Sunday, April 10, 2016

TEORIE BIG BANGU aneb kvůli čemu takový velký třesk?

24. srpna 2007 měl na americké televizní stanici CBS premiéru americký sitcom The Big Bang Theory (zkráceně „TBBT“, v českém překladu Teorie velkého třesku). Sitcom, neboli  situační komedie, je v podstatě komediální seriál, pro nějž je typický menší počet herců, několik standardních prostředí, ve kterých se děj odehrává, délka jednoho dílu je mezi 20 – 30 minutami a samozřejmě smích publika, který doprovází konec každé vtipné hlášky či rozhovoru. Jak všichni víme, USA je zemí, kde se nic nedělá v malém, ale naopak všechno ve velkém, tudíž i počet televizních pořadů různých žánrů je oproti českému trhu poměrně široký a dosáhnout světové popularity se považuje za dosti složitý úkol. V době vzniku TBBT na televizních obrazovkách běželo nebo se reprízovalo mnoho oblíbených sitcomů. Vzpomeňme na Friends, Married with Children, Step by Step, My name is Earl a mnoho dalších, které jsou u nás vysílány dodnes. Pravda, že českému divákovi stačí k uspokojení shlédnout v televizi dva díly za sebou, zatímco americký divák může sledovat Friends celé odpoledne a pokračovat v této krasojízdě s Married with Children po večeři.
Nicméně oproti všem Sherlockům, Poirotům, Švejkům a jiným knihám jako například Hra o trůny či Pán prstenů, nemá sitcom TBBT knižní předlohu. Chuck Lorre a Bill Prady jsou hlavními producenty pořadu o partě čtyř amerických vědců a servírky/herečky Penny, ke které se v pozdějších sériích přidají další dvě vědkyně, neurobioložka Amy a mikrobioložka Bernadette.  Všichni čtyři hlavní mužské postavy mají rozdílné charakterové vlastnosti, jsou vzhledově i výškou nesourodí, nicméně spojuje je přátelství, zaměstnavatel a jakási izolovanost od obyčejných „nevzdělaných“ lidí. Sheldon je vysoce inteligentní, avšak asociální fyzik, který žije ve své zaběhnuté rutině a ostatní lidi naprosto nechápe. Jeho spolubydlící Leonard pracuje jako experimentální fyzik, který vyrůstal s pocitem méněcennosti vůči svým vlastním sourozencům díky matce-psychiatričce vědecky zkoumající city svých dětí, ovšem oproti Sheldonovi má přece jenom více sociálního chování, a ačkoliv se mu ne vždycky daří, snaží se zapadnout do společnosti obyčejných lidí. Tuto dvojici doplňují inženýr židovského původu, malého vzrůstu s velkým nosem a oblibou v rolácích Howard a astrofyzik z Indie neschopný mluvit se ženami bez kapky alkoholu Rajesh. Stejné tak hlavní ženské hrdinky jsou naprosto nesourodé. Penny pracuje jako servírka, ale jen kvůli tomu, že chce být herečkou, což se jí moc nedaří, ale živit se něčím musí. Ze všech hlavních postav je právě ona jediným zástupcem obyčejného lidu. Ve stejném podniku si přivydělává Bernadette, která dokončuje svůj doktorát a později si vdává za Howarda. Neorobioložka Amy je pouze přítelkyní, ovšem ne partnerkou, Sheldona, která žije stejně izolovaně a ve společnosti stejně divně jako všichni mužské postavy. Na první pohled nesourodá partička, která se ve finále skvěle doplňuje. Zatímco Penny „polidšťuje“, všichni ostatní jí „dovzdělávají“.

