Friday, December 2, 2016

Fantazie napříč médii: Final Fantasy VII vesmírem nespočtu fanoušků



Oháníte se obřím skládaným mečem, sníte o šedém vlku Fenriru nebo využíváte magickou sílu Planety? Pokud vám alespoň něco z uvedených schopností připadá povědomé, už jste jistě slyšeli o herní sérii Final Fantasy a jejím největším úspěchem s číslem sedm.




Final Fantasy VII představil světu Squaresoft v lednu 1997. RPG hra pro Playstation již po třech dnech pokořila první prodejní rekord, který rozhodně nezůstal posledním. Dodnes je nejprodávanější hrou série s více než 11 miliony prodaných kusů a zároveň jednou z nejpopulárnějších RPG her vůbec. V sérii Final Fantasy je sedmý díl prvním, který obsahuje 3D grafiku a full motion videa pro lepší vyprávění děje ve hře. 

Příběh Final Fantasy VII se odehrává ve futuristickém světě, kde se spojuje technika s magií. Hlavním hrdinou je bývalý člen Soldiers, Cloud Strife. Ten je najat ekoteroristickou skupinou Avalanche kvůli záchraně planety, kterou zničí těžařská společnost Shinra. Nejdůležitějšími postavami se tak pro celou sérii stávají jeho noví spolubojovníci z Avalanche, nepřátelé z Shinry a největší „záporák“ série Sephiroth. Důležitým prvkem série je například použití magie za pomoci tzv. materií, které jsou vyráběny z energie planety. Tuto energii právě těží společnost Shinra a zabíjí tak celou planetu. Ikonickým se také stal skládaný široký meč Buster sword, který Cloud používá jako svou primární zbraň.

Startovní menu Final Fantasy VII

Oblíbenost u hráčů si hra získala především jedinečným příběhem a originálními charaktery, které najdeme zastoupené na akcích týkajících se japonské populární kultury (anime, manga, PC hry...) v různých podobách i dnes. Kolikrát se stane, že početné cosplayery Clouda, Tify a Sephirotha nejde spočítat ani na prstech obou rukou a o plakáty, placky a další zboží s tematikou Final Fantasy VII se prodejci opravdu nemusí bát, že by odváželi zpět domů.

Takové popularity je samozřejmě důležité náležitě využít. V roce 2004 tak Square Enix vydal pokračování s názvem Before Crisis. Příběh je koncipován jako prequel a soustředí se na dobrodružství skupiny „Turks“, členů bezpečnostní jednotky, kteří jsou ve Final Fantasy VII vedlejšími postavami. Charaktery z původní hry se však v Before Crisis objevují alespoň jako vedlejší postavy a hráčům navozují nostalgický pocit a ještě větší vtažení do světa Final Fantasy VII.

O rok později fanoušky sedmého dílu přilákali tvůrci do kin filmem Final Fantasy VII: Advent Children. Jako hlavní hrdina se opět vrací Cloud Strife a děj se odehrává dva roky po poslední bitvě v původní hře. Filmem prostupuje většina známých postav z obou her, a přestože divákům jsou nejprve představeni noví záporní hrdinové, tím největším je na konci opět Sephiroth. Úchvatná CGI animace, příběh, který je celý pochopitelný prakticky jen pro fanoušky původní hry, propracované akční souboje, hvězdný dabing – to všechno navodilo novou vlnu zájmu okolo sedmého dílu. Bonusem pro fanoušky byl navíc také krátký animovaný film Last Order přibližující propletené osudy nejdůležitějších postav série: Clouda, Zacka a Sephirotha.


Cloud Strife, Final Fantasy VII: Advent Children

Rok 2006 přinesl další hru s titulem Dirge of Cerberus, jedinou FPS hru z celé Final Fantasy série. Hlavním hrdinou je zde jeden z přátel Clouda, Vincent Valentine a fanoušci se tak dozvídají mnoho nových informací o tomto tajemném charakteru. Díky stále velké oblibě série není vůbec překvapivé, že hned v roce 2007 vydává Square Enix další díl s názvem Crisis Core. Jedná se o další prequel k původnímu dílu a hlavním hrdinou je tentokrát Zack Fair, přítel Clouda a předchozí nositel jeho slavného meče. Opět se zde můžeme setkat s hrdiny předchozích dílů a příběh detailněji přibližuje události, které fanoušci znají ze vzpomínek Clouda.

K sérii Final Fantasy VII se pojí i další hry (například FFVII: Snowboarding nebo FFVII G-Bike), povídky On the Way to a Smile, kde z jednoho příběhu byl vytvořen i krátký animovaný film, dvě novely (Hoši wo Meguru Otome a Final Fantasy VII Lateral Biography Turks -The Kids Are Alright-). Postavy z Final Fantasy VII jsou například také zapracovány i do série Kingdom Hearts, kde se prolínají s charaktery od Disneyho a z herní série The World Ends with You.

Svět Final Fantasy VII je opravdu bohatý a řady svých fanoušků tak může díky této škále různých titulů neustále rozšiřovat. Jelikož u žádného zpracování se nejedná pouze o adaptaci, ale vždy nabízí nový obsah, přináší tak série mnoho dobrodružství pro nadšence nejen počítačových a konzolových her. 

Zdroj: Final Fantasy Wiki. 
Dostupné z: http://finalfantasy.wikia.com/wiki/Final_Fantasy_Wiki

No comments:

Post a Comment