Friday, December 2, 2016

Buďte IN na INstagramu po jeho INovaci!

(1)

Stejně jako v módě jsou i na sociálních sítích trendy. Pokud chcete držet krok i na Instagramu, rozhodně si musíte osvojit základní pravidla, která byste měli dodržovat, když sdílíte vaše fotky a videa.  V roce 2016 se zvýšil počet uživatelů Instagramu na více než 500 milionů, což je mj. důležitý impuls především pro firmy, které chtějí být úspěšné ve svém marketingovém úsilí. Avšak pokud se také jako běžný uživatel/smrtelník chcete prezentovat v tom nejlepším "insta" světle, neměli byste nic podcenit.  Jak tedy zůstat stále "IN?" 

Musíme na to jít od začátku, i když máte pocit, že tohle všechno už dávno znáte nazpaměť, opakování nikdy není na škodu a třeba se dozvíte, že i v těch základních instagramových úkonech, máte co zlepšovat!

1      1) Co fotíte?

Pokud jste uživateli Instagramu, první věc, které si po čase všimnete jsou opakují se motivy toho, co se na fotkách objevuje. Ať už se jedná o místa, věci, či jídlo. Je jasné, že při tak velkém počtu uživatelů se mohou náhodně fotky opakovat, ovšem v tomto případě, to není jen tak a opakování není čistá náhoda. Pokud chcete držet krok, je základem fotit to, co „letí.“ Že jste ještě nebyli v nové vyhlášené designové kavárně? A nemáte ani jednu fotku lívanců s javorovým sirupem či fotku jak jste po tréningu ve fitku? Měli byste to rychle napravit! Některé trendy jsou dlouho v plné síle, jiné přicházejí a odcházejí stejně jako móda. Dlouhou dobu se drží například focení nohou, nebo fotky brunche (breakfast + lunch).  Takže pozor pozor, i pokud jste dlouholetý uživatel Instagramu a chcete být trendy, musíte být stále v obraze a fotit trendy věci!
2
          2) Jak to fotíte?

Další věc, kterou by měl znát každý uživatel Instagramu, když chce být in - důležité není jen to, co fotíte, ale i jak to vyfotíte. Není fotka jako fotka. Zásadní je třeba z jakého úhlu fotku děláte. Například jídlo se nejčastěji fotí z ptačí perspektivy ze shora (1), nebo z úhlu - jak se na něj právě díváte (2). Oblíbený obsah kabelky či váš pracovní stůl opět foťte shora. A nezapomeňte, že na Instagram patří také pravidelné přidávání fotek selfie. Zde neplatí pravidlo žádného úhlu. Tam, kde jeden bude vypadat světově, bude druhý mít dvě brady, proto v tomto případě je to čistě individuální - hlavně ať ve výsledku vypadáte dobře!

1)2)

Pokud si s tím nevíte rady, existují například i kurzy mobilního focení, které vás naučí, jak správně využívat foťák vašeho telefonu právě pro účely sdílení na sociálních sítí, abyste z něj dostali co nejvíce atraktivního obsahu. Spíš než o fotografické základy jde o to, že vám pomohou vybrat nejvhodnější aplikaci pro váš telefon a naučí vás fotky upravovat, protože kde není světlo nebo talent, pomůže filtr.

Filtr je stále jeden z nejdůležitějších elementů Instagramu od dob jeho založení. Vybrat správný filtr pro vaši fotku je důležité. A pozor – zde přichází něco, s čím musíte, pokud chcete být IN, počítat. Váš profil není pouze o jedné fotce, ale zásadní také je, jak dobře vypadá, jako celek. Fotky musí vedle sebe působit hezky a měli by k sobě ladit. Proto je nejlepší využívat pár oblíbených filtrů, které ponesou váš profil v jednotném vizuálním duchu. S tím souvisí další trendy, jako například rozložení jedné fotky do více fotek (3) – tak, že na sebe navazují, nebo ořezy do různých tvarů. V loňském roce se jednalo především o trend rámečků, kdy vaše fotky byly jiného rozměru, než je tradiční čtvercový rozměr (4). Od tohoto trendu se ale opět postupně upouští.

