Tuesday, November 24, 2015

Yoursphere nebo Kidzworld – bezpečný online prostor pro vaše děti

Život dospělého člověka se v dnešní době v podstatě neobejde bez komunikačních a informačních technologií. Již s ranní kávou čteme na tabletu noviny, po cestě do práce chatujeme se svými kolegy a na schůzky se domlouváme přes formální emaily. Ve volné chvíli dokonce sdílíme své příspěvky na sociálních sítích či přidáváme komentáře na naše oblíbené blogy. Super rychlý svět nám v podstatě nedává na vybranou, tudíž kdo nesdílí, nežije.

Každý uživatel by si měl uvědomovat i negativní vlivy takového života. Pokud je člověk dospělý, jistě si uvědomuje, jak nebezpečný může internet být a jak se vše může ve zlé obrátit. Avšak co děti? Myslíte, že ví, co si mohou na internetu dovolit? Myslíte, že si uvědomují, že je internet nebezpečný, když v podstatě každý kolem nich jej používá?

Sociální sítě nabízí dětem v podstatě stejné věci, které vyhledávají i bez přístupu internetu, akorát v mnohem jednodušší formě. Díky online statusu mají děti možnost být ve spojení se svými kamarády, rodinou, mají možnost sdílet své názory a také si je vyměňovat. Tato pozitiva děti silně ovlivňují a díky tomu je pro ně internet silným lákadlem.

Užívání klasických sociálních sítí je pro děti dokonce mnohem riskantnější, než si většina rodičů uvědomuje. Dle výzkumů PewResearchCenter cirka 57% dětí a dospívajících si našlo více než jednoho kamaráda na sociální síti, avšak 77% z nich tohoto člověku osobně vůbec nezná a nikdy jej neviděly. Nejoblíbenější média jsou Facebook a Instagram, a to jistě z důvodu publicity.

Ztrácení reality je jedním z mnoha nebezpečí, která na děti v online světě číhají. Mohou se vcelku jednoduše dostat k velice nevhodnému obsahu či také díky svým sdíleným názorům být terčem kyberšikany. Přestože svět sociálních sítí představuje takovou hrozbu, většina rodičů nedokáže zabránit svým dětem, aby je užívaly. Na jednu stranu je to pro ně jednodušší, na druhou stranu zkrátka nechtějí být sto let za opicemi.

Naštěstí, i v takových případech lze najít mnoho různých řešení. Mnoho nejúspěšnějších sociálních sítí pro děti nabízí většinu výhod nejznámějších sociálních sítí jako je Facebook, Instagram či Twitter, avšak s dvojitou dávkou online soukromý a bezpečnosti. Je zde totiž prostor pro rodičovskou kontrolu.

Jednou z těchto sociálních stránek je Kidzworld. Kidzworld je jednou z nejkomplexnějších sociálních platforem, které nabízí vše od online hraní her po chatování a sdílení názorů k nejnovějším filmovým trhákům či seriálům. Děti jsou vyzvány, aby si vytvořily profil a soutěží v anketách, křížovkách a hrách o ceny. Kidzworld dětem nabízí bezpečné moderované webové stránky, které shromažďují vrstevníky s podobnými zájmy.
Hojně světově využívanou sociální platformou je i Club Penquin od společnosti Disney. V tomto případě se úplně tak nejedná o klasickou sociální síť, spíše jde o online herní prostor s některými aspekty sociálních sítí. Club Penquin umožňuje online interakci s ostatními dětmi a rodičům nabízí garanci absolutní bezpečnosti. Platforma umožňuje dětem vzájemně komunikovat či sdílet své oblíbené hry a činnosti. Sdílení osobních údajů jako jsou jména a adresy není dovoleno, tudíž každý uživatel má pouze virtuální profil. Celkové sledování chatu a moderování her dokonce kontroluje, aby si děti nevyměnily svá osobní data v konverzaci.

Další jednou takovou sociální sítí je GromSocial. Jde o sociální médium, kde děti mohou chatovat, sdílet videa či vyhledávat pomoc pro své domácí úkoly. Celý obsah webových stránek je pro rodiče monitorován 24 hodin denně 7 dní v týdnu a rodiče dokonce dostávají pravidelné emaily o podrobné aktivitě svých dětí.

Dětská sociální síť Yoursphere sama sebe popisuje jako „více než sociální síť pro mládež“. Jedná se o místo, kde děti mohou projevovat svoji představivost. Platforma umožňuje dětem sdílet své profily se svými přáteli a pomáhá jim vytvářet „sféry“ v souvislosti s jejich zájmy. Je zde i možnost chatovat s ostatními a označovat je v příspěvcích. Z velké části celá stránka připomíná velmi známý Facebook, ačkoliv díky svému přístupu sdružovat lidi podle svých zájmů připomíná spíše Google+. Vlastník sítě vede blog o internetové bezpečnosti pro lepší pocit rodičů.

Co se týče českého trhu sociálních sítí, je prostor pro děti poněkud omezený. Je však jen otázka času, kdy i na českém trhu přibude zabezpečená sociální síť pro děti a mládež, která dá jejich rodičům jistotu a pocit bezpečí a ještě když to děti bude bavit. I když by každého rodiče nejvíce potěšilo, kdyby jejich dítě trávilo svůj volný čas například ve školním sportovním kroužku či s knihou v ruce, je to stále lepší varianta než se strachovat v absolutním nevědomí o tom, co děti na počítači celé hodiny dělají.




LENHART, Amanda. Teens,Technology and Friendships, PewResearchCenter [online] 2015 [Citace: 20. 11. 2015].  Dostupné z: http://www.pewinternet.org/2015/08/06/teens-technology-and-friendships/.
WELIVESECURITY, The best social networks for younger children[online] 2015 [Citace: 20. 11. 2015].  Dostupné z: http://www.welivesecurity.com/2015/10/05/best-social-networks-younger-children/.
GROMSOCIALINC. GromSocial [online] 2015 [Citace: 20. 11. 2015].  Dostupné z: http://www.gromsocial.com/grom/en/.

No comments:

Post a Comment