Friday, December 2, 2016

Napište si vlastního Pottera


Nebaví vás čekat na další díl vašeho oblíbeného románu? Anebo chcete zvrátit rozhodnutí autora, který odstranil vaší oblíbenou postavu? Napište si vlastní díl románu založený na podkladech originálního díla. Vítejte ve světě fanfikce. 

Zadáme-li termín fan fikce do Googlu, narazíme na více než 60 000 výsledků, které se nám snaží přiblížit tento pojem. Populární server zaměřující se na výrazy vycházející ze současné kultury Urban Dictionary definuje fanfikci jako dílo, které čerpá z jiného autorského díla a na jeho základech vytváří vlastní příběhy. Zkráceně řečeno vezmete vaši oblíbenou knížku a napíšete k ní pokračování tak, jak byste si ho představovali vy.

Hranice fanfikce jsou takřka neomezené. Její autoři propojují různá univerza, filmové postavy dávají do konfliktu s literárními. Výjimkou nejsou laserové zbraně ve světě Pána Prstenů. Omezování nejsou autoři ani médiem. Čerpat mohou z literatury, filmů, televizní tvorby, ale i reálného světa. Výjimkou nejsou ani fanfikce, které stavějí současné celebrity do situací, ve kterých je chce autor fanfikce mít. Stejně tak se nemusí autoři omezovat ani na psaný text. Vzniknout může filmová či komiksová adaptace čerpající z předlohy původního díla. 

Jediným limitem v rámci fanfikce je její originalita. Dobře vytvořená fanfikce nemá za úkol pouze kopírovat původní předlohu přetvořenou očima autora. Kvalitní fanfikce navazuje tam, kde autor skončil a pokračuje ve vyprávění příběhu, případně mění rozhodnutí postav a tím je staví do nových situací a pozic tak, jak jim je vymyslí autor.

Hermiona se probudila a nebylo jí zrovna valně dobře. Hlava ji třeštila, žaludek měla jak na vodě, cítila jemný tlak v podbřišku, a prostě celkově si připadala, jako by ji přejeli parním válcem. Oblékla se a sešla do kuchyně. Nedělala si iluze, že by byla schopná něco sníst, a tak si nalila aspoň trochu vody a zamířila s ní do obýváku, kde seděl Snape.1

Tvorba fanfikcí se datuje kolem masové úspěchu seriálu Star Trek, tedy někde kolem 60. let 20. století. Fanouškům nestačily příběhy předkládané na televizních obrazovkách a začali si vymýšlet vlastní příběhy. Ty následně šířili ve fanouškovských časopisech, tzv. fanzinech.

Skutečný rozmach nastal ale až s rozmachem internetu v 90. letech. Nové médium dalo fanouškům možnost snadného sdílení mezi další čtenáře a čtenářům fanfikcí rychlý přístup k těmto literárním dílům. Vzniká také největší portál shromažďující tato díla různých témat a žánrů, který v téměř nezměněné podobě funguje dodnes, Fanfiction.net.

Princip sdílení mezi ostatními čtenáři se stal hybným kolem fanfikce. I když existuje řada autorů píšících tzv. do šuplíku, na každého takového existuje řada dalších, kteří se chtějí se svými výtvory pochlubit. Tuto možnost dává autorům internet. 

Vstup literárního žánru do světa nových médií dává autorům řadu nových možností. Hlavní výhodou je především komunita shromážděná na jedné stránce. Právě tato komunita je hnacím kolem, která dělá z fanfikce vysokootáčkový proces. Na stránkách věnujících se fanfikci dnes autoři zveřejňující svoje díla pravidelně ukazují jejich nové části a nechávají si je čtenáři hodnotit. Tato cenná zpětná vazba pak následně dokáže korigovat autora v jeho další činnosti.

Vešel do bytu, rozsvítil, sundal si kabát a pověsil ho na věšák na dveřích. Odmotal si z krku šálu a přidal ji tam taky, a pak přešel přes pokoj, aby pustil televizi. Přepínal mezi kanály, dokud nenašel ten se čtyřiadvacetihodinovým zpravodajstvím, nechal ho běžet a zamířil do kuchyně. Zapnul konvici, vytáhl z kredence hrnek a otevřel plechovku, ve které míval pytlíčky s čajem.2
Výjimkou nejsou ani kolektivní fanfikce. V nich se spojí několik autorů a více či méně organizovaným způsobem přispívají do tohoto kolektivního díla. Vznikají tak romány na pokračování, často s předem velmi nejasným koncem, jejichž děj se řídí jen předem nastolenými pravidly. Zbytek už je jen na autorovi, který zrovna drží pomyslné pero.

Současná fanfikce patří především dílům J. K. Rowlingové, tedy její sáze o mladém čarodějovi Harry Potterovi. Pro tuto skupinu vznikla i speciální, autorkou posvěcená, stránka Pottermore.com, která fanoušky série shromažďuje a dává jim možnost prezentace vlastních nápadů a dějových zvratů ve světě Harryho Pottera. Drobným bonusem autorům je, že na vyvedené fanouškovské adaptace poskytuje zpětnou vazbu samotná Rowlingová. 

Další současné populární fanfikce čerpají především ze skutečných žijících postav. V rámci České republiky jsou populární a velmi časté fanfikce, ve kterých se objevují YouTubeři, tedy osoby nahrávající videa na server YouTube. Stejně jako v případě Rowlingové, i zde YouTubeři komentují a čtou fanfikce týkající se jejich osoby. V případě YouTuberů jsou populární především tzv. slash fanfikce. Tento subžánr spočívá ve vytvoření (nejčastěji homosexuálního) vztahu mezi dvěma protagonisty, kteří by za jiných okolností tento vztah neuskutečnili. 

(Zdroj: http://www.freeimages.com/photo/computer-keyboard-1188763)

Speciálním druhem fanfikce jsou pak světy, které nestojí na původní předloze. Zatímco v běžné fanfikci jsou určitá pravidla daného světa nastolena již autorem, který sepsal předlohu, v této fanfikci pravidla určují až scénaristé a autoři daného světa. Tito pak staví na zelené louce vlastní svět s vlastními protagonisty i antagonisty, vlastními mýty a příběhy. 

Toto rozdělení vychází z tvrzení, že fanfikce nemusí být definována pouze vycházením z předlohy autora, ale že se jedná o kreativní proces amatéra, tedy spisovatele, který dílo tvoří pro potěchu z vlastního tvůrčího procesu, tedy nikoliv z dokončeného díla a výhod, které toto dílo přináší.

A tento stav již plně odpovídá měřítkům standardní fanfikce. Více než o samotný produkt jde autorům o proces tvorby. O pospolitost, zpětnou vazbu a ve výjimečných případech i komunikaci s původním autorem předlohy. Mnohé ságy vzniklé v rámci fanfikce nikdy neskončí, protože se vždy najde autor, který bude chtít do nastoleného světa přinést svůj vlastní rukopis.
ZDROJE

  1. TERESS. Blýská se na lepší časy? In: Harry Potter Fanfiction [online]. 2006 [cit. 2016-12-02]. Dostupné z: http://fanfiction.potterharry.net/cze/kapitola/12893%7cBlyska-se-na-lepsi-casy/
  2. HANETKA. Na stole (část 1/4). In: Diagnóza: JohnLock [online]. 2016 [cit. 2016-12-02]. Dostupné z: https://johnlockpositive.wordpress.com/2016/11/26/hanetka-na-stole-cast-14/




No comments:

Post a Comment