Friday, December 2, 2016

Z YouTubu až na samé dno





Rozhodla jsem se reagovat na článek mé kolegyně Vladimíry Berné (snad promine) s názvem “Z YouTubu na koncertní pódia”. Po přečtení jejího zajímavého příspěvku jsem si ihned vzpomněla na jednu velmi známou a mnou pravidelně sledovanou blogerku a youtuberku, kterou tvorba a zveřejňování videí stálo více, než jen výdaje za kvalitní kameru.

,,Dnešní video určitě nebude pozitivní, protože se tak v poslední době necítím. Je to prostě věc, kterou chci teď udělat, protože toho všeho mám už dost a myslím, že to co se v poslední době děje, ten hon, co se na mě pořádá, ta štvanice, to není normální. Fakt už nejsem schopna to snášet.”

Tak zněla slova mé oblíbené blogerky a youtuberky PetryLovelyHair. Sleduji ji roky, každé video s napětím očekávám a následně hltám do poslední vtěřiny. Petra se za tu dobu stala mým vzorem, byla něco jako můj rádce. Člověk si až začne myslet, že ji dobře zná, že je to jeho přítelkyně. Vždy byla krásně oblečená, nalíčená, učesaná. Ale co bylo nejdůležitější, usměvavá, v dobré náladě, sálal z ní obrovský optimismus. A najednou bum…

Jejím slovům, které jsem citovala, předcházelo několik událostí. Petra byla obdarována její fanynkou. Dostala tenkrát obrovský hit v oblasti make-upu, kterým se zabýval její blog. Petra na tento výrobek udělala recenzi, posléze ale ostatní sledovatelky jejích videí přišly na to, že to byl padělek. Byl ale velice zdařilý, dokonce tak zdařilý, že ani sama Petra o tom nevěděla, ale bylo už pozdě. Zvedla se obrovská vlna negativních ohlasů, odběratelky tvrdily, že Petra úmyslně podporuje padělky. Odvážím se říct, že všechna špína tzv. “YouTube scény” momentálně padla na ni. Negativní komentáře přibývaly obrovským tempem, někdo se nezdráhal ani sprostých nadávek a závažných obvinění. Tenkrát se zdálo, že roky velkého úsilí a času, které Petra blogu a YouTube věnovala, jsou tatam. 

Bylo jasné, že se Petry tato kauza dotkla, byla terčem urážek, přicházela o fanoušky. Takováto situace je samozřejmě psychicky vyčerpávající. Vzhledem k tomu, že Petra dostala několikrát po sobě ocenění Blogerka roku, stala se tváří různých značek, zkrátka byla slavná, našlo se spoustu lidí, kteří propadli závisti. A to, co se stalo, pro ně byla ohromná příležitost jak Petru zničit. Od urážek a posměchu se tato šikana dostala až k výhružkám smrtí a likvidací. Petra našla za oknem výhružný dopis, okolo jejího domu objížděli autem, zastavovali, sledovali ji atd. Následně byla obviněna i z krádeže loga, pod kterým prodávala kosmetické štětce a make-up.

Po těchto událostech se PetraLovelyHair rozhodla s videi skončit. Uvedla, že z koníčku, kterému se naplno věnovala se stalo spíše trápení, které ji nejen psychicky ničí, ale jeho důsledky se začaly podepisovat i na jejím fyzickém zdraví. Je to samozřejmě pochopitelné.

Právě tímto příběhem jsem chtěla poukázat, že YouTube a sociální média nejsou vždy tak úplně nápomocna k úspěchu a štěstí jako v případě článku “Z YouTubu na koncertní pódia”. To co ze začátku vypadalo jako splněný sen se postupem času změnilo v noční můru. Nezapomínejme, že na internetu se může kdokoliv vydávat za kohokoliv si zamane, může být anonymní, může říci cokoliv. Často dochází ke kyberšikaně, stejně jako v případě Petry. Pokud se spojí více lidí, mají větší sílu, opravdu vás mohou zničit nejen psychicky. Jen v USA v minulém roce skočilo 4 500 tisíce případů kyberšikany sebevraždou. Člověka až zamrazí, co internet dokáže. Proto je důležité, aby se tato problematika dostala do podvědomí lidí.


Bud’te opatrní a využívejte internet a sociální sítě jako pomocníka, ne jako zbraň.

Aneta Kucharičová

Obrázek:
http://1gr.cz/fotky/idnes/15/063/org/BRV5c1a02_petra_vancurova_petralovelyhair.jpg

1 comment:

  1. Do you need free Instagram Likes?
    Did you know you can get these ON AUTOPILOT AND TOTALLY FREE by using Add Me Fast?

    ReplyDelete