Wednesday, November 25, 2015

Online slovo pro seniory? Nebo je na ně internet příliš mladý?

Když jsem se před svými přáteli zmínila, že budu učit v rámci Univerzity třetího věku učit angličtinu, většina z nich se rozesmála a hlášky o domově důchodců byly následovány vizemi o vypadlých protézách skákajících přes celou třídu až ke katedře. V tu chvíli jsem zapomněla na to, že pro příklad aktivních a zdravě smýšlejících seniorů nemusím chodit daleko – stačí mi podívat se na mé prarodiče, vybavila si stránku na Facebooku s názvem „Jejich tempo je vražedné, jejich revírem je Kaufland“ a doufala, že třeba budu mít štěstí a moji studenti mi alespoň ušetří čas před Vánocemi a přinesou mi něco z cukroví, které upekli. Po první hodině byly veškeré mé negativní představy zažehnány a já jen žasla nad tím, kolik energie tito moji noví studenti mají. O týden později jsem se bavila s těmi samými přáteli a s vítězoslavným úsměvem jsem jim sdělila, jak moc se mýlili.

Zkušenosti z Univerzity třetího věku mě přivedly k tomu, že jsem začala hledat, jaké možnosti mají důchodci na internetu, tedy jaké jsou zasvěceny přímo jim. Stránky jako www.seniormatch.com, www.mate1.com nebo www.seniordatefinder.com slouží již podle názvu jako seznamka pro lidi pokročilého věku. I důchodci sami se ale podílí na tvorbě stránek, přestože jich není mnoha – ve Spojených státech píše blog nebo webovou stránku přibližně tři procenta důchodců. Tyto blogy jsou tedy projevy občanské žurnalistiky – i lidé, kteří nemají žurnalistiku vystudovanou a nepracují v médiích, se mohou podílet na zpravodajství.
Konvergence médií způsobila, že novináři mají větší možnost přečíst si zpětnou reakci na své články. Ať to je na Facebooku, který je vlastně za těmito účely využíván, tak i přímona na internetu pod články bývá možnost diskutovat. Vojtěch Bednář ve své knize Internetová publicistika dělí čtenáře do pěti skupin: pasivní uživatel, příležitostně hodnotící uživatel, aktivní diskutér, propagátor názoru a participátor na obsahu. Blogeři se vyvinuli participátorů obsahu, kteří začali svůj názor vyjadřovat nejenom v diskuzích. Profesor z univerzity v Brisbane, Axel Bruns, definoval termín produsage. Tento termín můžeme vyložit tak, že uživatelé internetu svou činností přispívají ke tvorbě internetu. S tímto termínem se pojí i termín creative produsage, který označuje fakt, že každý příspěvek na internetu podporuje jedince k tomu, aby rozvíjel svou vlastní kreativitu a stával se tak umělcem v oboru, ve kterém je dobrý.
Zajímavou stránkou je www.timegoesby.net s podtitulem What it’s really like to get old.

Na úvodní stránce můžeme vidět fotky autorky blogu, bývalé televizní producentky Ronnie Bennett, v různých etapách jejího života. K blogu této aktivní seniorky, která, když se jí někdo zeptá na její věk, neodpovídá „years old“ ale „years young“ se pochvalně vyjadřují i takové noviny jako Washington Post (the quintessential seniors‘ blog) nebo Guardian UK (Ronni Bennett does a great of demystifying the later years of life.). Po přečtení článků můžeme s jistotou říci, že pro Ronnie není žádné téma cizí. Od rubriky Elder Music, kde se s autorkou můžeme přenést do dávných rytmů z první poloviny 20. století přes otázky ohledně ageismu a lidské sexuality až k politice. Všechny články jsou samozřejmě psané z pohledu důchodce. Ronnie se na začátku tohoto týdne dokonce zaměřila na Baracka Obamu a jeho vyjádření o tom, že na stárnutí není nic dobrého a že on osobně nechce být považován za starého. Některé své názory vtipně vyjadřuje pod pseudonymem „Crubby Old Lady“.
Mezi další známé blogy patří www.janesjournals.com, kde se autorka formou deníku nenásilně vyjadřuje k současnému americkému dění nebo blog s podtitulem Musings of a Retiring Person. Tento blog prezentuje hlavně autorčina literární díla. Autorka prošla kurzem Blogging 101, který radí začínajícím blogerům v tom, jak se stát úspěšnými.
Co se týče českých seniorů a tvorby webových stránek, zůstává česká republika poněkud v pozadí. Zajímavý projekt, který spočívá zejména na starších lidech který si určitě zaslouží zmínku je Paměť národa, který najdeme na adrese www.pametnaroda.cz.

V tomto projektu, který „chce přehlednou a srozumitelnou formou zpřístupnit badatelům i široké veřejnosti individuální svědectví pamětníků významných dějinných událostí 20. století“. Na projektu se podílí nejrůznější instituce, hlavní slovo mají ovšem sami pamětníci, kteří dnes dosahují již pokročilého věku. Z jejich vyprávění byli sestaveny krátké medailonky, některé jsou doplněné i nahrávkou jejich autentického vyprávění. Události jsou zaměřeny na fenomén nedemokratických režimů a jsou rozděleny do několika časových úseků – začínají druhou světovou válkou a končí až v devadesátých letech. Na této stránce můžeme najít prvky kolektivní inteligence, kterou definoval Pierre Lévy. V diskuzích dostávají prostor badatelé – amatéři, kteří tak mohou přispět k novým historickým objevům.
Zatímco v cizině jsou blogy, které píšou lidé v pokročilém věku, poměrně oblíbené, hojně diskutované a vznikají na nich i poměrně zajímavé názory. Blogy českých blogerů – seniorů se zatím na předních příčkách soutěží neumístí, ale je nejspíše na nás, abychom přesvědčili své dědečky a babičky, že mají i oni skrz internet co sdělit.
  
Zdroje
BEDNÁŘ, Vojtěch. Internetová publicistika. Vyd. 1. Praha: Grada, 2011, 210 s. Žurnalistika a komunikace. ISBN 978-80-247-3452-1.
MCNAIR, Brian. Sociologie žurnalistiky. Vyd. 1. Praha: Portál, 2004, 182 s. ISBN 80-7178-840-6.

No comments:

Post a Comment