3)
4)

3) Trendy #hashtag

Nezapomeňte každou fotku označit správným #hastagem! Tím ukážete, jak moc se vyznáte. Opět je důležité být v obraze. Pokud právě probíhá vyhlášení Oskarů, vyfoťte fotku, jak moc fandíte DiCapriovy a  přidejte hashtagy - #oscars #oscar2016 #dicaprio atd...

V letošním roce byl jedním z nejoblíbenějších hashtag #nofilter - kdy uživatelé dávali najevo, že se jedná o fotku bez úpravy. S tímto označením se roztrhl pytel a často se ukázalo, že některé z fotek jsou upravované, což se neobešlo bez řádně kritizujících komentářů. Proto pozor na používání tohoto hashtagu, pokud chcete #nofilter používat, upravte fotku jen lehce či vůbec, nikdy nevíte, který rýpal bude vaši fotku zkoumat pod lupou a kritizující komentáře rozhodně IN nejsou. 

A k čemu jsou takové hashtagy dobré? Pokud chcete být opravdu IN - měli byste mít co nejvíce sledujících. Právě díky hashtagům se můžete více zviditelnit a získávat nové stoupence. Ti potom zajistí, že vaše fotky mají dostatečný počet "lajků" a to se prostě nosí!

4) Používejte nové nástroje

Instastories a Boomerang

(5)
Výsledek obrázku pro boomerang instagram

Další důležitý bod je být aktivní, proto využívejte všechny nové možnosti Instagramu, které přináší. Sdílejte rychle své každodenní momenty pomocí fotky nebo videa a ukažte všem, co právě děláte pomocí Instastories. Důležité je být vidět! Dozdobte zajímavě  vaše fotky či videa textem, nebo něco nakreslete. Hlavně si nainstalujte rozšíření Boomerang(5.) Tato vychytávka zaznamenává vteřinové video a vytváří z něj smyčku. Zájem o Boomerang stále narůstá, proto pokud chcete být IN - využívejte ho!

(6)
Boomerang trendy mapu

5) Shrnutí - jak být IN na INSTAGRAMU

a) Minimalismus - ať už fotíte to, co máte na sobě nebo váš byt, pamatujte na to, že to musí být minimalistické.
b) Foťte zajímavá místa - stylové kavárny, designové restaurace, výstavy.
c) Sdílejte fotky z cest - opět foťte hezká místa a přírodu!
d) Foťte se ve fitku, při cvičení, po cvičení.
e) Alespoň jednou týdně si vyfoťte nohy!
f) Foťte si jídlo a především - kávu! Nezapomeňte, že vše musí být dobře naaranžované. 
g) Foťte hezké věci, které si kupujete.
h) Využívejte Instastories a hlavně Boomerang.
i) Použijte co nejvíc hashtagů.
j) Vyjadřujte se svými příspěvky k aktuálnímu dění a označte to příslušným hashtagem!
k) Foťte se s kamarády, ať nevypadáte jako samotáři!

A závěrem - nejvíc IN stejně zůstává střídmost a úsudek každého. Neřiďte se trendy radami, a buďte IN podle sebe. Berte tento článek prosím s jistou mírou nadsázky. :) 

Zdroje: 
http://sproutsocial.com/insights/instagram-trends-for-every-marketer/
https://techcrunch.com/2015/10/22/instagram-boomerang/
Obrázky:
http://images.huffingtonpost.com/2016-09-13-1473790397-9880927-shutterstock_420986638.jpg
http://www.dailymail.co.uk/femail/food/article-3050116/12-tricks-help-beautiful-food-photos-Instagram.html
http://www.lifestyleasia.com/401764/10-hong-kong-foodies-follow-instagram/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.thegiantsquare
https://fstoppers.com/originals/why-im-not-going-use-new-instagram-crop-feature-84463
https://techcrunch.com/2015/10/22/instagram-boomerang/
http://sproutsocial.com/insights/instagram-trends-for-every-marketer/

No comments:

Post a Comment