Thursday, November 26, 2009

Ctrl + Chuck Norris Facts

Úprimne, neviem vybrať dobrý Chuck Norris Fact, ktorý by som na tomto mieste zanechal, hoci by sa na úvod hodil. Ale povedzme si rovno, mi, žurnalisti, že niekedy to proste nejde. Tento skromný začiatok dvihne jedine pár odkazov na CNF – Chuck Norris Facts.

V posledných rokoch sme svedkami doslova explózií buzz-ov, ktoré zahltia média a ich zdrojom je internet. Predstava, aby ste každý super link posielali tradičnou poštou alebo formou lístočka či holuba je dostatočným vysvetlením prečo je to tak. Nasledujúci fenomén snáď netreba nikomu zdĺhavo predstavovať. Je jeden z mnohých, ktoré dopomohli k vzniku cewebrities. Jeho rozľahlosť a prudké šírenie na internete však dospelo až k tomu, že sa pôvodné “nálezisko” začalo označovať ako “The Original...”

Pôvod tohto boomu možno vystopovať na web 4q.cc ktorá sa pýši tým, že za úspechom Chucka vo svetovom meradle stojí práve ona. Ďalším zdrojom je teoreticky show Late Night with Conan O'Brien, kde sa obajvili v tom čase vtipy na hlavu Chucka Norrisa zosmiešňujúce jeho pôsobenie v seriály Walker Texas Ranger.

Celé sa to začalo v marci roku 2005 obdobnými “facts” na adresu Mr. T, Boba Sageta a Vina Diesela, po jeho pôsobení vo filme The Pacifier, ktoré sa objavili na stránkach somethingawful forums. Ian Spector, autor a jeden z členov 4q, toto fórum pravidelne navštevoval a po pár desiatkach týchto user-generated faktoch sa mu vnúkla myšlienka vytvoriť vlastný a jedinečný generátor týchto vtipných faktov. Za prvý deň ju navštívilo 20 tisíc jedinečných IP adries, 1. mája 2005 to bolo až 10 miliónov. Behom leta 2005 si návštevnici mali vybrať nasledujúcu celebritu. Ako iste tušíte, zvíťazil Chuck. Prečo ale, to nik netuší.

CNF si získali svoju pevnú pozíciu aj v hráčskej komunnite: “ Chuck Norris Facts surged into the gaming community shortly after a Chuck Norris Fact generator was introduced as a World of Warcraft add-on in early 2006. The topic itself is most popular in the Barrens area of the game, an area that the majority of players affiliated with the Horde faction go through in order to progress in the game. Often the mere mention of Chuck Norris in the game, especially in the Barrens area will cause players present to begin quoting random Chuck Norris facts, both from websites, and ones devised by the players themselves.”(Wikipedia)

Nasledoval prudký vývoj a rozšírenie tohto memu do nových jedinečných oblastí, svojou jednoduchou štruktúrou a formou sa usadil v populárnej kultúre, kde obhájil svoju silnú pozíciu.

Chuck Norris Facts pobavili milióny ľudí na celom svete, objavili v epizóde Family Guya alebo inšpirovala tvorcov reklamy na Mountain Dew, v roku 2006 sa samotný Chuck venoval tejto téme v The Tony Donza Show, zvyšok nespočetných interakcií je na tomto odkaze.



Úspech CNF bol taký obrovský, že sa Ian rozhodol vydať knihu s titulom “The Truth About Chuck Norris: 400 Facts About the World's Greatest Human” a tá sa krátko po jej uvedení stala bestsellerom. Hoci samotný Chuck Norris bol spočiatku celej veci milo naklonený, a niektoré považoval za veľmi zábavné, rozhodol sa pre súd s vydavateľstvom Penguin. Z jeho vyjadrení, bolo zrejmé, že niektorý jedinci by mohli spomenuté vtipy zobrať doslovne, čo Chuckovi vadilo. Taktiež sa mu nepáčilo, že niektoré ho stavajú do pozície rasistu či spájajú s ilegálnymi aktivitami.

Nech už je záver akýkoľvek, je zrejmé, že v tejto dobe už buzz opadol, čo priznáva aj samotný tvorca. V histórii internetu však CFN patrí právom do siene slávy, o šom svedčí nekonečné výtvory užívateľov aj novovzniknutý ROFLCon na pôde MIT. V roku 2008 ocenil tento mem prvým miestom.

“Back in April 2008, we put on ROFLCon 2008 — the first internet culture conference devoted to discussing what makes memes work, why they work, and where its all going (and then throwing a big-ass rocking party with the internet celebs themselves). It was a kickass time.” (Roflcon.org)

Medzi inými sa na ňom objavili viaceré net celebrity a celý roflcon bol venovaný fenoménu internetových memov a ich šíreniu.


Daniel Koreň 342314

1 comment:

  1. No jasně! Chuck Norris. Jsem rád, že jste zmínil ROFLCon. Je to vtipná akce a jedna z mála, kde se scházejí internetoví nadšenci a nerdi s akademiky (a techno-nerdy).

    ReplyDelete