Sunday, March 29, 2015

Nemávej! Nevolej! Radši klikni!


Jeli už jste někdy taxíkem? Že ano? Tak to určitě taky víte, jak nepříjemné je vyhlížet objednané auto v dešti bez deštníku nebo poslouchat dlouhé minuty střídavě vlezlou spojovací melodii a hlášku: „Vyčkejte, prosím. Všechny naše operátorky vyřizují požadavky zákazníků, kteří se dovolali před vámi. Jakmile to bude možné...“ Když máte dostatek štěstí a trpělivosti, operátorka po půl hodině telefon skutečně zvedne a s klidným hlasem vám oznámí, že: „Dojezdy jsou teď přibližně 30 až 40 minut. Chcete si tedy auto objednat?“ A mávnout si na taxíka na ulici? Jistě, ve filmech to vypadá jednoduše, ba přímo zábavně! Prostě zvednete ruku, vyslovíte kouzelnou formulku: „Taxi!“ A voilà! Vůz parkuje před vámi. V reálu je ale situace jiná, na ulici mává kde kdo a taxikáři na to reagují, jak se jim zlíbí. Když se k vám tedy taxík blíží, je potřeba skočit mu do cesty, divoce při tom mávat oběma rukama a pro jistotu křičet nebo pískat. Ne, nikdo z nás u toho opravdu nevypadá nedbale, natož pak elegantně jako Sarah Jessica Parker v Sexu ve městě.
           
Teď ale k věci!

Těm, kterým z jakéhokoliv důvodu nevyhovuje mávání na taxíky na ulicích nebo volání na dispečinky taxislužeb, nabízí současné moderní technologie alternativu. Na tuzemském trhu o sobě nejvíce dává vědět mobilní aplikace Liftago Taxi z dílny firmy Adler iTech, která je v ostrém provozu od prosince roku 2013. Liftago je technologická platforma pro lokální přepravu, která za pomoci aplikací Liftago Taxi a Liftago Driver přímo propojuje pasažéry a řidiče vozů taxi a poskytuje tak výhody všem zúčastněným. Pasažéři se mohou těšit z rychlejší, spolehlivější a pohodlnější taxi služby, kde mají prostřednictvím aplikace nejen možnost zkrátit dobu čekání na vůz, ale mohou také vybírat řidiče podle hodnocení ostatních uživatelů/zákazníků. Vzhledem k tomu, že uživatelé aplikace mají možnost přímo ze svého smartphonu objednat jakékoliv taxi podle svých potřeb, mohou se tak vyhnout předraženým jízdám a nepříjemným překvapením.

Logo společnosti Liftago

Jak to celé funguje?

Mobilní aplikace Liftago Taxi je vyvíjená jak pro platformu Android, tak pro iOS, je ke stažení zdarma a ani její další používání pasažéry nic nestojí. Po nainstalování a spuštění aplikace uživatelům po zadání požadavku na základě lokalizace pomocí GPS zobrazí seznam taxikářů, kteří jsou právě v daném okamžiku v okolí. Zákazník přitom vidí pouze ty taxikáře, kteří jeho předchozí požadavek přijali, má informace o jejich vozech, je mu k dispozici předběžná kalkulace za jízdu na poptávané trase a nechybí ani již zmiňované hodnocení taxikářů na základě zkušeností ostatních uživatelů. Poté, co si zákazník vybere a odešle svůj požadavek, může v reálném čase sledovat polohu přijíždějícího vozu na mapě. Po nasednutí do taxíku už další jízda probíhá obvyklým způsobem.



Jak zlepšit taxi pro pasažéry i řidiče?
Promo video společnosti Liftago

Konkurence

České Liftago ale rozhodně není jediným projektem, který se za pomoci moderních technologií snaží změnit zažité způsoby ve veřejné dopravě. Vedle nejznámějšího amerického Uberu je to například také francouzský BlaBlaCar. Počátky Uberu se datují do roku 2010, kdy vzniknul jako služba spojující přes mobilní internet potenciální pasažéry s majiteli pronajímajícími luxusní auta. Za dobu své existence na sebe potom postupně nabalil i další firmy specializující se na spolujízdu a úspěšně expanduje do celého světa. V současné době je rozšířen ve více než 220 městech ve 45 světovým zemích včetně České republiky, kde funguje od srpna 2014. BlaBlaCar potom funguje zejména na dobře známém principu spolujízdy. České Liftago si potom od každého z projektů bere něco málo inspirace, ale přitom se od nich v mnohém liší. Firma ve své stávající aplikaci inovující oblast současných taxislužeb vidí jednu z cest k vyššímu cíli, jímž je optimalizace hromadné dopravy jako celku.

Idea společnosti Liftago a vize do budoucna: 

Mějte svou jízdu pod kontrolou

Sami tvůrci projektu přirovnávají Liftago k velkému tržišti, kde ridiči nebo dispečinky nabízí své služby na jedné straně a na druhé straně si sami pasažéři vybírají, s kým se svezou. „Jsme český startup, co dává lidem nadlidskou sílu vidět všechny volné taxíky v okolí. Bojujeme s podvodníky a podporujeme slušné řidiče!“ To se píše na oficiálních stránkách služby Liftago. Rétorika projektu je zřejmá, své zákazníky a budoucí uživatele aplikace Liftago oslovuje prostřednictvím sloganů apelujících na jedinečnou možnost vlastní svobodné volby: „Sami si vyberte, s kým pojedete. Nespoléhejte na náhodu. Každou jízdu taxíkem máte ve svých rukou.“ Technologická platforma, kterou společnost buduje, si klade za cíl zlepšovat pověst, kvalitu a dostupnost taxislužeb, k čemuž mimo jiné využívá zpětnou vazbu získanou od stávajících zákazníků v podobě uživatelských hodnocení řidičů a kvalit služeb jako takových. Liftago tedy funguje na principech kolektivní inteligence a produsage, neboť uživatelé aplikace se aktivně podílejí na spoluvytváření obsahu a kvality celé služby.

Liftago Smart Cities
Promo video společnosti Liftago


Vizí Liftago je revoluce v dopravě. Tvůrci projektu věří, že jejich aplikace je prvním krokem na cestě za zásadní změnou způsobů, jakými lidé využívají dopravu. „Taxíky jsou pro nás první krok. Již dnes šetříme řidičům prázdné kilometry na cestě k zákazníkům, zákazníkům čas a ostatním uživatelům plíce z důvodu úspory emisí. Naší vizí jsou města bez zaparkovaných aut a kola. Liftago nabídne lidem spolehlivé doplňky městské dopravy jako je taxi, krátkodobé zápůjčky kol, spolujízda nebo případně pronájmy aut,“ nechává se v promo videu na Youtube slyšet Martin Hausenblas, zakladatel projektu. Postupem času chtějí tvůrci projektu přicházet s dalšími službami a aplikacemi, které budou pro uživatelskou komunitu představovat další nové příležitosti. Do budoucna si tak Liftago klade za cíl radikálním způsobem omezit počty aut ve městech, a to nejen u nás, ale i ve světě, zprostředkovat lidem na celém světě bezproblémovou dopravu a uvolnit cestu mobilitě budoucnosti a novým technologiím, které přinese. Dosažení takového cíle je nepochybně během na velmi dlouhou trať, i přesto ale můžeme konstatovat, že první produkt, aplikace Liftago, odstartoval úspěšnou cestu směrem k inteligentní mobilitě.

No comments:

Post a Comment