Tuesday, November 24, 2009

Začalo to jako komiks a teď je z toho kultovní záležitost



Catwoman, Robin, The Joker, The Riddler, The Penguin … tyto všechny postavy a další byly vytvořeny v dílně DC Comics, nejstarším a společně s Marvel největším nakladatelstvím, a mají jednu věc společnou.

Tou je, že jsou součástí komiksu, který všichni známe pod jménem „Batman“, jenž se snaží chránit pořádek ve fiktivním Gotham City. Batman je velice atypická komiksová postava, protože neoplývá žádnými speciálními schopnostmi ani nadlidskou sílou či rychlostí, čímž se odlišuje od všech svých předchůdců, jako příklad uvádím Supermana.

Všichni ho znají jako Bruce Wayne, playboy a filantrop se svým několikamiliónovým sídlem a věrným sluhou (později i parťákem Robinem(během komiksu tuto roli přebere několik různých lidí)). Uvnitř jeho vily se nachází jeskyně, kde se odehrávají jeho vědecké pokusy při vynalézání nových technologií v boji se zločinem a je zde také uschován jeho automobil, tzv. Batmobil.



Světlo světa viděl Batman poprvé v květnu roce 1939 ve 27. čísle Detective Comics (odtud zkratka DC) a autory jsou Bob Kane a Billy Finger. První šestistránkový příběh se stal natolik populárním, že se od nového roku začalo vydávat samostatné komiksové vydání co 3 měsíce, během 40. a 50. Let se vydával každé 2 měsíce a ke konci 50. let se začal vydávat každý měsíc a tak to zůstalo až do dnešního dne. Zatím se vydalo 693. dílů a vypadá to, že se ještě několika dalších desítek dočkáme.

Batman se samozřejmě dočkal jak filmové, tak seriálové předlohy.

Filmy jako Batman Begins, Batman Returns a Batman Forever si určitě pamatuje každý z nás. Nicméně pořádné medializace a marketingového rozpětí se série dočkala až na začátku 21. Století.





Vydání filmu Batman Begins v roce 2005 předcházela více jak roční kampaň, díky které se na světě den co den objevovali novinky, zajímavosti a neznáme ze života všech postav komiksu, byly vyrobeny figurky, modely batmobilu a dalších artefaktů z Gotham City. Speciálně vydané komiksy či reprízy všech filmů na všech amerických stanicích byly samozřejmostí. Film se setkal s velice příznivou kritikou, komerční úspěch naplnil své poslání a druhé pokračování filmu pod názvem The Dark Knight si žebříček nahodilo opravdu vysoko.

Natáčení bohužel provedla smrt Heatha Ledgera, jenž hrál postavu The Jokera (za kterou později dostal cenu Best Supporting Actor in memoriam), ale i přes to vše se film nakonec do kin dostal a předčil všechna očekávání. Kina plná i několik týdnů po premiéře, první místa na žebříčcích pro nejlepší film roku 2008, kritiky oslavovaný výkon již zesnulého Heatha a několik nominací za nejlepší film, nejlepší hudbu, scénář, herecký výkon a další zakončili kampaň, která z Batmana udělala ikonou, kterou dnes je.

Zajímavostí na filmu je, že Warner Bros vyvíjel protipirátskou ochranu filmu víc jak 6 měsíců, aby se zamezilo šíření filmu ještě předtím, než bude uveden do kin. První pirátská verze se tedy na internetu objevila až 38 hodin po premiéře, což v dnešní době lze považovat za úspěch.

Pokud si chcete najít vice informací o celé sérii, není nic lehčího než do vyhledávače Google napsat “Batman”, který Vám najde více jak 65 miliónů odkazů.

Jednu z fanouškovských stránek lze najít na stránkách http://batman.wikia.com/wiki/Batman_Wiki, která je celá vyčleněna nejen pro hlavní postavu ale i pro všechny další, které se, ať už v komikse či ve filmu, objevili. Zmínky o Batmanovi jsou samozřejmě aktualizovány i na hlavní wikipedii, kde má celá série několik podsekcí, ať už se jedná o komiks, filmy či samotné postavy. Střípky ze zákulisí, komentáře kreslířů, scénáristů, herců, toto všechno tvoří velký svět v němž je Batman víc než jen hlavní hrdina, stal se ikonou mladých a po celém světě se najdou miliony lidí, kteří přečetli jeden komiks nebo viděli jeden z filmů.

1 comment:

  1. Dobré, ale pozor na čárky.
    Mimochodem, příspěvek jste vyvěsil v písmu Comic Sans, proti kterému existovala poměrně vtipná a masivní internetová kampaň. Z hanobení Comic Sans se taky stal "mem".

    ReplyDelete