Saturday, December 11, 2010

Wookieepedia – unikátní projekt nebo jenom další klon wiki?


Úvodem hned k názvu článku – aby bylo jasno – Wookieepedia, jak už název i main page odkazuje, JE a BUDE klonem wikipedie. O tom není nejmenší pochyb. Můj článek nemá v plánu tuto naprosto zřejmou informaci nijak vyvracet nebo potvrzovat. Chtěl bych se zaměřit na první část – na unikátnost tohoto portálu.

A co že ta Wookieepedia vůbec je? Wookieepedia je, jak už název z části napovídá, jedná se o velmi komplexní encyklopedii fikčního vesmíru Star Wars (jen pro formální stránku – téma se dotýká všech tří konceptů – jak transmediálního vyprávění, produssage, tak i kolektivní inteligence :) ). Na této informaci by nebylo nic zvláštního nebo dokonce unikátního, vždyť takové projekty vznikají i kolem jiných fikčních vesmírů, Star Trekem začínaje, přes Star Gate, až po Tolkienovu Středozem (všímáte si, jak autoři science fiction často používají v názvu slovo „star“?). Proč tedy považuju tento projekt za unikátní? Jednak je to díky přístupu Lucas Arts / ILM / Lucas Film / George Lucas k jejich „dítěti“, které si chrání víc než lvice lvíčata. Kauzy, které musí být známé všem právníkům v USA (mírně mi to připomíná politiku Apple Inc. nebo Nokie, jejichž právní oddělení musí být pomalu větší než to vývojové). George Lucas, jakožto zástupce „zlého impéria“ vždy striktně odmítal jakoukoli fanouškovskou tvorbu (zástupci rebelů) týkající se jeho ságy a jakýkoli zásah do původní trilogie řešil soudní cestou (upřímně, co čekal, když nás nechal do svého světa vstoupit uprostřed děje a na úplný začátek celého příběhu jsme si museli počkat 16 let? Vždyť to samo o sobě láká něco takového napsat...) Svým způsobem se dostal do role, kterou ve svém díle připisuje císaři Palpatinovi, alias Darth Sidiousovi – stal se tím, kdo má nad svým světem absolutní moc (nebo si to alespoň myslí) a nedemokraticky trestá ty, kteří by se rádi umělecky či jinak zcela svobodně projevili...

Dalším unikátním bodem na celém Star Wars univerzu je fakt, že ze všech mainstreamových (myslím, že v tomto ohledu asi nemá konkurenci obecně, ale nemůžu to zaručit na 100%) zfilmovaných science fiction s vlastním (a funkčním) světem, nám ze svého portfólia ukázalo poměrně málo – 6 oficiálních filmů (3 + 3), jeden animovaný celovečerní film (který do původního kánonu moc nesedí) a dva v našich končinách nepříliš známé (opět) animované serály, o jejichž kvalitě by se dalo pochybovat. Jen pro srovnání – univerzum Star Treku obsahuje 11 filmů, 6 seriálových spin-offů; Star Gate čítá tři filmy, 10 sezón klasického seriálu, 2 spin-offy (z nichž jeden měl 4 sezóny a u toho druhého běží aktuálně druhá) a třeba Battlestar Galactica 4 vlastní seriály. Po literární stránce si přesnými čísly ani u jednoho fikčního světa 100% jistý nejsem, nicméně Hvězdné války, pokud sečteme všechny encyklopedie, komiksové romány, sešity apod., čítají více než 1000 titulů, což je k vzhledem politice George Lucase uctihodné číslo.

Řeknete si, že takto jsem mohl klidně popsat jakoukoli „wikilike“ webovou stránku, týkající se jakéhokoli sci-fi fikčního světa. Jene je tu další „ale“ s velkým A... Ačkoli všechny jmenované sci-fi série, filmy, univerza mají své vlastní wiki portály, Wookieepedia je s přehledem strčí do kapsy. Zatímco portál o „tom pravém kánonovém Star Treku“ obsahuje cca 32 000 článků (nekánonová verze pouhých 1000), Star Gate zhruba 7000 a Battlestar Galactica se raději ani nezmiňuje, Wookieepedia obsahuje na své poměry nevídaných 81 000 článků (člověk by řekl, že Star Trek se svou klingonštinou a fanouškovskou základnou bude mnohem plodnější).

Doufám, že jsem dostatečně osvětlil důvody, proč považuji Wookieepedii mezi fan-wikilike portály za výjimečný počin. :)



Stanislav Hubáček @ 357529

No comments:

Post a Comment