Sunday, December 12, 2010

Who Watches the Watchmen’s Transmediality?



Watchmen je temná komiksová série stvořená za spolupráce spisovatele Alana Moorea s umělci Davem Gibbonsem a Johnem Higginsem vycházející v limitovaných sériích mezi lety 1986 a 1987 pod DC comics.

Příběh je zasazen do alternativní minulosti, která je z velké části formovaná účastí superhrdinů (běžných lidí bez zvláštních schopností - jediný kdo se tomuto vymyká je Dr. Manhattan) v různých událostech jako je válka ve Vietnamu, kterou Amerika za pomoci živoucí zbraně posledního soudu, Dr. Manhattana samozřejmě vyhrála, Richard Nixon je i v roce 1985 stále ve funkci prezidenta a atomová válka mezi U.S.A. a Sovětským svazem je na spadnutí.

Watchmen jako transmediální vyprávění

Film vs. komiks
Největší zájem o Watchmen paradoxně nezpůsobil samotný komiks, ale spíše objev filmu na motivy série, režírovaný Zackem Snyderem. Film na motivy série se objevil v roce 2009 doprovázený dalšími transmediálními produkty jako jsou akční figurky, počítačové hry nebo třeba masky hlavních aktérů. Film je natočen přesně podle jednotlivých políček komiksu. Některé pasáže a to především ty týkající se hlubšího uvedení do kontextu tohoto fikčního světa ovšem ve filmu chybí a jsou doplňovány dalšími materiály.

Jako další spojení filmu a komiksu bych poukázal na sérii Watchmen Motion Comic, která se objevila ještě před natočením celovečerního filmu a obsahuje rozpohybovaných a nadabovaných (dabing Toma Stechschultea, který dabuje nejen všechny postavy, ale i vypravěče, působí mnohdy velice vtipně a jistě stojí za to si sérii sehnat už je kvůli jeho podání ženských hlasů) všech 12 dílů komiksu. Rozpohybovaný komiks vycházel jako webový seriál dostupný například z itunes.

Under The Hood



Under The Hood je autobiografie jednoho z členů Minutemen (skupina superhrdinů předcházející Watchmen) Hollise Masona, která se objevuje v některých kapitolách komiksu. V komiksu působí jako jakési uvedení do historie superhrdinství, ale ve filmu se neobjevila. Pro doplnění této mezery vznikl stejnojmenný dokument, který objasňuje trochu více situaci kolem těchto superhrdinů. Obsahuje například audio deník, „autentické“ amatérské záběry superhrdinů v akci nebo například rozhovory se stárnoucími členy formace Minutemen. Celý tento dokument je tedy jakousi metafikcí, která přidává další detaily a zajímavosti do celého Watchmen vesmíru a ten pak může působit mnohem reálněji.

Tales of the Black Freighter


V některých dílech komiksu se objevuje mladý chlapec, který čte komiksovou sérii s názvem Tales of the Black Freighter - konkrétně díl Marooned - pojednávající o strastiplné cestě kapitána lodi zničené v bitvě s Černou lodí, který se snaží varovat svou rodinu před nebezpečím, které se blíží k jejich městu. Jedná se tedy o jakýsi komiks v komiksu, vyprávění ve vyprávění. Pokud si chcete tento komiks přečíst bez nutnosti prokousávat se celými Watchmen nebo pokud chcete mít pouze trochu méně fragmentovaný zážitek, mohu vám doporučit navštívení fan webu s rekonstrukcí (seřazením do podoby opravdového komiksového vydání) tohoto díla.

Videohry


Jak tomu tak bývá, videoherní průmysl na sebe nenechal po premiéře filmu dlouho čekat a tak se objevila spousta her různých žánrů a kvalit určených na všemožné platformy včetně mobilních telefonů a Ipadu. I tyto videohry můžou doplňovat další střípky do celého příběhu, protože některé z nich zpracovávají například záznamy Rorschachova deníku nebo situaci 70. let. Jedna ze zajímavějších her na téma Watchmen je Minutemen Arcade, která vznikla jako propagační dílo před uvedením filmu do kin. Její stylizace do podoby klasické automatové arkády se mi vážně libí a rád jsem si zavzpomínal na své zvukem pc speakeru provázené dětství.

U frančízy Wathmen mužeme tedy sledovat snahu jak o propagaci, zvyšování zisků (hry vyvíjené společně s natáčením filmu bývají většinou nevalné kvality, přesto se na úspěchu filmu přiživí), tak i o transmediální vyprávění (doplňování střípků informací o příběhu i celém fikčním světě skrze různá média).

Celý vesmír Watchmen samozřejmě doplňuje i mnoho fanoušků formou fan fiction. Existují celé weby, které se zabývají pouze Watchmenovskou fan fiction. Můžeme jmenovat například Who Watches The Writers. U vytváření příběhů ovšem fan komunita nekončí, vytváří též různé remixy trailerů, vlastní akční figurky a spoustu dalších věcí.

Kolem frančízy Watchmen se zformoval velký okruh lidí, kteří se podílejí na sdílení informací na wiki systémech nebo různých druzích komunikačních fór. Na wiki stránce Watchmen se například můžeme setkat s výpisky z deníků (jejichž útržky se objevují komiksu) hlavních postav, srovnání zpracování komiksu a filmu nebo třeba informace o významech symbolů objevujících se v komiksu.

No comments:

Post a Comment