Friday, December 2, 2016

No pain - no gain!

Mít sílu jako parní lokomotiva, svalnatou postavu jako akční hrdina a „pekáč buchet“ na břiše. To je jistě sen nejednoho muže. Jak toho ovšem docílit? A to nejlépe v co nejkratší době a s co nejmenším úsilím. Téměř každý, kdo to zkusí, však rychle zjistí, že tvarování a posilování těla vyžaduje právě značné úsilí a především čas a vytrvalost.  Enormně důležitá je však také strava a správná technika cvičení. To vše skloubit do ideálních poměrů není ale vůbec snadné a nezkušený nováček nemá šanci vše sám zvládnout. Nabízí se možnost osobního trenéra, což ovšem není zrovna levná záležitost. Proto se s žádostí o radu nejčastěji obracíme na přítele z nejvěrnějších – na internet.

A to konkrétně na všelijaké stránky, blogy a fóra o posilování, kde své zkušenosti, rady a postřehy sdílejí lidé z celého světa a najdeme zde mnoho typů a návodů, jak co nejlépe a nejefektivněji cvičit a stravovat se. Samozřejmě se ve většině případů setkáme s postřehy stejných nebo podobných amatérů a začátečníků, jako jsme my sami. Skuteční profesionální trenéři a výživoví poradci své služby neradi poskytují zcela zdarma a tak pokud na nějaký jejich článek narazíme, nejedná se většinou o detailní rady a propracované jídelníčky. Je to naprosto logické. K sestavení opravdu funkčního tréninkového plánu či jídelníčku je třeba osobní přístup a znalost našeho fyzického stavu. Pro každého je zkrátka vhodné něco jiného. Záleží na momentální kondici, zdravotním stavu, věku, stravovacích návycích, životním stylu atd. Z informací na internetu ale samozřejmě lze získat jakýsi základ a postupně sám zkoušet, co konkrétně nám vyhovuje a co na nás funguje.

Problém ale je, že mnoho lidí se často slepě svěří do rukou internetových „odborníků“, což mnohdy vede k rychlému selhání, zklamání a bohužel často také k poškození zdraví. Existuje sice mnoho vcelku kvalitních webů o posilování a s tím spojeným životním stylem, je třeba si ale uvědomit, že tyto stránky se často zaměřují na profesionální nebo poloprofesionální sportovce (kulturisty) a není tak vhodné, slepě následovat vše, co je zde napsáno. Je třeba si uvědomit, že v začátcích není naše tělo uvyknuté zvedání velkých zátěží a musí si postupně zvykat. Stejně tak ve většině případů nejsme zvyklí přijímat větší množství bílkovin, kterými jsou doslova přecpány jídelníčky kulturistů. Nadměrně vysoké užívání bílkovin může totiž vést až k rakovině střev.

Co se českých stránek týče, mezi nejznámější patří web ronnie.cz (název je inspirován jedním z nejznámějších světových kulturistů Ronniem Colemanem). Jedná se o velmi profesionálně prezentující se web, který nabízí svým návštěvníkům novinky ze světa fitness, rady, typy, ale třeba také seznamku. Čtenáři zde mají navíc k dispozici vlastní galerii, do které mohou vkládat své fotky a pochlubit se tak svými úspěchy. Pravidelně jsou pořádány chaty se slavnými osobnostmi, trenéry a fyzioterapeuty. Je tedy možné, nechat si rozšířit obzory skutečným profesionálem a získat relevantní informace. Samozřejmě nemůže chybět e-shop s různými suplementy, doplňky stravy a zdravou výživou. Weby o posilování ve vás zkrátka budou vždy vzbuzovat dojem, že bez proteinových nápojů, aminokyselin a jiných doplňků se prostě neobejdete. V této oblasti je nutné být extrémně opatrný. Ne všechny suplementy jsou nezávadné a mohou mít spoustu vedlejších účinků. Velmi snadno také může dojít k předávkování. Na e-shopu webu ronnie.cz pochopitelně funguje hodnocení uživatelů, díky kterému si můžete produkty seřadit dle oblíbenosti a hlavně si přečíst názory ostatních zákazníků. To vám pomůže při výběru toho správného produktu a umožní odfiltrovat ty nevhodné.

Webů o posilování je samozřejmě velmi mnoho. Z těch zahraničních zmiňme alespoň t-nation.com. Tyto stránky nabízejí například poměrně slušně propracované tréninkové plány, které obsahují i ukázková videa, kde je možné vidět, jak má který cvik vypadat. Opět je ale potřeba si uvědomit, že takzvané „workouty“ jsou určeny alespoň pokročilým cvičencům a není vhodné pouze slepě následovat daný rozpis. Web ale nabízí množství rad pro začátečníky, které jsou publikovány mnohdy renomovanými trenéry a působí velmi racionálně. Zajímavé jsou také přítomné blogy některých přispěvovatelů, kteří poskytují svůj pohled na různé problematiky spojené zejména s cvičením a zdravým životním stylem. Stránky jsou ovšem také hodně řekněme „americké“, čímž je myšleno, že se hemží různými motivačními slogany, siláckými průpovídkami a obrovskými reklamami na nejnovější suplementy (přirozeně nabízenými v temním e-shopu).

Za zmínku také stojí multifunkční web medbarz.com, který se specializuje na takzvanou kalistheniku, což je cvičení pouze s vlastní vahou těla. Z vybavení posiloven si tak vystačíte jenom s hrazdou a bradly. Na stránce je možné stáhnout si bezplatně aplikaci, která vám nabídne velké množství variací různých cviků sestavených do jednotlivých tréninků. Své výkony můžete poté zaznamenat a sdílet s ostatními uživateli. Za poplatek je také možné stáhnout si různé jídelníčky, které jsou rozděleny podle toho, co je vaším cílem. Zda chcete hubnout nebo nabírat svalovou hmotu. Jak už jsem ale zmínil na začátku, nemáte zaručeno, že tyto jídelníčky budou zrovna na vás fungovat tak, jak slibují.

Možností, kde najít informace o posilování, je na internetu nepřeberné množství. Najdou se jak až téměř nebezpečné rady nezkušených amatérů, tak i užitečné typy uznávaných profesionálů. Sdílení informací, zkušeností a postřehů lidí z celého světa je nesporně obrovským přínosem. Nakonec ale stejně všechno zůstane pouze na vás samotných. Musíte mít vůli začít, zjistit, co právě na vás funguje, vytrvat, překonat bolest a výsledky se dříve či později dostaví. Jak praví anglické úsloví: no pain - no gain!

Zdroje:

No comments:

Post a Comment