Wednesday, April 13, 2016

Příběhy čínských sociálncích sítí za hranicí všudypřítomné propagandy



Tvrdé kontrole čínského komunistického režimu se nevyhýbají ani sociální sítě. Vláda na výtky Západu reaguje, že lid chrání před negativními vlivy, ve skutečnosti se ale před obrovským vlivem sociálních sítí jinak než manipulací bránit nedokáže.

Nejpopulárnější světové sociální sítě jako Facebook, Twitter, Instagram a YouTube jsou v Číně spolu s dalšími třemi tisíci weby blokovány. Místo nich se čínští uživatelé připojují na Renren a Sina Weibo, který registruje na 500 milionů profilů. Navzdory cenzuře se ukazuje, že Číňané nepatří k pasivním uživatelům, ale naopak se na vytváření obsahu sociálních sítí aktivně podílí.

První celoplošné omezení přišlo ze strany čínské vlády už v roce 1996. Uživatelským organizacím bylo zakázáno publikovat nebo rozšiřovat informace, které by mohly ohrozit veřejnou bezpečnost, případně její mravnost. Postupem let opatření přitvrdila. Od roku 2011 se musí každý uživatel internetu, který hodlá cokoliv publikovat, předem zaregistrovat. A jeho obsah samozřejmě musí vyhovovat zájmům čínské vlády, podobně jako před dvaceti lety. Začátkem roku 2013 pak úřady přidaly nové nařízení, podle kterého musí všichni uživatelé vystupovat pouze pod svým skutečným jménem. Zatím poslední zpřísnění se týká zahraničních společností, které na síti nesmějí publikovat nic, co by předem neprošlo schválením čínskými úřady.

Zdroj: Facebook Page Thomasa Kutty Vittodaaa, 22-11-2012.
Obsah internetu hlídá v Číně geniální systém, takzvaný Golden Shiled Project (GSP). Nejen že dokáže sledovat webové servery, zároveň umí monitorovat i on-line komunikaci a pomocí veřejného kamerového systému rozpoznávat obličeje. A je jisté, že reálné možnosti GSP jsou ještě mnohem širší. Čínský deník The Beijing News před dvěma lety napsal, že systém podporují dva miliony státních úředníků, oficiálně nazývaných „analytici internetových názorů“.

Americká studie zveřejněná v časopise New Scientist zanalyzovala 60 milionů příspěvků ze Sina Weibo. Ukázalo se, že se automaticky mažou příspěvky obsahující slova či fráze, které má systém na „zakázaném“ seznamu. Patří k nim vybraná jména, slova s politickým podtextem jako demokracie nebo diktatura, ale třeba i pornografické výrazy (uživatelé systém obchází například vkládáním různých interpunkčních znamének mezi jednotlivá písmena). Navíc se cenzura daleko více uplatňuje v místech politických nepokojů – například v Tibetu se odstraňuje pětkrát více příspěvků než v Pekingu.

Možnost částečně svobodného pohybu na síti dává takzvaná virtuální privátní síť, kterou si mohou Číňané za v přepočtu zhruba 200 korun měsíčně zakoupit. Ani s ní se ovšem na Google a další weby nedostanou vždy a samozřejmě ani tady se uživatelé nevyhnou neúnavnému monitorování státními úřady.

Profesorka kalifornské univerzity Gloria Mark se svou studentkou Yiran Wang posunula téma čínské cenzury na sociálních sítích dál velmi zajímavým průzkumem. Ženy zajímalo, zda mají čínští uživatelé internetu důvěru ve zprávy na sociálních sítích ve srovnání se zprávami v oficiálních sdělovacích prostředcích a jak si zprávy na sociálních sítích ověřují.

Většina Číňanů podle sociologů není ani extrémně loajální vůči vládě, ani nejde o explicitní disidenty. Projevuje se to tak i v on-line prostředí – jako kdekoliv jinde i v Číně využívá většina lidí internet k zábavnému trávení volného času. Tato obrovská „průměrná“ skupina na internetu čelí dvěma pólům – na jedné straně stojí oficiální kanály a na straně druhé sociální sítě i se všemi hlasy aktivistů a dalších kritiků.

