Wednesday, April 6, 2016

Nemučme se. Naučmese.cz



Kdokoli může být kýmkoli. Můžeme žít kdekoli. Dělat cokoli. Dnešní svět nabízí plno možností k seberealizaci a na internetu lze najít informace snad úplně ke každému tématu, které Vás napadne. Najít správné a kvalitní informace, dokázat se rozhodovat a nebát se udělat první krok je ale i dnes stále těžké, možná těžší než kdy předtím. Aby člověk obstál, musí se stále učit a zdokonalovat se.  Když pak takový člověk něco umí, je v něčem dobrý, má na něco know-how, byla by škoda, kdyby tyto své informace nepředal dál.  Odpověď na otázku Kde se něco nového naučit nebo Kde předávat své zkušenosti dalším můžete nalézt na webu Naučmese.cz. Jedná se o projekt s jednoduchou základní myšlenkou Kdokoli může naučit kohokoli cokoli. Bez ohledu na dosažené vzdělání, věk nebo profesi.“
Jinými slovy, Naučmese je projekt, který umožňuje sdílení dovedností. Toto sdílení a předávání informací a zkušeností je v dnešní době zcela nezbytné pro vývoj a lepší fungování společnosti. Často se o takovémto jednání hovoří jako o kolektivní inteligenci. Tomuto termínu se budeme blíže věnovat ve druhé polovině článku. Nyní se ještě chvíli zaměříme na projekt Naučmese.
Jak Naučmese funguje? Jednoduše. Kdo něco umí (vařit, žonglovat, plést košíky atp.), tak se zaregistruje na webu Naučmese.cz, stanoví si cenu kurzu a vybere místo jeho uspořádání. Že Vám tento koncept přijde povědomý? Možné to je. Naučmese je totiž do značné míry kopií amerických projektů Skillshare.com a Gidsy.com. Naučmese se tímto faktem nijak netají. Naopak obecně se snaží o co největší transparentnost všeho, co se v projektu odehrává. 
Ilustrativní obrázek. Logo Naučmese. Zdroj: http://www.naucmese.cz/pro-media
V České Republice existují další podobné projekty. Ty se ale většinou zaměřují na zprostředkování profesionálních kurzů, zatímco Naučmese si zakládá na kurzech pořádaných amatéry. Existuje zde i konkurence s bližší koncepcí, ale zdá se, že ta zatím nijak projekt Naučmese neohrožuje. Mezi české podobné projekty patří například Naučto.cz, Naučím.cz a Světrozvoje.cz
Projekt Naučmese funguje již čtyři roky a může se chlubit dvaceti tisíci přihláškami na kurzy. Kurzy pořádá na devět set lektorů, kterým bylo prozatím celkem vyplaceno osm milionů korun. Účastníci kurzů mohou hodnotit lektory a v případě, že by měl nějaký lektor delší dobu špatné ohlasy, tak by pak tvůrci projektu takového lektora stáhli z nabídky a v nejzazším případě i lidem vrátili peníze za kurz. Do celého procesu autoři zasahují ještě tak, že se snaží udržet rovnováhu v nabídce kurzů. Například, když budou již čtyři lektoři vyučovat žonglování, tak pátému lektorovi kurz otevřít nedovolí a navrhnou mu, aby zkusil otevřít kurz s jinou tematikou. Stávající i potenciální účastníci mohou na webových stránkách navrhovat témata kurzů, které zatím ještě nejsou v nabídce.
V rámci projektu jsou pořádána různá setkání a festivaly. Naučmese Fest (Praha 2013, Praha 2014, Brno 2014), Literární Fest (Praha 2015), Lektorský sraz (Praha 2015), Čaj o šesté (několikrát za rok; setkání s lektory, zvědavými fandy a účastníky kurzů). Naučmese se neustále vyvíjí a posouvá vpřed. Se slovenským týmem autoři zprovoznili i slovenskou verzi Naučmesa.sk. O projektu se hovoří čím dál tím víc i v médiích. Na internetu můžeme najít nespočet článků, rozhovorů i videí. Celý projekt Naučmese můžeme považovat za ukázku projevu kolektivní inteligence, které se nyní budeme více věnovat. 
Ilustrativní obrázek. Zdroj:http://www.saatchikevin.com/smarter-groups-collective-intelligence/
Pierre Lévy je filosof zabývající se kulturními a kognitivními dopady digitální revoluce.“ Ve své knize Collective Inteligence nabízí několik pohledů na chápání kolektivní inteligence. Lévy není jediný, kdo se tomuto nově se ustavujícímu oboru z řady mediálních a komunikačních studií zabývá. Definice kolektivní inteligence není pevně stanovena, jelikož každý vědec ji chápe trochu jinak. Lévy o kolektivní inteligenci smýšlí takto: „Je to forma univerzálně distribuované inteligence, jež je neustále rozšiřovaná, koordinovaná v reálném čase a jejímž výsledkem je efektivní mobilizace schopností. … Základem a cílem kolektivní inteligence je vzájemné uznání jednotlivců mezi sebou a vzájemné obohacování se, které stojí v protikladu ke kultu svou věcí posedlých či uzavřených komunit.”
Žijeme v době, kdy vědění je jednou z nejdůležitějších vlastností. Ostatně jak Piérre Lévy dále píše: Úspěšnost jednotlivce i firmy je závislá na schopnosti řídit znalosti a vědomosti. Čím více jsme schopni vytvářet inteligentní komunity, jako subjekty vnímavé, s otevřenou myslí, schopné vlastní iniciativy, představivosti a okamžité reakce, tím více si pojistíme svůj úspěch ve vysoce konkurenčním prostředí. Existence ekonomických sítí a územní síla bude záviset na schopnosti lidstva rychle si osvojovat znalosti a rozvíjet kolektivní představivost.
Jak jsme již zmiňovali, pojem kolektivní inteligence má mnoho definicí a mnoho podob. Myslíme si, že projekt Naučmese, který propojuje lidi se stejnými zájmy, ať už prostřednictvím webu, nebo různých setkání či festivalů, a umožňuje lektorům i účastníkům kurzů další osobní rozvoj, svou koncepcí k pojmu kolektivní inteligence spadá. 

Zdroje:


- LÉVY, PIERRE. Collective Intelligence: Mankind´s Emerging World in Cyberspace. 2. vyd. Cambridge, Massachusetts: Helix Books, 1999. ISBN 0-7382-0261-4.
- O projektu [online]. 2016. [cit. 2016-04-26]. Dostupné z: http://www.naucmese.cz/o-projektu
Naučmese.cz: Nový internetový trh přichází do Česka. Praha: Mladá Fronta, a.s., 2012. [online]. [cit. 2016-04-26]. Dostupné z:  http://zpravy.e15.cz/byznys/technologie-a-media/naucmese-cz-novy-internetovy-trh-prichazi-do-ceska-759344
- Bylo jednou jedno Naučmese [online]. 2016. [cit. 2016-04-26]. Dostupné z: http://www.naucmese.cz/narozeniny/.
- Pro média [online]. 2016. [cit. 2016-04-26]. Dostupné z: http://www.naucmese.cz/pro-media
- Kolektivní inteligence [online]. Opava: Holos, 2015 [cit. 2016-04-06]. Dostupné z: http://www.tacz.org/integralni-kultura/kolektivni-inteligence/
- Smarter Groups & Collective Intelligence. Saatchi & Saatchi [online]. New York: Saatchi & Saatchi, 2015 [cit. 2016-04-06]. Dostupné z: http://www.saatchikevin.com/smarter-groups-collective-intelligence/ 



No comments:

Post a Comment