Monday, November 16, 2015

Mobilní dětství

Mobilní dětství

            Je to sice již poměrně slušná řádka let, kdy jsem pod nátlakem a dohledem kantorů vytvářela maturitní slohovou práci na téma mobilních telefonů. „Pípám, tedy jsem.“ Zdá se mi to dost úsměvné, když si vzpomenu, jak jsem v té době ve svých osmnácti nebo devatenácti letech patřila mezi těch pár „exotů“, kteří měli telefon téměř přilepený k ruce. Kontrolovala jsem třířádkový display několikrát za hodinu, abych náhodou nepropásla nějakou důležitou nebo příjemnou zprávu, pozdrav, hovor...
            Tenkrát už byly mobilní telefony poměrně rozšířené ve všech společenských vrstvách, avšak ještě stále bylo mnoho těch, kteří onomu módnímu trendu nepodlehli a užívání mobilu se bránili. Tyto temné časy jsou však už naštěstí v nenávratnu. Mobilní telefon vlastní už téměř každý, ba dokonce někdo jich vlastní i více, ať už z důvodů praktických nebo z pouhého rozmaru. Podle statistik používalo v ČR v loňském roce mobilní telefon 98,8% obyvatel, včetně dětí, přičemž na jednoho občana připadalo v přepočtu cca 1,33 aktivní SIM karty.

Aktivní SIM karty vs. uživatelé mobilních telefonů
(počet na 100 obyvatel vs. % z celkového počtu jednotlivců, zdroj: ČTÚ a ČS- VŠIT)

            Dobrá, zvykli jsme si na to, že můžeme kdykoli a kdekoli komunikovat s kýmkoli o čemkoli. Že máme k dispozici internet, GPS navigaci a všechny ostatní vymoženosti, které nám moderní přístroje skýtají. Ale děti? Proč děti? Vzpomínám si, že já jsem svůj první telefon držela v rukou pod Vánočním stromkem když mi bylo 16 let. A i tenkrát mi rodiče říkali, že jsem na takovou věc ještě moc mladá. Dneska se rozhlédnete po ulici a kolem vás běhají šestiletá děcka s vlastními telefony v ruce. Mobilisté zkrátka mládnou.
            Podle průzkumů prováděných v roce 2008[1] se už tehdy průměrný věk, kdy děti obdržely svůj první mobilní telefon, pohyboval v průměru okolo osmi let.  Novější výzkumy ukazují, že mezi uživateli mobilních telefonů jsou stále mladší a mladší děti. Mezi dvanáctiletými je údajně přes 90% těch, kteří už jsou „mobilní“. Zhruba 13% českých školáků dostane mobilní telefon již před dovršením sedmi let.[2] A pro ty, které ještě neumí dobře číst, jsou dokonce vyráběny a prodávány speciální přístroje, které mají pouze několik tlačítek s přednastavenými kontakty, většinou na rodiče a jednoho či dva kamarády.     
    

                Zdroj: http://www.ikvido.com/babymobil-mobilni-gsm-telefon-pro-deti-gps-vyhleda-3311
           
