Tuesday, November 24, 2009

Fenomén Stmívání a kulturní produkce fanoušků


Vstupní informace:
Autorka tohoto textu není fanynka Stmívání. Oceňuje však určité rysy, které knižní (filmová) série nabízí mladým čtenářů a rozhodla se na ně zameřit v tomto článku. Většina českých médií ho reflektuje pouze jen jako velmi špatný počin a odmítá se ním dále zabývat (viz třeba recenze Františka Fuky na Nový měsíc). Zcela tak opomíjí jeho charakteristické rysy, které si zaslouží alespoň krátký rozbor.
Tento text bude objasňovat některé příčiny popularity Stmívání se zdůrazněním aspektů, které z něj činí materiál vhodný pro vlastní kulturní produkci fanoušků. Ta pak bude popsána v rámci českého prostředí. Co z tohoto stručného přehledu bylo zcela vynecháno, je tvorba anti-fanouškovská.

Stmívání jako knižní sága:
Stmívání je transmédiem, a to nejenom kvůli tomu, že se pohybuje na několika různých mediálních platformách (na oficiálních i neoficiálních), ale zejména kvůli své struktuře, která přímo vyzívá k participaci fanoušků.
Primárním bodem vstupu je série pěti knih od Stephanie Meyerové. Ty vypráví o dospívající americké dívce Belle, která se zamiluje do upíra Edwarda. To s sebou nese mnohé problémy a další dějové zápletky. Kniha ovšem není propracovanou fantasy s hlubší mytologií, ale pouze romancí mezi chudou holkou a bohatým klukem v potemnělých kulisách. Důležitý tedy není ani příběh, ani fikční svět, ale právě postavy a vztahy mezi nimi. Pro úspěh těchto knih je pak klíčové, že jejich výstavba je takřka totožná s výstavbou fanfiction – fanouškovských povídek, které tvoří z drtivé většiny dospívající dívky k už existujícím fenoménům. Bella by se mohla v podstatě jmenovat Mary Sue. Je pěkná, ale není považovaná za typickou krasavici, je tak trochu outsider, pochází z rozvedené rodiny. Obyčejná holka, se kterou nemá problém se dospívající čtenářka ztotožnit, což je umocněno i tím, že příběh je zprostředkováván ich formou. Přestěhuje se do města Forks a postupně se seznamuje s jeho obyvateli a poznává jak funguje. Akce v knize je takřka nulová, její základ tvoří pocity a myšlenky Belly doprovázené dialogy. Fanfiction se snaží vyplňovat mezery, které zůstávají v oficiálních dílech a z valné většiny to jsou právě průniky do duše hlavních hrdinů.
K fanfiction váže Stmívání i podobnost z hlediska stylu. Přítomno je veké množství popisů s přídavnými jmény či přívlastky („Jeho oči byly jako tekutý onyx.“). Pro nezaujatého čtenáře se Stmívání může zdát napsané kostrbatým stylem, který ovšem nezkušeným mladým čtenářkám přijde naprosto přirozený, protože to je jazyk, kterým se samy vyjadřují a ve kterém samy tvoří.
Kvůli této struktuře je velmi snadné vstoupit do prostoru knihy, přirozeně se v něm pohybovat, získat určitou nadvládu a dále ho rozvíjet a přetvářet.

Stmívání tedy nelze chápat jako klasickou fantasy, ale spíše jako určitou kombinaci dívčího románu a fanfiction (které ovšem v současné době dívčí román suplují). Těžko říci, jestli to bylo záměrem autorky, která si uvědomila mezeru na trhu a zaplnila ji osudy Belly, či jestli je to jen důsledek nepříliš talentované spisovatelky. Úspěchy jsou ovšem enormní. Nelze to sice připisovat jen formální stránce knih, ale zároveň se tento aspekt nedá přehlížet jako nedůležitý.

Pár slov o filmu
První film je pak dokonalou adaptací, vystavěný na stejných principech. Je natočen jasně, přehledně, je jednoduchý a stručný, drží pohromadě. Činí určité konvence daleko patrnější a tím i čitelnější pro mladé fanoušky, kteří jsou za toto zdůraznění rádi. To může zkušenějším divákům připadat až komické, např. u zesílené expozice, kdy je každá nová postava přímo uvedená do děje, často ve zpomalených záběrech, a pokud se nepředstaví sama, tak ji představí někdo jiný. Tím nemůže dojít k záměně nebo k nejistotě ohledně totožnosti postavy či její motivace. Kromě toho film nabízí pěkné herce, kteří pózují v pěkných kulisách za pěkné hudby. Tedy ideální materiál pro další fanouškovskou produkci.

Fanoušci a jejich kulturní produkce

V rámci českého prostředí jsou distribuční místa fanouškovské kulturní produkce nekonzistentní, roztříštění. Přesto se zde profiluje jedna stránka, která se může v budoucnu ukázat jako zcela zásadní. Není zaměřená pouze na fanouškovskou produkci, ale sama se charakterizuje na titulní stránce jako „domov všech fanoušků Twilight“ a právě fanouškovská produkce tam tvoří velkou část obsahu. Kromě této stránky existuje celá řada menších, další produkce se odehrává na konkrétních blozích, objevuje se i pokus založit komunitu na livejournalu. Stránky, které by se zabývaly pouze určitým aspektem produkce fanoušků, jsou spíše ojedinělé a s malým počtem přispěvatelů, např. twifan.mysteria.cz

Ačkoli zahraniční kulturní produkce fanoušků Stmívání je poměrně rozsáhlá a kreativní, tak na našem území se dá více mluvit pouze o FANFICTION a MUSIC VIDEÍCH. Ojediněle se objevují i práce s obrazem, např. fanarty, úprava fotek, tvorba wallpaperů, apod.


