Wednesday, November 25, 2015

Blog jako povolání

Pro generaci lidí, kteří vyrůstají v době nových médií, je blog, troufám si říci, velice známá platforma. Nicméně to, co některým lidem může připadat, jako zcela běžné, nemusí být dostatečně známé pro ostatní. To že blog není způsob sdílení známý všem jsem pochopila jednoho sobotního večera při rodinném sledování televizního pořadu České televize. Když Marek Eben ve Star Dance představoval jeden z tanečních párů, kde hvězdnou část tvořila jeho slovy „herečka a blogerka“ Marie Doležalová, položil můj světaznalý táta a hrdý dědeček otázku: "Prosím tě, co je to ta blogerka?" Vzpomněla jsem si v tuto chvíli na svoji babičku, která se mě před několika málo lety ptala, co je to „to kliknutí myší“ a uvědomila jsem si, že se mezi námi rozšiřují výrazy, které se nikde nevysvětlují, prostě se předpokládá, že je budeme znát, když chceme žít v tomto světě.



Po mém stručném vysvětlení, v čem blog spočívá, položil naprosto ryzí otázku: "A to je jako povolání?" Stejně tak jako nám nikdo nevysvětlí některá slova, která jsou požívána všude kolem nás, tak nám nikdo nevysvětlí, jak je možné se tím blogováním vlastně živit.

Jak tedy vzniká z blogování povolání? Vždyť blog je podle české wikipedie pouze webová aplikace, kam přispívají editoři, ve většině případů pouze jeden editor. Blogování je odvozeno tedy od slova blog, které vzniklo spojením anglických slov web a log a postupným zkracováním přes weblog na blog. Může existovat mnoho typů a druhů blogů, přes „deníčky“, firemní blogy, odborné servery, apod. Zejména mezi mladými lidmi jsou nejpopulárnější blogy osobní, kam různé lidé, většinou individuálové či úzká skupinka sdílí své příspěvky. Stávají se z nich názoroví vůdci (tzv. opininon leaders), získají si svým zaměřením a svými příspěvky základnu lidí, která se postupně rozšiřuje, a v dané oblasti se postupně stávají stále viditelnějšími.

Musím se přiznat, že mě vždy fascinovalo to, jak je možné si bloggem vydělávat. Již od mých středoškolských let sleduji některé zahraniční blogy o módě, zejména slečen, které to dnes dotáhly , alespoň v oblasti módy a celebrit, poměrně daleko. Z roztomilých holčičích blogů, kde se nejčastěji sdílely pokusné a rádoby originální outfity u zrcadla, se blogy postupem přeměnily v přehlídku módních značek, společenských událostí pro vyvolené, luxusních dovolených, zákulisních fotech z profesionálních natáčení a focení reklam či titulních stran do módních časopisů. Některé módní blogerky se staly celebritami, modelkami či navrhují celé módní kolekce. A přitom vše vzniklo v holčičím pokojíčku. Jejich mnohdy amatérské avšak zajímavé fotky si získaly na oblibě u ostatních dívek, ze kterých se postupně stávaly fanouškové a následovatelé. A módní průmysl si začal takovýchto opinion leadrů všímat. A jako vše se dá využít pro komerci, i úspěšné blogy a jejich autoři jsou dnes hojně využívaní pro reklamu produktů ať už v podobě reklamních oken na blogu či "doporučeními" produktů samotnými blogery na fotkách či v textu. Reklama je tedy zásadním příjmem většiny blogerů.




S přibývajícím počtem blogů a youtube kanálů je stále těžší se svým blogem uspět. Pokud se ale přesto najdou nadšenci, kteří věří, že mohou v internetovém světě přispět něčím novým a neokoukaným a zároveň si tím vydělávat, existuje pro ně poměrně podrobný návod jak na to na stránce wikihow  nebo zde

Nicméně je třeba si uvědomit, že v současné době být blogerem a zejména tím módním, neznamená pouze pravidelně přispívat na svoji stránku, ale zejména být v neustálém kontaktu se svými fanoušky prostřednictvím sociálních sítí. A to nejen neustálým přispíváním fotek a zajímavých článků či videí, ale i děkováním a odpovídáním na komentáře a dotazy. Přeci jen počty fanoušků a následovatelů rozhodují o úspěchu. Není tedy divu, že si někteří slavní blogeři a blogerky najímají týmy lidí, kteří jim se sebeprezentací pomáhají. Kromě neustálého focení sebe sama a zisku co nejlepších záběrů, které se budou fanouškům líbit, je také třeba být neustále aktivní na všech dostupných sociálních platformách. Pokud se chtějí blogeři udržet v oblibě svých fanoušků, neexistuje pojem dovolená. Tedy existuje, ale zároveň je třeba ji pečlivě zdokumentovat a sdělovat, jak taková dovolená probíhá, jelikož tisíce lidí jsou u svých tabetů, teefonů a počítačů zvědavy.

Dnes je na internetu možné nalézt širokou škálu blogů, které se zabývají různými tématy, tedy nejde jen o módu a kosmetiku. Popravdě, pokud se podíváte na nejplacenější blogery světa, mezi top desítkou naleznete pouze jednu ženu, ostatní příčky obsazují muži. Ve světě blogerů můžete přispívat čímkoliv přes technická témata, politiku, psychologii, motivaci, kulinářství, ale i zážitky z cest. Nejvíce celebrit se ovšem vyděluje z blogů věnovaných tématům módy, kosmetiky a lifestylu, autorkami jsou většinou mladé sebevědomé ženy a dívky, ke kterým jejich vrstevnice mohou vzhlížet. Zajímavé také je, že se velké oblíbenosti těší cestovatelské blogy. Autoři těchto blogů jsou dobrodružní lidé, kteří se mnohdy vzdali budování kariéry a cestují po světě. Mnohdy do míst, kam si mnoho lidí netroufá či o nich pouze sní. Na těchto destinacích poté fotí či natáčí a své zážitky sdílí na blogu či na sociálních sítích. Je třeba ale upozornit, že cestovat po světě a být za to placen zná pohádkově, ale zároveň tento způsob života je i poměrně náročný. Neustále na cestách bez svých blízkých, focení dokonalých záběr a psaní zajímavých příspěvků i přes únavu a chuť si odpočinout. Zde najdete seznam zajímavých blogů o cestování.



Přispívat na blogy a vydělávat mohou i ti, kteří netouží mít svoji vlastní webovou stránku. Své příspěvky mohou lidé sdílet na stránky, které autorům jednotlivých článků platí. Jedná se zejména o zahraniční blogy a přispívat se je možné v mnoha oblastech. Autoři článků se podílejí na tvorbě spolu s ostatnními nadanými autory, jejichž články jsou většinou určitým způsobem originální či autoři vynikají znalostí některého tématu a jsou považováni za experty. Své štěstí můžete vyzkoušet na této adrese.

1 comment:

  1. Book Mumbai to Mahabaleshwar Cabs Online at cabs2go Car Rentals. Trust cabs2go for the Best
    mumbai to Mahabaleshwar taxi Services."

    ReplyDelete