšlo teprve 5 knih, příběhy z rádií přeložili fanoušci na internetu do titulků.
Doctor Who má obrovskou fanouškovskou základnu. Internetové weby o seriálu jsou plné teorií, jak budou pokračovat následující epizody, kdo bude novým společníkem, co je nový společník zač, a často řeší záhadu ze všech největší - jaké je Doktorovo skutečné jméno, což divákům zůstává stále utajené. Největšími událostmi v životě Whoviana (jak si fanoušci seriálu přezdívají) je uvedení nové seriálové sezony a taktéž Whocon. Doctor Who má samozřejmě vlastní programový panel na největším komiksovém festivalu Comiconu, který se koná každoročně v San Diegu. Ale samotný Whocon neboli několikadenní festival věnovaný právě seriálu Doctor Who se koná mimo jiné v České republice. Letos v listopadu v Brně proběhne již třetí ročník, kde mohou návštěvníci vyslechnout zajímavé přednášky a setkat se s některými tvůrci i herci ze seriálu. Některé segmenty festivalu jsou vysílány online pro ty, kteří se nemohou zúčastnit
.

V lednu zasáhla fanoušky zpráva, že hlavní scénárista Steven Moffat (autor mj. populární minisérie Sherlock) opouští seriál. Stejně tak jak Doktor sám, i seriál dostane novou podobu. Máme se na co těšit. Allons-y!

No comments:

Post a Comment