Saturday, March 21, 2015

Parental mediation of teenagers´video game playing: Antecedents and consequences. JJM335 - 2.úkol

Dohled rodičů nad teenagery hrající počítačové hry – výhody a dopady.

Průmysl zabývající se distribucí videoher na trh patří v současné době mezi nejrychleji rozvíjející se odvětví. Například v USA 67% domácností potvrdilo, že vlastní určitou formu videoher a 41% si videohry zakoupily nebo chystají zakoupit v roce 2010 (rok vzniku výzkumu Entertainment Software Association). Hraní počítačových her je nejvíce rozšířeno mezi mladými lidmi. Z výše jmenovaného výzkumu vyplývá, že 80% dětí školního věku a teenagerů v USA mají videohry doma a hlásí se k tomu, že to je jedna z jejich nejoblíbenějších činností.

Rostoucí popularita počítačových her u mladších dětí samozřejmě vyvolává otázku zodpovědnosti rodičů. Jak k tomuto problému rodiče přihlížejí a jakým způsobem dohlížejí na své děti. Asi každý z nás, kdo má děti v tomto „inkriminovaném“ věku, zaznamenává, že děti najednou neustále vyžadují tablety, mobilní telefony, nad různými aplikacemi tráví čím dál více času. A určitě si rodiče pokládají otázku: Jak velký negativní dopad mají počítačové hry na psychiku mého dítěte? Co mu mohu dovolit a co zakázat? Může hraní her způsobit u dětí až patologické problémy jakým je herní závislost? Touto problematikou se zabývá odborný článek Dohled rodičů nad teenagery hrající počítačové hry – výhody a dopady (Parental mediation of teenagers´ video game playing: Antecedents and consequences. Autoři: Dr. Monsun Shin působí na Nanyang Technological Univerzity, Singapore, divize Public and Promotional Communication; Dr. Jisu Huh působí na Univerzity of Minnesota, USA)

Dotyčný článek podrobně popisuje tři formy rodičovského chování a mediálního dohledu nad svými dětmi a detailně rozebírá výsledky odborného výzkumu. Již na začátku článku autoři upozorňují, že dosavadní výzkumy potvrdily jen velmi slabý vliv hraní videoher na dětské chování. Upozorňují ale na zásadní problém, který spočívá v tom, že zatím neexistuje dostatečná zákonná regulace, která by dohlížela na obsah počítačových her. A tím se také otevírá velký prostor pro monitorování rodičů nad aktivními činnostmi svých dětí. „Výzkum týkající se významu rodičovského dohledu nad používanými médii svých dětí demonstruje velice důležitou roli rodičů, která napomáhá snižování negativního vlivu médií.“
Předmětný výzkum označuje rodiče za nejdůležitějšího „agenta“ v procesu správné interpretace a recepce mediálních obsahů. Rodiče by měli se svými dětmi diskutovat o interpretaci mediálních obsahů (upozornit je na neočekávané aspekty a dopady), nastavit pevná pravidla, poučit jak mediální obsahy konzumovat. A závěrem také sdílet nasbírané zkušenosti v komunikaci s dětmi.  To souvisí s tím, že sami rodiče by se měli zajímat o nové technologie a nová média. Měli by se sami snažit například ovládat „surfování“ na internetu a pak dětem doporučovat vhodné internetové stránky, které mají využívat. Tento přístup dotyčný výzkum označil za velmi pozitivní.

Výzkum dále demonstruje skutečnost, že rodiče mladších dětí dohlížejí mnohem více na své děti a sledují, jak děti tráví volný čas. S přibývajícím věkem tento dohled slábne. Mluví se pak o tzv. teorii socializace – starší děti již tráví více času se svými vrstevníky a ve společnosti masových medií než se svými rodiči.
Autoři také poukazují na genderové rozdíly – tj. matky jsou mnohem zodpovědnější a dohlížejí na své děti více než jejich otcové. Výzkum v tomto směru také prokázal, že děti-chlapci mají zároveň větší tendenci podlehnout hraní počítačových her a tráví hraním více času. Tudíž jim rodiče musí věnovat více času.
Nejdůležitějším demografickým faktorem výzkumu byl fakt, že rodiče, kteří mají negativní smyšlení o televizi a o počítačových hrách, se zároveň stávají rodiči s nejvíce restriktivními praktikami vůči svým dětem a vykazují velice aktivní dohled. Zatímco rodiče, kteří se zabývají masmédii a využívají nová média s dětmi, mají pozitivnější přístup a volnější dohled.
Z této hypotézy autoři vycházeli ve svém kvantitativním výzkumu, kdy pomocí dotazníkového a telefonického šetření oslovili 1102 teenagerů ve věku 12-17 a jejich rodiče. Dotazovali se respondentů na předpokládaný vliv video her (pozitivní / negativní), na dohled rodičů (3 typy: 1. hrají hry se svými dětmi – kooperace / 2. kontrolují nejdříve obsah her a potom až povolí dětem hrát hru / 3. zakazují striktně dětem video hry), na frekvenci hraní videoher (kolikrát týdně / počet hodin denně) a na chování dětí při hraní videoher (jak děti splynou s obsahem her).

