Thursday, December 1, 2016

Co dělat když… ?


Určitě to znáte, venku je šedivo a poprchává, děti jsou na víkend u babičky, bolí vás v krku, tak co dneska dělat s načatým večerem? Nebo z trochu jiného soudu, v autobuse vám ukradli tašku i se smartphonem, ve kterém máte - klasicky - uložená všechna důležitá hesla a k tomu fotku vaší občanky, jak to vyřešit? Jednoduše nevíte si s něčím rady? Není nic jednoduššího než se zeptat, strýček Google nezná odpověď nevím!

Ty tam jsou doby, kdy se chodilo pro rady k moudrým prarodičům či za respektovanou paní učitelkou. Dnes si odpovědi na vaše nejintimnější otázky stačí jednoduše vygůglit. Pamatuji si na své čtrnáctileté já, které se bálo chvíle, kdy mělo dostat první polibek v životě. Napsala jsem proto do vyhledávače “Jak správně líbat” a vysypala se na mě řada rad, tipů a triků, co dělat a nedělat, jak používat jazyk, zda mít zavřené oči, co dělat s rukama a dokonce i jak správně dýchat nosem. Dnes tomu není jinak, jen je nápověd více a jsou různorodější.

Na blogu čilichili.cz naříklad zjistíte, jak nelíbat jako slimák v říji.
(http://cilichili.cz/clanky/8-rad-jak-spravne-libat-684.html)

Klasické články na informačních portálech, online diskuzní chaty či servery typu zpovědnice.cz, poradna.net aj., na kterých stačí zadat otázku a pak jen čekat na přibývající odpovědi dalších uživatelů, dnes masivně doplňují stále se rozvíjející bloggy a videa na YouTube.com. Fenomén youtubering, tedy pořizování krátkých videí, je dnes populární především u mladistvích, a kromě jiného se z takovýchto videí můžete dozvědět, co slečnám nesmí chybět v kabelce, jak nejlépe oslavit vánoční svátky, kdy se rozhodnout pro miminko, ale i takové vychytávky jako jakým způsobem rozkrojit granátové jablíčko či jak překonat další level ve vaší oblíbené hře.

Chybí vám Pikachu do sbírky? Video poradí, jak ho chytit!
(https://www.youtube.com/watch?v=9sUB8oYkCUg)

Jak je vlastně možné, aby znal internet odpovědi na všechny naše otázky? Jednou z vlastností internetu je jeho schopnost kumulovat informace od všech jeho uživatelů do jedné společné databáze. Znalosti každého jednotlivce jsou tak sbírány dohromady a internet proto představuje jakýsi prostor vědomostí, ze kterého můžeme toto vědění čerpat. Stane-li se tedy, že se ve vašem bytě objeví záhadní broučci a vy jste zrovna na střední škole při biologii nedávali pozor, nepanikařte. Určitě existuje někdo, kdo tyto broučky identifikuje jako štěnice, někdo další vám pak poradí, jak je vyhubit, a poslední dobrá duše doporučí, co si v lékárně koupit na vzniklé štípance.

Klasickým příkladem jednotné databáze, která hromadí informace od různých uživatelů a předává je dalším k nahlédnutí, je Wikipedia. Princip této databáte je velice jednoduchý, různí lidé na tento portál píší o věcech, které znají, a další uživatelé tyto informace mohou číst, upravovat, doplňovat či aktualizovat. Tímto dochází ke vzniku stále nových pojmů a zpřesňování již sepsaných informací. Wikipedia je nyní jednou z nejobsáhlejších a nejpoužívanějších encyklopedií světa. S otevřeným přístupem k tvorbě nových záznamů se ale na povrch dere i otázka, jsou tyto informace věrohodné?

Tak jako to chodí i v reálném životě, nevěřte všemu, co se na internetu píše. Jednou z nevýhod otevřeného přístupu internetu je právě to, že mnoho informací není ověřených, mohou čtenáře mystifikovat či být úplně lživé. Internet se hemží tzv. trolly, kteří vás namísto pomoci v diskuzi provokují urážlivými příspěvky či různými vtipálky, kteří si z lidí utahují například vymýšlením nových pojmů. Příkladem může být portál Necyklopedie, na kterém lidé schválně sepisují smyšlené informace k různým více či méně známým pojmům. Nespoléhejte se proto při hledání informací pouze na jeden zdroj, jednoduchou obranou proti falešným zprávám či neadekvátním odpovědím je právě vyhledávání informací na více různých portálech či fórech.

Že neznáte koblo? Jedná se o smyšlené slovo označující nákupní přepážku.
(http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Koblo)

I přes to, že internet není dokonalý a nachází se na něm velké množství nepravdivých či zavádějících informací, stále nám má co nabídnou a může pomoci i v důležitých momentech života. Vyplývá to i z výzkumů, co si lidé gůglí například v době důležitých voleb. Před nedávnými volbami amerického prezidenta se lidé dožadovali rad, koho volit a proč. Po odchodu Velké Británie z Evropské Unie se lidé začali hromadně ptát, co vlastně takový odchod pro jejich zemi znamená. A Google sám vydává seznamy nejčastěji kladených otázek. Znalosti ostatních se vám proto mohou v mnohých případech hodit a ušetřit vám drahocenný čas při hledání odpovědí v knihovnách či obvolávání přátel. No řekněte sami, kdo z vás ví co dělat, když se chcete stát pravým ninjou?


Na co se Američané často ptají internetu?
(http://blog.estately.com/2016/10/how-to-questions-each-state-googles-more-frequently-than-any-other-state/)


No comments:

Post a Comment