Thursday, December 1, 2016

Místo počítání oveček jedno ASMR video

Aneb nová virtuální droga, bez které nebudete moci usnout

Když jsem poprvé narazila na ASMR video, musela jsem se ujistit, že jsem stále na Youtube a neproklikala jsem se do nějakého bizarního koutku v hlubinách deep webu. Moje prvotina se jmenovala něco jako „Zvuky škrabání mýdla“ a šlo zhruba o hodinové video, kde slečna škrabala, krájela a lámala mýdlo. #notalking, jen hodinové video o zvucích mýdla.

S vlivem zvuku na mozek a jeho reakce jsem se setkala už na střední škole, kdy byla velmi populární videa vysílající tzv. alpha vlny. S pomalou meditační hudbou, která by vás měla dostat do jakéhosi transu, který rozšíří vědomí a díky němu se pak zázračně naučíte 500 stran na zítřejší test experimentovali snad všichni moji spolužáci a musím říct, že tyhle zvuky dodnes občas využívám při učení se. Možná proto jsem taky ono „škrabání mýdla“ nezavrhla po prvních 15 vteřinách, a když jsem se přistihla, že na video fascinovaně hledím už asi 10 minut, začala jsem si o ASMR hledat něco víc.


Zdroj: http://cdn2.factorialist.com/wp-content/uploads/2014/01/factorialist_voice_ASMRflow.jpg

ASMR neboli autonomous sensory meridian response je jakýsi zvláštní pocit nebo prožitek, který v mozku vyvolávají určité zvuky – nejčastěji jde o šeptání, praskání, rytmické šustění nebo klepání. V češtině se tento stav pojmenovává jako smyslově-meridiánová reakce, mnohdy se ale také mluví o tzv. braingasm neboli mozkovém orgasmu, který však s erotikou nemá vůbec nic společného. Tento pocit se projevuje jako jakési šimrání nebo mravenčení na zadní straně hlavy, připodobňován často bývá k příjemným pocitům při škrabání na zádech, česání vlasů či masáži hlavy. Tyto pocity byly prvně zkoumány kolem roku 2007 a postupně se staly internetovou senzací, kterou vyhledává stále více lidí jako pomoc pro relax, meditaci, lehčí usínání nebo uklidnění se.

Zdroj: https://2ch.hk/asmr/src/8115/14556424772242.jpg

Nelze říci, jak by mělo správné ASMR video vypadat – každému člověku vyhovuje něco trošku jiného a existují různé specializované kategorie ASMR videí. Ne u každého také musí tato videa vyvolat onu příjemnou reakci, někteří lidé naopak tyto zvuky nesnesou a mohou po shlédnutí videa cítit úzkost, slabost nebo pocity na zvracení. Ale podle reakcí ASMR fanoušků také u mnohých už propuká jakási závislost – nedokáží bez videí usnout nebo se zrelaxovat a konzumují tento obsah na denní bázi. Nejedná se tedy už o jakousi obdobu virtuální drogy?

Zdroj: http://i.imgur.com/9zmBWNS.png

Jak jsem již naznačila výše, nelze přesně popsat, jak ASMR video vypadá, existují však určité stereotypy, které mnoho videí naplňuje. Hlavní aktérkou videí bývá většinou klidná, tichá žena (mnohdy se spekuluje, že archetypálně odpovídá matce a zvuky jsou nám příjemné, protože připomínají zvuky, které jsme slyšeli jako plod v břiše matky) – žena šeptá přímo k divákovi, oslovuje ho na přímo a dívá se přímo do kamery, aby byl vjem z videa co nejreálnější. Velkou roli hraje kvalita zvuku – ASMR videa bývají natáčeny na velmi kvalitní mikrofony, které dokáží vnímat zvuk prostorově, jakoby ve 3D. Kromě různých pomůcek, díky kterým se vyluzují zvuky (jako bylo právě mýdlo nebo různé štětce, hřebeny, kamínky, atd.) bývají často videa stylizována jako role-play. Nejznámější česká ASMR Youtuberka Denisa Vondrušková (Youtube kanál ASMR CZ) zde vystupuje například v roli kadeřnice, učitelky, věštkyně nebo doktorky.

Denisa Vondrušková, nejznámější česká ASMR Youtuberka (kanál ASMR CZ)
Zdroj: https://yt3.ggpht.com/-4-uqi54WZS8/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAAA/TdxEky5D6I0/s900-c-k-no-mo-rj-c0xffffff/photo.jpg

Kdo se nikdy s fenoménem ASMR nesetkal, bude mít pravděpodobně pocit, že je to něco opravdu divného. Měla jsem ho taky. Ale když jsem se poprvé o ASMR zmínila v hospodě mezi kamarády, zjistila jsem, že zdaleka nejsem jediná, kdo videa sleduje a odebírá – minimálně polovina mého „hospodského vzorku“ o ASMR slyšela, případně videa před spaním sleduje. A padlo i slovo závislost. Zkuste tedy sami na sobě, zda vy této zvukové droze odoláte!

Ochutnávka zde:

WhispersRed ASMR    -   https://www.youtube.com/user/WhispersRedASMR

Zdroje:

ASMR. Relaxační technika nebo orgasmus mozku? Zdroj: http://www.denik.cz/ze_sveta/asmr-relaxacni-technika-nebo-orgasmus-mozku-20160514.html. Deník [online]. 2016 [cit. 2016-12-01]. Dostupné z: http://www.denik.cz/ze_sveta/asmr-relaxacni-technika-nebo-orgasmus-mozku-20160514.html

CHEADLE, Harry. ASMR, the Good Feeling No One Can Explain. Vice.com [online]. 2012 [cit. 2016-12-01]. Dostupné z: http://www.vice.com/read/asmr-the-good-feeling-no-one-can-explain¨

FRANČE, Vojtěch. ASMR - Videa akusticky navozující "mozkový orgasmus"? [online]. [cit. 2016-12-01]. Dostupné z: http://ografologii.blogspot.cz/2013/05/novy-fenomen-asmr.html



2 comments:

  1. Are you looking for free Google+ Circles?
    Did you know you can get these ON AUTO-PILOT AND ABSOLUTELY FREE by using Add Me Fast?

    ReplyDelete
  2. MARKETA SOMOAVA
    JA TO HCI SKUSIT A TO MOC HODNĚ MOC PROSI.

    ReplyDelete