Tuesday, November 24, 2009

Harry Potter: transmediální vyprávění a "produsage"

HP jako transmediální vyprávění

První díl "potterovské" série britské autorky J. K. Rowling Kámen mudrců poprvé vyšel roku 1997 a 7-dílnou sérii zakončila o deset let později kniha s názvem Relikvie smrti. Příběh osiřelého chlapce, který se ve svých jedenácti letech dozvídá o kouzelnickém světě a zažívá dobrodružství na kouzelnické škole v Bradavicích, vyvolal po celém světě šílenství. Slavnými se však nestaly pouze knihy. Roku 2001 bylo veřejnosti představeno i filmové zpracování prvního dílu. J. K. Rowling se znenadání stala jednou z nejbohatších žen světa a produkční společnost Warner Bros jen za předposlední, šestý díl, utržila celosvětově přibližně 927 miliónů dolarů. A ačkoli je knižní série již ukončena, nadšené očekávání fanoušků Harryho Pottera potrvá ještě přinejmenším do roku 2011, kdy má do kin přijít závěrečný film.

Společně s filmovými adaptacemi měl svět velmi brzy k dizpozici vyprávění o mladém Harrym Potterovi i na dalším médiu - PC hrách. Výrobcem a distributorem "potterovské" série počítačových her se stala americká firma Electronic Arts. Další důležitou součástí Potterovského bláznovství jsou oficiální internetové stránky filmů HP, produkovány opět Warner Bros. Na těchto stránkách se může fanoušek příběhu zapsat do fiktivních Bradavic, zde může chatovat s dalšími fanoušky, hrát nejrůznější hry, navštěvovat různá místa z příběhu, nebo virtuálně provádět kouzelnické aktivity.

Všechny tyto produkty - filmová zpracování, počítačové hry, fiktivní "virtuální" Bradavice - byly výborným tržním tahem. Především dva poslední zmiňovaná média (PC hry, www stránky) byla silným lákadlem pro fanoušky, a filmová série tak nepřišla o své příznivce ani při dlouhém čekání na následující díl. Pro konzumenty má však tato transmediální forma vyprávění poněkud jiný význam, jelikož souvisí s umocněním jejich zážitku, ne s marketingovou strategií. Takováto disperze příběhu je také může inspirovat k aktivitě (například fan fiction, fanouškovské komiksy a videa).

Každé médium může přispět příběhu něčím novým - dle Jenkinse pak vznikají extenze tohoto vyprávění. V případě Harryho Pottera však dle mého názoru nejde o tak výrazná rozšíření, jak tomu je v Matrixu nebo Star Wars. Například PC hra Star Wars: Knights of the old Republic nabízí možnost cestovat po rozmanitých planetách světa Hvězdých válek – planetách, které se ve filmu vůbec neobjevují či byly pouze zmíněny. Filmová adaptace Harryho Pottera působí ale spíše jako pouhá transformace obsahu na jiné médium - je spíše transmédiem než transmediálním vyprávěním. Přesto za jakési extenze příběhu považuji právě počítačové hry a fiktivní Bradavice. Jak knihy, tak filmy ukazují divákovi pouze místa, kde se právě nacházejí hlavní hrdinové. PC hra hráče zavede na nová místa v kouzelnické škole a tím mu v podstatě poskytuje detailnější obrázek toho fiktivního světa a vytváří velké množství maličkostí.

Fan fiction a "produsage"

Česká fan fiction vycházející z knih o Harrym Potterovi je poměrně bohatá. Příklady webových stránek, kde lze najít fan fiction jsou například www.harrypotterfanfiction.com nebo http://fanfiction.potterharry.net/cze. Tyto a jiné stránky, věnující se fan fiction, obsahují různé povídky, kapitoly, básně a někdy i celé knihy, které byly vytvořeny samotnými fanoušky HP příběhů, jež z této tvorby nemají žádný peněžní profit. Jelikož Rowlingová nevytvořila pouze literární postavu, ale celý fiktivní svět, mají fanouškové příležitost prostřednictvím fan fiction tento svět společně dotvářet a vyplňovat jeho "mezery". Vznikají tak povídky, vyprávějící příběhy postav z historie kouzelnického světa, ale často také povídky zasahující do budoucnosti. Jsou vytvářený nové postavy, ale mnohdy se autoři soustředí spíše na svou oblíbenou postavu, které v knize nebyl dán velký prostor. Běžnou možností fan fiction stránek je také vkládání komentářů a reakcí na vložené výtvory - autor tak může reagovat na tento feedback a přímo komunikovat se čtenáři jeho příběhů.

Fan fiction je příkladem tzv. kolektivní tvorby. Uživatelé píší unikátní příběhy, které však zachovávají pravidla a příběhovou linii výchozího díla, a tak společně dotvářejí svět, který J. K.Rownling stvořila (Součástí fan fiction HP však jsou i jakési alternativní budoucnosti, jelikož mnoho výtvorů bylo napsáno ještě dříve, než byly vydány všechny knihy.) Zajímavým projektem byl například pokus internetové stránky www.potterharry.net zorganizovat fanoušky k sepsání Dějin čar a kouzel (jedna z učebnic, která byla v průběhu knižní série mnohokrát zmíněna).
Přestože se fan fiction týká spíše literárních výtvorů, zmíním se ještě o další formě vytváření fanouškovské fikce, a to prostřednictvím videa. Díky youtube.com či jiných podobných serverů mají konzumenti rovněž možnost stát se aktivními - stát se i producenty. Existuje velké množství post-produkčních programů, pomocí nichž je člověk schopen sestříhat filmový materiál podle vlastního uvážení. Na youtube se tak objevují například neoficiální trailery http://www.youtube.com/watch?v=OJzdOsYPJgs na ještě neuveřejněný film nebo fiktivní videa z budoucnosti postav, sestříhané ze starších filmů. Vznikají také fanouškovské komiksy nebo koláže fotografií.

1 comment:

  1. Informativní a dobře sesumírované! Jenom rozlišujme mezi adaptací a transmédiem.

    ReplyDelete