Výsledky výzkumu ukázaly, že je velice patrný a silný vztah mezi předpokládaným vlivem počítačových her a rodičovským dohledem. Nejefektivnějším dohledem rodičů je typ druhý –  tj. kontrolovat obsah her a potom až povolit hrát předmětnou hru. Tento způsob se prezentoval jako velice důležitý v tom, že správně ovlivňuje hráčovo chování. Výsledky poukázaly i  na skutečnost, že kluci teenageři s relativně mladými rodiči, kteří vnímají hraní her jako negativní, tak ale i přesto volí formu druhého typu dohledu. Dohlíží na obsah her a v závěru jejich děti hrají hry častěji než ostatní. Ale již jsou poučený a zodpovědný za mediální obsah her, protože jejich rodiče s nimi diskutují a pomáhají jim interpretovat obsah.
Zatímco starší rodiče, kteří se o nová média nezajímají a předpokládají negativní vliv videoher na jejich děti, přistupují ihned k třetímu typu dohledu – veškerý zákaz her. To ale může způsobit tzv. „bumerang efekt“, teenageři totiž reagují na striktní zákazy videoher negativně a silněji než na zákazy jiných mediálních produktů.

Předmětná studie rozvíjí již existující výzkumné analýzy a odborné články, které se týkají negativních vlivů násilných mediovaných obsahů. Přispívá ale zásadně tím, že zkoumá velice důležité téma (v dnešní době se nejrychleji rozvíjející se mediální průmysl počítačových her), které nebylo zatím dostatečně prozkoumáno v mediálním kontextu. Ukazuje podrobně na tři druhy rodičovského dohledu a analyzuje jejich pozitivní a negativní dopady. Pozitivně se výzkum vypořádal i s metodologickými limitacemi současného výzkumu a poskytl tak prostor pro další bádání rodičovského dohledu nad dalšími typy nových médií. 
I když se výzkum prováděl v USA, je naprosto aplikovatelný i v České republice. I zde se tento průmysl s počítačovými hry velice rychle rozvíjí a i zde se potýkáme se stejnými otázkami a problémy.

Vývoj masových médií všeobecně doprovázejí pochopitelné obavy z toho, že mediální obsahy, v kterých se často objevují násilné prvky, mohou mít negativní dopad na děti a v případě video her mohou způsobit i herní závislost. V počítačových hrách také často nalezneme násilné prvky a je zde často poukazováno na záměrné ubližování jiným postavám ve hře.  
Jde tedy o velice závažné téma a v současné době již existuje více odborných analýz a výzkumů, které se tímto tématem podrobně zaobírají. Ty potom analyzují nezáměrné účinky mediálních obsahů na antisociální a agresivní chování příjemců. Je to nejrozsáhlejší oblast mediálních studií, která se těmito vlivy zaobírá. V posledních letech se výzkumníci rozšiřují a soustředí se na další nová média, která se vyvíjí v současné době nejrychleji. Vychází se z myšlenkového schématu příčiny a následku. Hledají se typy obsahu médií a druhotné aspekty, které způsobují nějakou změnu a působí na příjemce.

 Zároveň ale nalezneme také na internetu články, které hledají pozitiva na videohrách. Jsou to články, které probírají, jaké schopnosti může hraní počítačových her rozvíjet. Dále návody, jak objevit kouzlo v hraní počítačových her se svými dětmi a tím nalézt nespočet způsobů, jak vložit do hraní her své vlastní výukové názory a vlastní interpretaci.

Všechny články se shodují, že ponechání svobody dětem v souvislosti s počítačovými hrami je velice nezodpovědné a nebezpečné, ale zároveň si děti zaslouží vaši pozornost, vaši sounáležitost a pochopení. Pro děti může být videohra obohacujícím časem, ale také i velice škodlivou činností. Je to ale na rodičích, jak se k tomuto problému postaví a jak zodpovědně k tomu přistoupí.   

Video: Mohou být děti chytřejší, když využívají videoher?



Zdroj:
HUH, Jisu, SHIN, Wonsun. Parental mediation of teenagers´ video game playing: Antecedents and consequences. New media & society [online]. 2011, vol. 13, issue 6, s. 945-962 [cit. 2015-03-18]. Dostupné z: http://nms.sagepub.com.ezproxy.is.cuni.cz/content/13/6/945.full.pdf+html

Počítačové hry pro ději a jejich vliv na děti, jak se k nim postavit. Hračky.org [online]. 2014 [cit. 2015-03-21]. Dostupné z: http://www.hracky.org/rady/pocitacove-hry-pro-deti-a-jejich-vliv-na-deti-jak-se-k-nim-postavit/


No comments:

Post a Comment