 
V průběhu let se TBBT stal jeden z nejpopulárnějších sitcomů a z jeho hlavních představitelů hvězdy. Americká televize TBS podpořila popularitu seriálu jednak webovou stránkou http://www.cbs.com/shows/big_bang_theory/, dále oficiálními účty na Facebooku, Twitteru a Instagramu. Z oficiálních stránek se může každý jejich návštěvník dostat na stránky obchodu, ve kterém se prodávají všemožné věci týkající se seriálu od triček přes DVD, hrnečky, župany až po Sheldonův šatník. http://www.cbsstore.com/sheldons-closet/index.php?v=cbs-thebigbangtheory-sheldonscloset&catnvbar=Sheldon%27s+Closet  

Kromě oficiálních stránek a účtů na sociálních sítích vznikly blogy v různých jazykových mutacích po celém světě, včetně stránek zasvěcených celému seriálu s životopisy všech hlavních hrdinů, popisy jednotlivých epizod, atd. Namátkou níže několik vybraných.  
http://bigbangtheory-fan.tumblr.com/
http://www.the-big-bang-theory.net/



Na sociálních sítích (Facebook, Instagram a Twitter) můžeme najít jednak profily jednotlivých postav, ovšem třeba pro Sheldona existuje vlastní fanouškovská webová stránka http://www.sheldonsfans.com/. Obecně lze říct, že nejsilnější fanouškovskou základnu má právě Dr. Sheldon Cooper, což ostatně dokládá fakt, že na rozdíl od kolegů, má na sociálních sítích nejenom své profily, ale existují třeba profily pro Sheldon Cooper Quotes nebo Sheldon Cooper´s Sarcasms. 


Hlavní hrdinové dostali své postavičky v setu Lego Ideas. Existují také hry v online verzi, ale i stolní deskové. Na Amazonu můžeme najít velké množství knih - Dean Kowalski napsal The Big Bang Theory and Philosophy: Rock, Paper, Scissors, Aristotle, Locke, která nabízí čtenáři úvod do filozofie, psychologie, etiky, přírodních věd, kosmonautiky, náboženství či sémiotiky, čímž pomáhá čtenáři pochopit nejenom chování hlavních hrdinů, ale dává jim i teoretický úvod k tomu, co je prací hlavních hrdinů http://www.amazon.com/The-Big-Bang-Theory-Philosophy/dp/1118074556. Dále si zde můžeme koupit knihy The Science of TV´s the Big Bang Theory: Explanations Even Penny Would Understand; Unraveling the Mysteries of The Big Bang Theory (Updated Edition): An Unabashedly Unauthorized TV Show Companion či An Independent, Amazing, Unofficial A-Z of The Big Bang Theory. 


Zatímco Howard s Rajeshem zakládají vlastní skupinu Footprints on the Moon, která má svou vlastní stránku na Wikipedii (ostatně, kdo není na Wikipedii, jako by nebyl), ale také na Facebooku, Sheldon streamuje svou populárně – vědeckou show Sheldon Cooper presents Fun with Flags. Tím se nechal inspirovat jistý Christopher, který na YouTube.com spustil sovu vlastní „neironickou parodii“ této show https://www.youtube.com/watch?v=_Vg5wLRYkSw. Samozřejmě nesmíme zapomenout na sestřih nejlepších epizod této show https://www.youtube.com/watch?v=7RgqQTzR4uk

Svým životem žije BAZINGA! Nejenže je k dostání na tričkách, hrnečcích, sešitech, tužkách, batozích, ale opět najdeme vlastní FB stránku a při zadání tohoto slova do Googlu s přidáním názvu jedné ze sociálních sítí, se objeví nepřeberné množství uživatelů, kteří mají BAZINGA! v názvu profilu. 


The Big Bang Theory se postupem času stal jedním z fenoménů, který žije a bude žít svým vlastním životem i po skončení natáčení. Jednou z výhod transmediálního vyprávění je, že díky zapojení uživatelů do příběhu může dojít k ovlivnění následného děje. Z výše uvedených informací vyplývá, že si většina z nich žije svým vlastním životem, nicméně zatím se zdá, že Footprints on the Moon jsou jediným zástupcem bez zatím většího ohlasu. Kdo ví … Třeba když skupině založíme kanál na YouTube, fanouškovskou stránku a Facebook, přimějeme tím scénáristy naplno rozvinout pěvecký talent Rajeshe a Howarda:-)
 



 

No comments:

Post a Comment