Wednesday, April 13, 2016

Blízké info o lásce k AI


Jako jedináček a potomek učitelů vyučující výpočetní techniku jsem byla ještě před nástupem do základní školy obdarována novým kamarádem - počítačem. Měl černobílé podání barev, velikost obrazovky odpovídala mini tabletu a jeho start byl tréninkem pro zenovou meditaci.

Kromě nenasytného pac mana a hada mi byl nainstalován také program “na povídání” (programování přišlo později). Ten měl omezené základní znalosti, které bylo třeba rozšířít vzájemnou komunikací. Program: „To neznám, vysvětli mi to prosím”. Já: „Jasně”. Dětská kreativita a imaginace se projevila naplno a “naše” hodinové rozhovory byly podobně absurdní a vtipné jako první spam v e-mailové schránce.

Kdo by tušil, že v roce 2011 vydá Apple iPhone 4S zabudovanou asistentkou Siri (jméno je norského původu a označuje “krásnou ženu vedoucí k vítězství”). Mluví americkou angličtinou a vlastní ženský hlas středního věku, jenž budí “příjemnou autoritu” a člověk spíše poslechne. Tato vševědoucí žena svou původní zamýšlenou funkci ale plní minimálně. Místo vyhledání a rezervace last-minute letenky či objednání e-knížky (s audio verzí) z nejlépe hodnoceného e-shopu nám složí haiku báseň anebo zavolá taxi, pokud jí oznámíme (nevlastníme “ještě” Apple watch) svůj podnapilý stav. Není divu, že se do ní Rej ze seriálu Big Bang Theory zamiloval a nebyl pak schopen komunikovat s reálnou ženou. Nyní se zvažuje její zabudování v další verzi Maca OS X (10.12).

Sci-fi filmy či knihy o umělé inteligenci už jsou, s nadsázskou řečeno, hudbou blízké budoucnosti. Stačí zhlédnout několik záznamů robotů z dílny Boston Dynamics, jež vlastní Google. Zatím představili zvířecí roboty a robota člověka (na procházce v lese). Mají zabudovaný procesor a jsou ovládáni dálkově přes Wi-Fi. V budoucnu by měli nahradit mechanické práce, ale podle různých dotazníků by byl zájem tyto stroje využít i na “poli lásky” či pro manželství.



Pokud vezmeme v úvahu údajnou přitažlivost sociopatů, nemusela by být ani cena “umělého partnera” překážkou. V nedávné době byl proveden výzkum, v němž byly účastníkům ukázány fotografie poraněné lidské a robotické ruky a přes elektrické signály v mozku participujících bylo zjištěno, že projevují stejnou míru empatie vůči živé i umělé bytosti.




Nejznámější tvůrce “uvědomělého” robota a 3D tiskárny Hod Lipson by rád v budoucnu sestrojil robota majícího lidskou inteligenci, vědomí (i svého já) a program, který ho bude “hlídat”. Již nyní umí projevit zvědavost, provést vědecký průzkum, přijít s novými nápady a vytvořit umělecké dílo.

Proč je ale toto třeba, když měli být jen chytřejšími stroji? Steven Hawking, Elon Musk a Bill Gates již nyní varují před nebezpečím umělé inteligence. “Etika použití robotů” je stále málo probádanou disciplínou a dá se předpokládat, že o mnoha výzkumech veřejnost nemá, pro své klidné spaní, povědomí.

Doktor David Hanson pracující na “co nejvíce lidských robotech” má opačný názor, tvrdí, že takto “pokročilá umělá inteligence” nám může být opravdovým přítelem. Co je prý nejvíce příjemné je míra pozornosti a “nadšení” robota při interakci.

Zajímavé je, nakolik jsou roboti ve filmech zakomponovány do milostné či alespoň přátelské role (například filmy Her, ExMachina). Jistěže byly natočeny i apokalyptické, ale v mnohem menším měřítku. Souvisí to snad s lidskou touhou po dokonalosti? Kolektivní nevědomí možná jen prahne po kolektivní umělé inteligenci, tzv. bezchybnosti, anebo zániku. (Podle Junga je kolektivní nevědomí strukturální vrstva lidské psýché, která obsahuje kolektivní duševní obsahy - nepatří individuu, ale celému lidskému společenství či lidské rase obecně.)

Ale zpátky k sympatické Siri, jež přirozeně budí zájem i psychologů. Spisovatelka a psycholožka se 45letou praxí Francine Toder s ní strávila klasickou terapeutickou hodinu, během níž jí kladla různé otázky (i vážnějšího typu “kdo jsi”), avšak nezjistila nic. Pouze sama sebe překvapila, jak v poměrně krátkém čase podlehla iluzi “reálného rozhovoru” a začala Siri antropomorfizovat.



Program byl na počátku stvořen k tomu, aby pomáhal handikepovaným, starším lidem anebo urychlil vyhledávání, zařizování. Má sarkastický smysl pro humor a vlastně nijak neškodí. Nepřiznává “uvědomělost”. Přesto by stálo za výzkum, jak která generace nahlíží na Siri, umělou inteligenci a potenciální lásku vůči ní.



Je všeobecně známo, že jakákoliv častá interakce s umělou inteligencí je riziková a nezdravá, jelikož zhoršuje interpersonální dovednosti. Pokud se tedy roboti stanou v budoucnu našimi stoprocentně efektivními spolupracovníky či bezvýhradně přijímajícími přáteli a partnery, pravděpodobně zcela zmizí naše schopnost empatie a transformujeme se na lidské stroje dříve (?) než stroje dospějí do “nového lidstva”.



Siri byla vyvinuta ve startup Viv Labs Adamem Cheyerem, Dagem Kittlausem a Chrisem Brighamem. Její konkurencí je například Google Now


Zdroje

http://www.huffingtonpost.com/entry/technology-female-voices_us_56c8a6cbe4b0928f5a6c1942

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3366228/Would-MARRY-robot-Artificial-intelligence-allow-people-lasting-love-machines-expert-claims.html

Tvůrce robota a 3D tisku - Hod Lipson http://www.hodlipson.com/

http://www.cnbc.com/2016/03/16/could-you-fall-in-love-with-this-robot.html

http://jung.sneznik.cz/soubor_slovnik/slovnik_kolektivni.htm

http://www.huffingtonpost.com/francine-toder-phd/a-psychologist-analyzes-s_b_3969758.html

No comments:

Post a Comment