Wednesday, November 25, 2015

Transmediální Hra o trůny

Hra o trůny, nebo ještě lépe Píseň ledu a ohně. Fenomén dnešní doby. Vše začalo  roku 1991, kdy začal George Raymond Richard Martin psát knihu, která nese název „Hra o trůny“. Celá sága – Píseň ledu a ohně – měla mít původně tři díly, nakonec se autor ale autor rozhodl napsat dílů sedm. První kniha vyšla roku 1996 a téměř okamžitě se z ní stal bestseller. Po této knize následoval další díl s názvem Střet králů (1998), dále Bouře mečů (2000), Hostina pro vrány (2005) a Tanec s draky (2011). Zbývající dva romány zatím nebyly vydány, i když je již nyní možné přečíst si několik kapotil z knihy šesté.



Příběh se odehrává ve smyšlené době, na smyšleném místě. Při četbě těchto knih napadne nejednoho čtenáře myšlenka, jak je vůbec možné, aby mohl mozek jednoho člověka vymyslet něco tak komplexního a propracovaného. Svět je zde rozdělen na Západozemí a Východozemí, které odděluje tzv. Úzké moře. Většina děje se odehrává v Západozemí. Západozemí tvoří, mimo oblasti, která se nachází zcela na severu a je od zbytku území oddělena velkou Zdí, sedm království, které dohromady tvoří jeden politický celek. Každé království má svůj vedoucí rod, a tak se postupně seznamujeme s rody Lannisterů, Baratheonů, Starků apod. Sága vypráví nejen události, které se právě dějí, ale zároveň poskytuje čtenáři velmi detailní pohled do minulosti tohoto světa. Příběh této ságy začíná velkým bojem se Šíleným králem, který byl z rodu Targaryenů. Během bitvy je však král poražen a zabit, stejně tak jako většina příslušníků jeho rodu. Vlády se nově ujímá rod Baratheonů a Sedm království uzavírá alianci. Panuje několik let klidu, a to do té doby, než je král (Robert Baratheon) lstí zabit. Touto vraždou začíná opětovný boj o trůn, který dále provází celou ságu.



Literární úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Na ten televizní si však spisovatel počkat chvíli musel. Teprve v roce 2011, 15 let po vydání první knihy, byla televizní stanicí HBO poprvé uvedena první série televizního seriálu s názvem, který je shodný s názvem první knihy této ságy – Hra o trůny. Seriál se téměř přes noc stal kultem. Dlouho netrvalo a příběhu se ujala další média a jeho další zpracování byla na světě.



Z knih se příběh přenesl na televizní obrazovky a téměř vzápětí začaly vznikat různé herní adaptace. Nejhranější je momentálně desková hra s jednoduchým názvem: Hra o trůny – desková hra. Ačkoli se může zdát, že hra navázala na televizní adaptaci, opak je pravdou. První edice této hry spatřila světlo světla již roku 2003, roku 2012 se pak dočkala reedice. Jedná se o velmi propracovanou hru, která je určena pro 3-6 hráčů (v základním provedení). Každý hráč hraje za jeden rod a snaží se pro sebe vybojovat sedm hradů – tím hra končí a hráč se sedmi hrady je prohlášen za vítěze. Na získání tohoto počtu hradů je však k dispozici pouze omezený počet kol – 10. Pokud do desátého kola žádný z hráčů nedosáhne počtu sedmi hradů, vyhrává pak ten, kdo má hradů nejvíce.




Vlastní adaptace se sága dočkala i na poli počítačových her. Počítačová hra s názvem Hra o trůny, nebo Hra o trůny: Genesis se ale nedočkala velkého úspěchu. Dle recenzí byly tyto hry šity velmi horkou  jehlou a bez znalostí příběhu jsou špatně hratelné. Příběh sám je v nich vykreslen dobře, ale samotné zpracování grafické a technické není příliš povedené.



U her deskových a počítačových však nezůstalo. Lidé velmi často hrají tzv. larp (live action role playing) s touto tématikou. Jedná se o hry, ve ketré se fantazii meze nekladou. Účastníci těchto larpů jsou rozděleni do jednotlivých rodů a hrají své vlastní role. Hra probíhá většinou na jednom specifickém místě a bývá velmi propracovaná, a to od kostýmů, přes repliky až po kulisy. Larp s tématikou Her o trůny je celosvětově rozšířený a většinou se hraje celý den, velmi často se hra protáhne do dvou i více dnů. Jen v České republice se ročně odehrají desítky larpů s touto tématikou.



Je tedy více než jasné, jakým fenoménem se tato sága stala. Transmediální vyprávění zde nabralo vysokých obrátek. Nejen, že vznikla televizní seriálová adaptace, která trhá rekordy ve sledovanosti a sbírá jedno ocenění za druhým, vznikla dle ní i velmi úspěšná desková hra a tisíce lidí po celé zemi se převlékají do kostýmů a účí se repliky, aby pak mohli sami o trůn bojovat. U těchto adaptací však nezůstává. Hra o trůny se promítla do seriálů Simpsonovi, Griffinovi a mnoho dalších, na internetu vznikají každým dnem nové a nové stránky, které se věnují této tématice, lidé si kupují přeměty, které jsou s touto ságou spojené – od potištěných triček po repliky Železného trůnu v životní velikosti. Nyní nezbývá věrným fanouškům nic jiného než čekat na to, kam se příběh vyvine dál.





Zdroje:
http://www.cbdb.cz/autor-112-george-r-r-martin
http://greferaty.blogspot.cz/2013/06/george-raymond-richard-martin-zivotopis.html
http://t.hbo.cz/series/game-of-thrones/
http://www.fantasyobchod.cz/deskova-hra-hra-o-truny
http://doupe.zive.cz/clanek/hra-o-truny-ve-strategicke-game-of-throne-genesis-konecne-v-pohybu
http://larpovadatabaze.cz/
http://www.xzone.cz/nahledgame.php3?idg=3125

No comments:

Post a Comment