Fanfiction mají mezi kulturní produkcí privilegované místo. K jejich tvorbě není zapotřebí mnoho – znalost fenoménu, počítač, určité literární ambice (což se ne vždy slučuje s kvalitou). Jak už bylo řečeno výše, fanfiction vyplňují mezery, které se v určitém díle objevují. Fanoušci Stmívání se tedy vracejí k textu a dále rozvíjejí upozaděné věci, konkrétní epizody (např. co si myslel Edward při cestě z Volterry), zároveň pokračují s popisem osudů hlavních hrdinů po ukončení ságy (např. Dvojí život). Mnohem méně (v porovnání s ostatními populárními fandomy v čele s Harrym Potterem a Pánem prstenů) dochází k přepisování již řečeného nebo k záměrnému porušování kanonických informací. Fanoušci privilegují i nadále oficiální pár Bella∕Edward. Zřídka se zabývají jinými postavami, což je způsobeno i tím, že Stmívání předává informace právě skrze Bellu. Přepisování pak probíhá ve formě „co kdyby“, např. co kdyby Bella odešla z Forks. Ačkoli Stmívání přistupuje k Belle jako k určité „Mary Sue postavě“, tak přesto vznikají povídky, které vytváří vlastní originální postavy a zabydlují je do světa Stmívání. Velmi ojediněle se v povídkách vyskytuje slash (např. Proti samotě), který je jinak v české fanfiction výrazným trendem. Erotizace se zde také ve srovnání s jinými fandomy objevuje pouze okrajově. Erotika v knihách naprosto chybí. Dalo by se očekávat, že právě tyto mezery se bude snažit fanouškovská tvorba zaplnit – to se však v rámci českých fanoušků děje opět pouze ojediněle.



Music videa se v podstatě od fanfiction zas až tolik neliší. I ony se zaměřují hlavně na pocity postav a i ony privilegují pár Bella∕Edward. Tvorba MV je už náročnější než tvorba psaného textu, fanoušek už musí vlastnit i program pro stříhání videa (ačkoli Windows obsahuje Windows Movie Maker, takže i to je dostupné takřka každému). K atraktivní zvukové stopě pak přidává buď fotky nebo záběry z filmů. Na českých stránkách se MV objevují méně často než fanfition, což souvisí s tím, že youtube se stalo jasným distribučním kanálem. Ten je atraktivní i tím, že se k dílům dostanou i jiní než čeští fanouši díky neexistenci jazykové bariéry.
Kromě pocitových videí je snaha i o vytváření vlastních příběhů či dokonce o ilustrace k vlastní fanfiction.

Fanoušci zvlášť a fanoušci dohromady
Fanouškovská tvorba není jen individuální fenomén, ale hustě propracovanou sítí vztahů, existující a spolupracující komunita, která dává příležitost k vlastní realizaci. Nabízí také evaluaci, vydobití určitého jména a pozice, stoupání po imaginárním hierarchickém žebříčku. Snaha o vyniknutí se může objevovat i v soutěžích, které vypisuje např. stránka Stmívání.eu nebo v rozšíření udělování „diplomů“ na nejrůznějších blozích. Dalším projevem je také systém komentářů, který nabízí autorovi zpětnou vazbu. Druhem hodnocení může být například i bodování na youtube.
Kolektivní tvorba tedy zdaleka nemusí být jen příklad, kdy více lidí píše jednu povídku či tvoří jedno video, ale také samotný kontakt mezi fanoušky, může to být třeba forma beta readingu a další podpory. Je to zapojování do širšího procesu tvorby, který není izolovaný od okolního světa, ale naopak úzce propojený. Fanoušci spolupracují a produkují společně, a to i na tak malém prostoru, jaký mají v českém prostředí.

Stmívání je tedy fenomén, který je těsně spjatý s internetovou komunitou. Od fanoušků si mnohé vypůjčuje a mnohé jim dává.


použité obrázky od Lareth, Darkside (obě ze stránky Stmivani.eu)

JANA GLOCAROVÁ

5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Narazil jsem na fanvideo ve kterém se prolínají témata našich dvou příspěvků, tedy Buffy: The Vampire Slayer a Twilight, myslím že to rozhodně stojí za vidění :)

    http://www.youtube.com/watch?v=RZwM3GvaTRM

    ReplyDelete
  3. Díky za odkaz, velmi zábavný crossover. :) A Buffy jsem skutečně fandila. :)

    ReplyDelete
  4. Výtečný příspěvek. Líbí se mi, že jste se zaměřila na narativní rysy fan fiction. Co se týče popularity Stmívání, vaše hypotéza, že to je kvůli jeho "nedokončenosti", jež v podstatě plyne z nízké literární úrovně, se mi líbí. Nicméně urban fantasy jako žánr je v poslední době na vzestupu a poměrně jasně válcuje jak klasickou fantasy, tak sci-fi.

    ReplyDelete
  5. Urban fantasy je sice populární, přesto myslím, že je Stmívání do tohoto žánru zasahuje jen nepatrně. Je to prostě hlavně ten romantický příběh, kde samotné město nehraje takřka žádnou roli.

    Mimochodem na Aktuálně.cz vyřešili problém s recenzováním nového filmu - dali recenzi napsat třem fanouškům. Docela originální a myslím dost dobrý tah.
    http://aktualne.centrum.cz/kultura/film/recenze/clanek.phtml?id=654310

    ReplyDelete