Friday, December 2, 2016

Transmediální Sex ve městě

Transmediální vyprávění je proces, během kterého je příběh vyprávěn napříč různými platformami. Jednotlivé platformy (například kniha, film, komiks) původní verzi, kterou mohla být i pouhá povídka, rozvíjejí a doplňují. Komplexní obraz tedy není možné získat pouze z jedné části celku, ale pouze z kombinace všech platforem. Transmediální vyprávění souvisí i s pojmem produsage – jako příklad si můžeme uvést fanfikce fanoušků knih Harryho Pottera, v nichž oni sami dále rozvíjí příběhy postav z tohoto universa a doplňují tak k původnímu textu další linie.

Podle Henryho Jenkinse je dalším znakem transmediálního vyprávění synergie – snaha sloučit vše, co se týká úspěšné značky či franšízy pod jednu střechu a takzvaně z toho „vytřískat co se dá“. Čemuž ostatně dnešní doba internetu a sociálních sítí výborně nahrává, umožňuje totiž příznivcům podílet se následně na dalších podobách díla. Skvělým příkladem jsou Hvězdné války, universum tak transmediální, že už to snad více ani není možné. Čítá filmy, seriály, knihy i komiksy, fanfikce, cosplay komunity... Prapůvodní příběh od dob svého vzniku narostl do kolosálních rozměrů a nyní je téměř nemožné zcela jej zkompletovat i se všemi jeho odnožemi.

V tomto článku se zaměříme na fenomén, který vznikl v devadesátých letech na stanici HBO - seriál Sex ve městě. Ale v rámci tématu, v němž se pohybujeme musí být jasné, že se nejedná pouze o seriál, ačkoliv právě ten odstartoval celosvětový úspěch, na který později navázaly filmy a další platformy. 



Na počátku byla kniha Candance Bushnell Sex and the City, která vyšla v roce 1996 a nechala čtenáře nahlédnout do světa svobodné Carrie Bradshaw, nepolapitelného pana Božského a jejích tří nejlepších přítelkyň Samanthy, Charlotte a Mirandy. O dva roky později už lehce pikantní zážitky této čtveřice začala vysílat stanice HBO. Seriál měl obrovský úspěch. Životní peripetie mladých a úspěšných newyorčanek marně pátrajících po tom správném muži přitáhly k obrazovkám zejména spousty žen - dávaly jim totiž nahlédnout do světa plného módy a luxusu. Ostatně cokoliv se v seriálu objevilo, mělo okamžitě úspěch i v reálném světě. Carrie tak proslavila obuvní značku Manolo Blahnik či Jimmy Choo, a stejně tomu bylo i s podniky, které v seriálu navštěvuje. Ostatně na stránkách HBO naleznete odkaz na možnost užít si dámskou jízdu ve stylu Sexu ve městě a podívat se na stejná místa, jako hrdinky seriálu. 



Během vysílání HBO využívala popularity seriálu také tím, že po vypuštění nové epizody pořádala týdenní aukci, ve které bylo možné pořídit šaty či doplňky z daného dílu, výtěžek potom stanice darovala na charitu. Seriál skončil šestou sérií, to ale zdaleka nebyl Carriin konec. V roce 2004 vznikl televizní film Sex ve městě – loučení. Ten dává nahlédnout do zákulisí seriálu a sami tvůrci i protagonisté zde mluví o tom, jak jim seriál změnil život.

O čtyři roky později se fanouškům konečně dostalo celovečerního filmu Sex ve městě, v němž má hlavní hrdinka konečně dotáhnout vztah s Božským do zdárného konce, tedy svatby. Další film na sebe nenechal příliš čekat a o vztahových peripetích všech čtyř hrdinek jsme se dozvěděli zase něco nového. Úspěch knih, seriálů i filmů tkví určitě i v tom, že zde není pouze jedna hrdinka. Carrie má sice více prostoru, stejně tak ale mají fanoušci v oblibě také Samanthu, Mirandu a Charlotte.



Ve stejném roce (tedy 2010),Candance Bushnellová vydává další knihu The Carrie Diaries, tentokrát o Carriině mládí a příchodu do New Yorku (vznikl i stejnojmenný seriál). Na tuto knihu navázala o rok později v Summer and the City a není vyloučené, že během let ještě nějakou další knihu nepřidá. Fanoušci stále doufají i v další film, a když jsme u nich, nesmíme zapomenout ani na internetovou komunitu, která aktivně píše další příběhy této populární čtveřice nezlomných newyorčanek. Ačkoliv tedy seriál skončil už dávno, Sex ve městě i nadále žije vlastním životem.

Gabriela Horká

No comments:

Post a Comment