Friday, December 2, 2016

„Pane doktore, mám revmatoidní artritidu!“





Nezpochybnitelnou součástí jednadvacátého století je dozajista Internet. Na rozdíl však od knihy, jejíž obsah nikdo nezmění, a informace v ní tak s větší pravděpodobností budou pravdivé, je Internet volným působištěm i pro „obyčejné smrtelníky“, a mohou se tak podílet na rozšiřování jeho obsahu. Stírá se tak hranice mezi samotným tvůrcem a koncovým uživatelem. Tento proces je označován pojmem „produsage“, který vznikl kombinací anglických slov „production“ a „usage“. Jeho autorem je australský profesor Axel Bruns.

O takové obrovské encyklopedii, která nemá začátek, ani konec, kde najdete rady počínaje tím, jak správně uplést vánočku ze šesti pramenů, přes nejrůznější tipy a triky, kterak zhubnout polovinu své tělesné váhy za pouhý jeden den, až po rady, jak se připravit na přežití na Marsu, si mohli naši rodiče nechat jen zdát. Dnes již není nutné ztrácet čas hledáním informací v jednotlivých encyklopediích nebo dokonce u odborníků. Stačí najet na webové stránky (např. Wikipedia) nebo na některé z velkého množství diskuzních fór, určeného našemu tématu a hned se člověk dozví spoustu zajímavých, leckdy užitečných, ale... skutečně kvalifikovaných informací?

Na Internetu se vyskytuje nekonečné řečiště diskuzních fór, na kterých se řeší nejrůznější onemocnění počínaje rýmou, konče chorobami, které ještě ani nikdo nijak nepojmenoval. Nemusí jít vždy o servery zabývající se jen a pouze lékařstvím. Jedná se o weby www.doktorka.cz, www.omlazeni.cz, www.modrykonik.cz, www.osel.cz, www.mimino.cz a mnoho dalších. Kdokoli může vznést dotaz a také KDOKOLI může na tuto otázku reagovat a přidat své osobní zkušenosti. Na těchto diskuzích se vyskytuje velký zástup lékařů-laiků, kteří svými, byť pravděpodobně dobře míněnými radami, avšak špatně určenou diagnózou, mohou způsobit nemalé problémy. Právě proto zdroje na internetu nemusejí být vždy spolehlivé a měly by se brát s určitou rezervou. Únava vždy nemusí znamenat rakovinu a s neustálými bolestmi hlavy si zase není radno zahrávat.

Lidé si však v posledních letech „samodiagnostiku“ prostřednictvím Internetu velice oblíbili. Stačí zasednout za počítač, vyťukat do vyhledavače své domnělé příznaky a během několika málo desítek minut má svou diagnózu „se stoprocentní jistotou“ určenou. A každá úspora času je v dnešní zrychlené době užitečná. Nicméně, únava, nevolnost, občasná bolest hlavy či úbytek tělesné váhy jsou symptomy většiny chorob, a tak, pokud je člověk přesvědčený, že má například revmatoidní artritidu, velice rychle si na internetových fórech potvrdí, že jí skutečně trpí. Tento člověk se totiž většinou zaměřuje na první výsledky ve vyhledávači a neověřuje si získané informace z více webových stránek. Přispěje poté svou troškou do mlýna, o svou „diagnózu“ se podělí s ostatními uživateli-tvůrci, a vzniká tak nekonečný koloběh.

Tyto informace však mohou skutečně svést jejich uživatele (konzumenta) na falešnou stopu a způsobit svými důsledky nedozírné škody. A to jak po psychické, tak i po fyzické stránce. Je třeba pečlivě zvažovat, z jak důvěryhodného zdroje ony tvrzení pocházejí. Důsledkem falešného zkreslení, pak mohou být i série nekonečných lékařských vyšetření, které pacient neustále vyžaduje s podezřením na konkrétní chorobu, které finančně zatěžují zdravotní systém a ve své podstatě vedou pouze ke krátkodobé úlevě pacienta. Bohužel. Protože síla internetových příznaků chorob ho přivede do ordinace zpět se zcela novou, tentokrát „zaručené správnou“, diagnózou.

Pro tuto novodobou formu hypochondrie vzniklo už i speciální označení. Nazývá se „kyberchondrie“ a jedná o specifickou formu hypochondrie, kdy postižený nadměrně využívá internet k vyhledávání informací o zdraví a léčení chorob.


Jsou však i případy, které naplňují rčení, že výjimka potvrzuje pravidlo, a internet může s diagnózou choroby skutečně pomoci v dobrém slova smyslu. Pacient „kyberchondr“, kterého lékař pošle domů s tvrzením, že jeho bolesti kloubů opravdu nesouvisí s revmatoidní artritidou, pojme podezření na jinou nemoc, třeba na chronickou boreliózu. Stane se pravidelným návštěvníkem serverů pojednávajících o tomto tématu a skutečně zjistí, že není zdaleka jediný, kdo podobnými příznaky trpí. Žhavě se zapojí do diskuzí a ovlivňuje tak další stovky, tisíce postižených spoluobčanů. V případě, že je tato diagnóza potvrzena také laboratoří, je zjištěno, že ani praktický lékař si neví moc rady, jak úspěšně léčit a vyléčit. Internet pak může pomoci na specializovaných zahraničních webech najít o této problematice více užitečných rad, než vědí lékaři v České republice, protože znalosti léčení pronikají do naší republiky se značným zpožděním. Takže se díky těmto informacím plní zahraniční kliniky českými pacienty s boreliózou.

V dnešní době je více než jisté, že velmi podstatnou úlohou pří léčbě jakékoliv nemoci je dobré psychické rozpoložení pacienta. Důležité tedy je informace získané na Internetu hodnotit střídmě a nepřeceňovat je. Je radno zachovat klid, nepodléhat pocitu deprese ze získaných informací a navštívit kvalifikované zdravotní pracoviště, které teprve kombinací lékařských postupů diagnostikují skutečnou anamnézu. Nakonec je to právě psychika, která může informace vyhodnotit vhodně a usměrnit kroky správným směrem, a nebo znejistit a ztratit se v čarovném kruhu informací a nejistoty. Informace dnes na nás plují tedy ze všech stran a těch pro nás důležitých je drtivá menšina, a tak v nich plaveme někteří lépe (ti s lepší psychikou) a jiní hůř. Důležité je se v nich neutopit!

Zdroje:
Kyberchondrie. Wikipedia [online]. 2016 [cit.2016-12-02].Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kyberchondrie
Google [online]. [cit. 2016-12-02]. Dostupné z: https://www.google.cz/?gws_rd=ssl
Doktorka.cz [online]. [cit. 2016-12-02]. Dostupné z: http://www.doktorka.cz/
Vitalia.cz [online]. [cit. 2016-12-02]. Dostupné z: http://www.vitalia.cz/


No comments:

Post a Comment