Friday, December 2, 2016

Je libo fikci nebo realitu?

Transmediální vyprávění? Že jste se s tím nikdy nesetkali? Je možné, že tento pojem neznáte. Ale až zjistíte, co vlastně znamená, uvědomíte si, že je všude kolem nás. Henry Jenkins  jej popisuje jako proces, při kterém se elementy dané fikce rozšíří do různých sfér a při kterém se dosáhne sourodého a koordinovaného zážitku. Jednoduše řečeno transmediální vyprávění umožňuje fanouškům rozšíření znalostí o komplexním světě, který fikce popisuje. Zároveň se ale jedná i o nástroj s komerčními účely.

Série science fiction filmů Star Wars vytvořená ve Spojených státech byla jedním z prvních pokusů o vytvoření nových příběhů z paralelního světa. Kdokoliv může nechat dimenzi, ale zaměnit postavy. Nebo naopak pracovat s hlavními hrdiny v naprosto jiném čase, třeba i o tisíc let dříve. Někdo se rozhodne, že ostatním ukáže, jak by měl podle něj svět této hvězdné opery vypadat. Prostor pro vlastní příběh je totiž neomezený a existuje spousta možností, jak téma zpracovat.



Ságu Twilight (Stmívání) vytvořila americká spisovatelka Stephanie Meyerová  jako střet světa lidí s upíry a vlkodlaky. Dalo by se říct, že je to spíš žánr pro dívky a ženy, ale i řada mužů je tímto nově vytvořeným místem fascinováno. Nedávno jsem jela autobusem a slyšela jsem, jak se dva muži ve věku kolem třicítky dohadovali o tom, kdo je pro Bellu, hlavní hrdinku ságy, lepší. Dokonale vypadající upír Edward nebo vlkodlak Jacob? Každý, kdo se o Stmívání nějakým způsobem zajímá, má na tuhle otázku svůj vlastní názor a neexistuje snad žádný fanoušek, kterému by to bylo jedno. Vytvořily se nám tu tedy dva týmy – Tým Edward a Tým Jacob. A není výjimkou, že se tyto dvě skupiny dostávají do náročných konfrontací.



Existují ale i fandové, kteří se s ostatními neradi dohadují, proto svůj názor šíří raději ve formě svých originálních textů. Tvoří vlastní FanFikce, které pak publikují na svých blogách, nebo na stránkách pro fanoušky. Každý příběh je jiný. Jeden přímo navazuje na konec poslední knihy, druhý přebírá pouze myšlenku lásky člověka a upíra (nebo samozřejmě vlkodlaka), jiný dokonce spojuje Bellu s jiným členem nadpřirozené rodiny. Také forma se liší. Někdo napíše jednodílnou fikci, další povídky s více kapitolami, někteří své sympatie vyjadřují i skrz poezii.

Výjimkou není ani prolínání knih s upíří tematikou. Líbil by se vám k Belle víc Damon Salvatore z Upířích deníků? Máte pocit, že pro vlkodlaka Jacoba je jako stvořená hlavní hrdinka Školy noci Zoey Redbirdová? Zvládne Draculovo srdce obměkčit něžná Ellena? Zaslouží si podle vás Louis (Interview s upírem) hodnou manželku Bellu?  Není problém. Ve světě FanFikce je možné všechno. Stačí mít inspiraci a tu pak spojit s vlastní fantazií. Navíc FanPage jsou plné očekávání, co nového se na nich objeví.



Přesuňme se ale od nekomerčních příběhů k těm komerčním. E. L. Jamesová vytvořila k sáze Twilight lidský alternativní svět s názvem Pán vesmíru (Master of the Universe), který uveřejnila na FanFiction.net. Upíra Edwarda Cullena přetransformovala do bohatého ředitele společnosti a z Belly Swanové udělala vysokoškolskou studentku. Nakonec autorka přepsala svůj příběh tak, aby z něj nebyly patrné prvky, které by spojovaly její dílo s tetralogií Stmívání. Nyní jej známe jako trilogii erotické romance Padesát odstínů (Fifty Shades of Grey, Fifty Shades Darker a Fifty Shades Freed).



Speciálním a zároveň velmi úspěšným příkladem nově vytvořeného transmediálního vyprávění jsou doplňkové knihy od samotných původních autorů fikce. J. K. Rowlingová vydala rovnou tři takové knihy. Všechny navazují na její úspěšné dílo o mladém kouzelníkovi Harrym Potterovi. Jednalo se o Famfrpál v průběhu věků, což je kniha, která je všem studentům školy čar a kouzel v Bradavicích volně dostupná v knihovně, Bajky Barda Beedleho, pět pohádek, které umí slovo po slově převyprávět každý malý kouzelník či čarodějka a kniha Fantastická zvířata a kde je najít nesmí chybět v policích žádné kouzelnické rodiny.




Také už zmiňovaný upírský svět ale není pozadu. Americké autorky P. C. a Kristin Castové napsaly ke své dvanáctidílné sérii Škola noci hned pět dalších knih. Tato díla mají hlavně vysvětlovací funkci. Dozvíme se v nich, proč se Neferet chová tak chladnokrevně (Neferetina kletba), co přimělo bohyni Nyktu k vyhoštění bojovníka Kalony z její říše (Kalonův pád), jak vznikla přísaha bojovníka a učitele šermu Draka (Drakova přísaha), co a komu slíbila učitelka jezdectví Lenobia (Lenobiin slib) a jaké spojení je mezi Nyx a Školou noci (Nyx in the School of Night).

No comments:

Post a Comment