Wednesday, March 25, 2015

Už máte Waze? Pomůže vám vyhnout se zácpě! (JJM335 1. úkol)


Pojem kolektivní inteligence je v dnešní době velmi populárním vyhledávaným termínem, především na Internetu. Byly o něm napsány stovky článků a konečně se začíná oprošťovat od spojení s pojmy Wikipedie, Google Docs, Twitter a podobných fenoménů. V minulých letech se kolektivní inteligenci věnovali praktičtí lidé, především ti ze startupů, a začali ji využívat v každodenní praxi ve formě lokálních či jinak specificky zaměřených (mobilních) aplikací. Tak se z původního brainstormingu skupiny odborníků zavřených v jedné místnosti stal díky novým technologiím, především Internetu, během několika let jakýsi centrální lidský mozek s nesčetným množstvím neuronů, tedy lidí žijících ve všech koutech světa, kteří přispívají svou troškou do mlýna. Pracují individuálně na svých malých projektech a jsou schopni své poznatky/názory/reakce přenést v rámci milisekund (pomocí videokonferencí, sdílených dokumentů přístupných online apod.) do jakého si mozkového centra, dnes můžeme za toto centrum chápat právě Internet, a zpřístupnit je tak zbylým neuronům (uživatelům Internetu a jiných nových technologií).



Dopravní situace jako na dlani
Kolektivní inteligence se díky několika nadšeným programátorům dostala i do dopravy. Na Internetu najdeme desítky startupů, které vyvinuli mobilní aplikace, jejichž účelem je pomáhat uživatelům získávat aktuální informace ohledně dopravní situace, ve které se zrovna nacházejí či plánují nacházet.
Především velká města a aglomerace čelí nesčetným problémům spojeným s dopravou. Ať už se jedná o zácpy v tzv. rush hours, kolony tvořící se jako důsledek nehody, příliš mnoho osob dopravujících se individuálně ve vozidlech místo efektivního využití kapacity vozů, zmatečná MHD apod. Po nástupu informačních technologií, jako jsou mobilní aplikace ukazující časy příjezdů a odjezdů MHD, vyhledávání spojení, dopravní informace na rádiích aj., využívaných ať už dopravci nebo samotnými řidiči či cestujícími se situace mírně zlepšila, ovšem konstantní nárůst počtu vozidel na silnici tento problém i nadále prohlubuje.
V mnoha vyspělých státech, ČR nevyjímaje, se už cestující mohou setkat s tzv. Advanced Public Transportation Systems, tedy informačními digitálními obrazovkami v MHD prostředcích či na zastávkách ukazujících aktuální polohu, čas do příjezdu prostředku, následující zastávky apod. Nyní však můžeme mít všechny tyto informace (a mnohem víc!) přímo v našem smartphonu.

Princip je jednoduchý
Programátoři posunuli princip kolektivní inteligence na další úroveň. Ve formě mobilních aplikací mohou jejich uživatelé nonstop přispívat aktuální informace z míst jejich výskytu a sdílet je s ostatními uživateli na bázi jednoduchých piktogramů na mapě či krátkých sdělení, které uploadují pomocí svých smartphonů do těchto aplikací.


Nainstalovat Waze!
Na bázi kolektivní inteligence užité v dopravním informačním systému funguje např. Waze – mobilní aplikace na bázi signálu GPS, která je zdarma přístupná pro iOS, Windows Mobile i Phone, Symbian, Blackberry i Android pro uživatele na celém světě. Aplikace byla vyvinuta v roce 2008 v Izraeli Uri Levinem a v roce 2013 ji koupil Google.  Obsah Waze je tvořen příspěvky uživatelů (tutorial zde). Uživatel/řidič se zaregistruje, vloží údaje o jeho aktuální destinaci a při jízdě má aplikaci otevřenou. Během jízdy se pak aktuální data pasivně načítají do systému. Pokud chce uživatel aktivně přispívat aktuální informace o dopravních špičkách, kolonách, zavřených ulicích, policejních kontrolách apod., 
můžetak učinit formou příspěvků či emotikon. Vedle lokálních řidičů-přispěvovatelů existuje také rozsáhlá komunita online editorů map, kteří dbají na to, aby byly údaje v jejich oblasti aktualizované. Waze také poskytuje informace o velkých eventech a omezeních v dopravě jimi způsobených (uzavřené silnice apod.), takže se uživatelé včas dozví jak se těmto místům vyhnout.
Po přihlášení se na Facebook uživatelé získají také informace o svých přátelích, kteří jedou na stejné místo. Mohou tak koordinovat společný příjezd a posílat si mezi sebou oznámení o čase příjezdu.
V neposlední řadě Waze také šetří vaše peněženky, jelikož vás navede vždy k nejbližší čerpací stanici s nejvýhodnější cenou, kdy uživatelé mohou ceny paliva kdykoliv aktualizovat.

Slabiny a další nevýhody
Hlavní nevýhodou, spíše sociálním problémem, je fakt, že stejně jako např. na Wikipedii většina uživatelů obsah pouze pasivně konzumuje a aktivně nepřispívá svými poznatky do tohoto centrálního mozku lidstva. Je tomu bohužel tak i co se týče těchto dopravních aplikací. Ovšem zde není situace tak tragická, jelikož většina uživatelů si lehce uvědomí, že jim krátké sdělení o koloně tři kilometry před místem, kde se nachází, může ušetřit až několik desítek minut, které by jinak v této koloně strávili např. při ranní cestě do práce. A to si člověk zapamatuje! Můžeme tak jen doufat, že ho tato zkušenost natolik obohatí (zachrání ho před káravým pohledem šéfa poklepávajícího si na hodinky při pozdním příchodu), že se příště také solidárně podělí o aktuální informace s ostatními.
Dalším limitem Waze je také jeho obsahová závislost na komunitě uživatelů a jejich aktivitě. Proto, přestože je možné aplikaci využívat kdekoliv na světě, je nutné, aby v daném místě byl vedle GPS signálu také dostatečný počet aktivních uživatelů.
Zástupci policie si také stěžují na fakt, že hlášení policejních hlídek je kontraproduktivní k jejich činnosti a že používání aplikace za volantem může narušit řidičovu pozornost při řízení.

Mají tyto aplikace budoucnost?
V Brazílii byla na základě výzkumu trhu v rámci vývoje systému UbiBus provedena studie, která se zaměřila specificky na téma získávání  aktuálních dopravních informací ze sociálních sítí pomocí mobilních aplikací, jejich případné využití a důvěryhodnost k nim. Výsledky jasně prokázaly, že pokud by takové aplikace v Brazílii existovaly, respondenti by je využívali.
O míře využití těchto mobilních aplikací můžeme však zatím jen diskutovat, ale jelikož se jedná o služby, které jsou zdarma přístupné uživatelům smartphonů s jakýmkoliv operačním systémem, je pravděpodobné, že pokud budou aplikace dobře promované či se pomocí WOM budou šířit mezi stále více uživateli, mohou usnadnit život několika milionům lidí.


No comments:

Post a Comment