Tuesday, November 24, 2009

Prvky produsage a kolektívnej inteligencie v “zlodejskej” komunite.

Jendým z fenoménov o ktorom sa až tak veľa nepíše a o ktorom je dosť málo počuť je warez scéna. Warez je jednoduché označenie pre multimediálny obsah (ale aj knihy a softvér), ktory sa širi nelegálnou cestou, tj. nastáva porušenie autorského copyrightu. Masové rozšírenie fenoménu umožnili kvalitné a pomerne lacné úložne servery (v sučasnosti sú to najmä servery Rapidshare, Megaupload, Netload, z českých Czshare a pod.), kde sa nelegálne skopírovaný obsah uploadnuje a odkazy na stiahnutie sa zverejňujú na špeciálnych fórach. Slovo zverejňujú tu nie je celkom na mieste pretože mnohé kvalitnejšie fóra vyžaduju registráciu a istú úroveň, nazvyme to loajálnosti od členov. V každom prípade je to plne dobrovoľná komunita, samozrejme komu prekážajú pravidlá fóra a robí “bordel” je jednoducho zrušeny a zamietne sa mu pristup na fórum.

Práve na týchto miestach prebieha formovanie komunity, ktorá vykazuje mnohé znaky korešpondujúce s produsage, a zároveň je ľahké badať vysokú mieru kolektívnej inteligencie nielen pri vytváraní warezu, ale aj bočných, podporných informácii, ktoré často naviac priamo nesúvisia so šírením nelegálneho obsahu, ale sú ako keby by-productom tejto činnosti.

V nasledujúcich riadkoch sa pokúsim približiť túto komunitu na základe porovnania so štyrmi hlavnými znakmi fenoménu produsage tak, ako su uvedene na stránkach produsage.org. V prvom rade ide o už spomenutú dobrovoľnú participáciu na vytváraní obsahu. Nikto nie je nútený prispievať nelegálne kopírovaným obsahom. Naopak, väčšina členov sú len občasní a pasívny návštevníci využívajúci “služby”. Akonáhle sa však niekto rozhodne prispievať či už warezom alebo vedľajšími informáciami (titulky, preklady, návody how-to či dokonca know-how, možnosti sú tu pestré), musí zachovávať istú úroveň kvality. Fušerák či podrazák je veľmi rýchlo a prekvapivo efektívne odhalený a jeho nekvalitné prispevky su adminmi vymazané alebo označené za spam. Takýto “prispievateľ” stráca dôveru ostatných užívateľov. Tu je na mieste spmenúť motiváciu a tou je biblické zlaté pravidlo “správaj sa tak, ako chceš aby sa ostatní správali k tebe”, alebo “uploaduj či poskytuj také informacie, aké chceš aby si si downloadoval či riadil sa podľa nich ty sám”. Jednoduché, efektívne. Problémy sa rieša na viacerých úrovniach, každý prispieva tým najlepším čo dokaže, ak niečo nevie, je mu to vysvetlené atď. Vo vyratúvaní pozitív by sme tu mohli ešte dlho pokračovať.

Dôležitým znakom takejto komunity je, že nie je chaotická, ale existujú elity, ktoré vykazujú istú autoritu (samozrejme admin;) zabezpečenú kvalitným obsahom. Sú to jednak jednotlivci, ktorí majú dostatočné vedomosti a prirodzene vynikajú z davu a jednak skupiny ľudí, ktoré sa zameriavajú na poskytovanie čo najkvalitnejšieho obsahu. Možeme ich kľudne nazvať značkami kvality. Ide o tzv. Crew – partie uploaderov, ktorí si vybuduju meno a jednoducho platí, že obsah, ktorý je od nich, je dobrý (napr. neobsahuje virusy). S dávkou nadhľadu možeme tento system-komunitu označiť ako model systému vlády na základe vedomostí a ich využívaní pri vytváraní obsahu.

Nepriamo je možné identifikovať aj tretí znak produsage, a to neustála transformácia obsahu členmi virtuálnej komunity. Objekt, či lepšie povedané artefakt je neustále vylepšovaný k lepšiemu. Napr. film (audiovizuálny súbor) je uploadovaný stále v lepšej kvalite, existuje množstvo verzíí, je obohacovaný o prídavy obsah (spomenuté titulky). Vznikajú stále lepšie fungujúce verzie softvéru. Na jednom mieste nastáva koncentrácia raritných a v mnohých prípadoch už oficiálnou cestou nedostupných hudobných nahrávok. Participanti si navzájom radia, poskytujú odkazy, recenzie, vymieňajú skúsenosti, dojmy atď.

Posledný znak produsage sme vlastne už v úvode raz spomenuli. Je ním všeobecná dostupnosť obsahu. Neexistujú limity v zmysle: ja som tu prispel veľa a mám právo na viac. Často sa stáva, že úplny nováčik o niečo požiada a odpovede mu poskytnú práve tí najskúsenejší alebo jednoducho ti, ktorí to vedia. Dobrovoľne a bez nároku na odmenu. Odmenou je záujem o vlastý problem alebo požiadavok zo strany ostatných. Je potrebné dopniť, že na niektorých fórach sa za “zásluhy” zbierajú akési virtuálne peniaze či odznaky, ale nie je to pravidlom.

Aj keď warez scéna nie je čistokrvným dejiskom prosusage, vykazuje do istej miery vsetky znaky, ktoré sa s produsage spájajú. Voľná participácia, dôraz na vedomosti, neustále formovanie a premieňanie obsahu (toto vsak platí len do istej miery, pretože obsah warezu nie je priamo participantami vytváraný, ale povedzme že pretváraný) a všetci majú prístup k všetkému. Komunita vykazuje vysokú mieru kolektívnej inteligencie pri vytváraní obsahu warez fóra, prípadne škodlivé úmysly sú včas odhalené a eliminované. Fórum je dejiskom vysokej miery vzájomnej spolupráce cudzich ľudí (myslím, že drvivá väčšina členov sa pozná navzájom len prostredníctvom avataru)

Takáto forma organizácie je veľmi životaschopná, argumentom proti stále ostáva volanie po autorských právach, ktoré sa tu porušujú. Takáto kritika má však svoje trhliny. Ruku na srdce: Kúpili by ste si dvd/blueray s filmom (napr. terminator 3:), keby vam bolo znemožnené si ho stiahnut “z internetu”?

2 comments:

  1. Výborný příspěvek. Ač bych byl radši, kdybyste používal svůj rodný jazyk, kdykoli to je možné (proč by-product?)

    ReplyDelete
  2. Mimochodem, warez komunity jsou podle mých zkušeností často až dojemně soudržné a altruistické (mám zkušenost s Demonoid.com), což je hezky paradoxní.

    ReplyDelete