            Rodiče často ke koupi mobilu pro svého potomka vede snaha zajistit mu co největší bezpečí. Jeho prostřednictvím kontrolují, zda se dostavil na vyučování, na kroužek, k babičce na oběd. Když mají pocit, že by jejich dítko už mělo být doma, prostě ho domů zavolají. Někteří rodiče dokonce využívají sledování jejich pohybu prostřednictvím GPS. Dalším důvodem k pořízení mobilního telefonu malému dítěti je ten, že jej zkrátka vyžaduje. A to často velmi intenzivně. Mezi školáky jsou telefony tak běžné, že na argument „Ale mami, vždyť už ho má ve třídě úplně každý!“ postupem času přistoupí další a další rodiče a mobil jim pořídí.
            A proč děti po mobilním telefonu tak touží? Je to samozřejmě dáno tím, že mladí se často snaží vypadat jako dospělí, chtějí být jako oni a napodobují je. Když tedy vidí, že rodiče tráví hodiny s telefonem v ruce, přirozeně jej chtějí vlastnit také a podobat se jim. U většiny dětí je hlavní motivací také společenská prestiž. V tomto digitálním věku je běžné, že ti, kteří nevlastní některou z vymožeností moderního světa mohou být tak trochu vytěsňováni z kolektivu. A naopak ti s nejlepším vybavením jsou obdivováni a zkrátka „in“. A mezi dětmi je to o to horší, že na rozdíl od dospělých nevědí, jaké důsledky jejich chování může mít. Z těch, kteří například mobilní telefon nevlastní, si dělají někdy i poměrně krutou legraci, což u obětí může vyvolávat pocity méněcennosti a deprivaci.
            Školáci užívají telefon především k psaní SMS. Jednak proto, že jsou levnější než hovory, a také proto, že jsou považovány za zábavnější formu komunikace. Hlasové služby využívají především v rodině. Třetí nejčastější aktivitou je stahování a přehrávání hudby a stahování a hraní her. Často jsou využívány také k fotografování a nahrávání videí. Podle průzkumu v rámci projektu E-Bezpečí patří mezi oblíbené aktivity českých žáků také nahrávání jiných osob mobilním telefonem. Přibližně 72% respondentů nahrává jiné osoby mobilním telefonem, mnohdy i své učitele a to i bez jejich vědomí.[3]
            Dnešní děti a mládež tráví s moderními technologiemi značnou část svého volného času. Děti školního věku vymezují svému mobilnímu telefonu v průměru jednu až tři hodiny času denně, a to nejen ve svém volném čase, ale také během školního vyučování. Místo tajného hraní piškvorek a lodí v hodinách střílí prasátka v Angry Birds, skákání přes gumu o přestávkách nahradilo vysedávání u počítačů a internetu a hraní online her či prohlížení profilů spolužáků na sociálních sítích.
            Hořekujeme nad tím, jak je dnešní mládež nevycválaná, líná a pohodlná. Sportovním činnostem mimo školu se věnuje čím dál tím méně dětí, což má za následky samozřejmě růst procenta dětí s nadváhou či dokonce obezitou. Není to sice způsobené přímo užíváním mobilních telefonů, to si netroufám tvrdit, na vině je samozřejmě i nadměrné sledování televize a užívání počítačů a internetu. Nové mobilní telefony a tablety však toto velmi usnadňují. Děti se mohou online dívat na pohádky, prohlížet internet, hrát hry. Venkovní aktivity už nejsou tak zajímavé srovnáme-li je s tím, co lze najít ve virtuálním světě.
            Děti se jím nechají velmi snadno pohltit. Baví je pohybovat se ve světě barev, draků, mágů, princezen a podobných smyšlených postav. Nemusejí tolik namáhat svoji imaginaci a mohou zažívat neskutečná dobrodružství, aniž by se zvedly z křesla. Neochuzují se tím však právě o to svoje dětství? Opravdu platí, že telefony lidi spojují, jak tvrdí reklamní slogan jednoho z největších výrobců mobilních telefonů?
            Zdroj: http://mobileworldcapital.com/system/contents/images/article_179_contents_1250_capital_small.jpg

            Já osobně tom mám značné pochyby. Mnohokrát jsem viděla skupinku dětí na hřišti nebo o přestávce ve třídě, přičemž každý měl v ruce telefon a nevěnoval pozornost dění okolo. Snad je to ale jen můj pesimistický pohled zkreslený vzpomínkami na dětství strávené stavěním lesních domečků ve Skalním městě, sbíráním hub a bukvic na Jizerských horách a hraním všech možných i nemožných her v bezprostřední blízkosti domova. Snad ještě dnešní děti nezapomněly, jak se tyto hry hrají, občas svůj mobil zahodí do kouta a nechají se unést hrou na schovávanou nebo vybíjenou.




[1]    http://casopis-zsfju.zsf.jcu.cz/prevence-urazu-otrav-a-nasili/administrace/clankyfile/20120328110135953199.pdf
[2]    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1561386-vlastni-mobil-trima-90-procent-dvanactiletych
[3]    http://www.e-bezpeci.cz/index.php/veda-a-vyzkum/152-94

No comments:

Post a Comment