Profesorka Mark se studentkou Wang poslaly několika stovkám uživatelů sítí Renren a Sina Weibo dotazníky a nechaly je důvěryhodnost posuzovat na škále 1 až 7 bodů. Ukázalo se, že nejnižší důvěru mají na sociálních sítích uživatelé obecně ve zprávy, které předkládají věc jen z vládní perspektivy. Zároveň zprávy, které jsou k vládě kritické, se těšily důvěryhodnosti jen o málo větší. Nejvyšší důvěryhodnost přiřazovali respondenti zprávám s neutrálním vyobrazením vlády.

Výzkum se dotkl i způsobu odkazování. Významně vyšší důvěryhodnost měly nejen odkazy od blízkých známých (což není překvapením), ale míru důvěryhodnosti ovlivňovalo také to, zda byl příspěvek uváděn s URL adresou původního textu. Opět nepřekvapivé je i zjištění, že důvěryhodnost příspěvku rapidně zvyšuje počet komentářů, lajků či sdílení od ostatních uživatelů.

Jak se dlouhodobě ukazuje, Číňané se také orientují v tom, jaké informace mají na sociálních sítích hledat. Rozdílná očekávání od „občanských“ a státních médií potvrdil například případ srážky vlaků v roce 2011. Zatímco oficiální média vydala jednotnou věcnou zprávu o počtu obětí, příčině nehody a důvodech pro okamžitou likvidaci torza vlaků, uživatelé sociálních sítí se zaměřili na dílčí informace, například jakou rychlostí vlaky jely či jakou vzdálenost si mezi sebou udržovaly. Syntézou občanských příspěvků dali dohromady nejen alternativní příčiny nehody, ale také i jiný počet obětí, než hlásala vláda. Po zásahu úřadů byly profily šiřitelů těchto alternativních informací zrušeny.

Zdroj: RILEY, Charles. The Great Firewall of China is nearly complete. In: CNN.com. 30-12-2014.


Po dotazu na ověřování informací 79 procent respondentů uvedlo, že si už alespoň jednou nějakou zprávu ze sociálních sítí ověřilo, většinu zajímal především určitý detail. Výzkumnice se dále dotazovaly, jak s takovou zprávou uživatel po ověření naložil. Pokud byla pravdivá, sdílela ji podle svých slov polovina uživatelů. Pokud obsahovala dezinformace, téměř 40 procent respondentů jí přesto sdílelo, ovšem s vlastním dovětkem, který dezinformaci vyvracel. Třetina lidí pak takovou zprávu nesdílela, ale napsala pod ní vysvětlující komentář. To je zajímavé, protože zároveň většina dotázaných se domnívala, že odpovědnost leží na straně autora zprávy, nikoliv na těch, kteří zprávu sdílí. Nejběžnější je pro uživatele ověřování jak z oficiálních zdrojů, tak i z těch „občanských“.

Výsledky ukázaly, že snaha vlády umlčet hlasy svých kritiků vede k tomu, že lidé méně věří zprávám, které ji vykreslují v pozitivním světle. Zároveň potvrdily předpoklad, že sociální sítě mají velkou moc při tvorbě veřejného mínění. Jak píší Mark a Wang, Číňané jsou schopni vyrábět nové vlastní příběhy. Za hranicí všudypřítomné oficiální propagandy.

Julie Kochová

BBC. China employs two milion microblog monitors state media say. In: BBC.com, 4-10-2013. Dostupné z: http://www.bbc.com/news/world-asia-china-24396957
MARK, Gloria ; Wang, Yiran. News trustworthiness and veriication in China: The pension of dual media channels. New media and political protest. In: First Monday. 2016. vol. 21, no. 2-1. Dostupné z: http://firstmonday.org/ojs/index.php/fm/article/view/6147/5195
MARKS, Paul. Revealed: How China censors its social network. In: New Scientist. 8-3-2012. Dostupné z: https://www.newscientist.com/article/dn21553-revealed-how-china-censors-its-social-networks/

No comments:

Post a Comment