Monday, December 13, 2010

Eternity II - absolutně nekonečná nekonečnost

Tak jako se uživatelé celosvětově proslulé encyklopedie Wikipedie dělí se zbytkem světa o své znalosti a poznatky, tak se stejným dílem dá vystopovat spousta informací a užitečných rad na velkém počtu diskuzních fór. Na takovém fóru jde probrat úplně všechno, na co si vzpomenete - problémy s krtky, příznaky rakoviny tlustého střeva, jak uspat hyperaktivní dítě a tak podobně s takřka nevyčerpatelnou možností témat. A ačkoliv to není záležitost, u které se dají strávit
hodiny denně, jako třeba u sociálních sítí, každý z nás tam jednou nebo dvakrát za život
stoprocentně zabrousil, když hledal odpovědi na svoje otázky.
Diskuzní fóra jsou především odbornou věcí. Co nenajdete na Wikipedii, najdete povětšinou tam. Zároveň máte možnost získat i několik variant řešení problematiky najednou a vybrat si možnost, která vám nejvíce vyhovuje. Jedno takové diskuzní fórum ve světě internetu má ale daleko vyšší důležitost než ostatní. Jde tam totiž o peníze. A to o dost peněz. Kdo by nechtěl za pomoci ostatních spoludiskutérů vyhrát 2 miliony dolarů? A chcete je vyhrát právě vy? V podstatě to není nic těžkého.
28. července 2007 byla totiž na trh uvedena převratná novinka ve světě skládanek - puzzle (pokud se dají ještě považovat za obyčejné puzzle) ETERNITY II.

Jedná se o skládanku složenou z celkem 256 čtvercových dílků, které na sebe různobarevně navazují a v konečné fázi vytvoří čtverec o stranách 16x16 dílků s plynule přecházejícím vzorem. Je to jednoduché, řeknete si. Proč tedy tolik povyku kolem?
Fígl je v tom, že dle různých výpočtů je celkový počet kombinací těchto puzzlíkových dílků přibližně 1 a 557 nul. To za život těžko vyzkoušíte. Více než o skládání obrázku, jak jsme u běžných puzzlí zvyklí, jde tedy o matematickou hádanku, kterou může vyřešit pouze génius nebo ohromně inteligentní počítač. Když ale přijdete na řešení, zašlete jej jeho vynálezci a on vás odmění tučnou sumou peněz.
Proč je ale teď toto téma aktuální? Dne 31.12.2010 je termín druhého a třetího odesílání řešení, takže čas se všem řešitelům krátí a velmi živě si dokáži představit, jak celé Vánoce budou bádat nad správným výsledkem.

Samozřejmě by nebylo moc fér, kdyby nebyla možnost alespoň nějaké nápovědy. Tou je primárně orámování celkového čtverce šedou barvou, pro snazší orientaci. Sekundárně potom vychází další dva díly Eternity, nazývající se Stopa 1 a Stopa 2. Jedná se o dva menší útvary - čtverec 6x6 dílků a obdélník 12x6 dílků. Za pomoci vyřešení těchto skládaček se potom můžete dobrat k výsledku základní skládačky. Pokud zašlete vyřešení vydavateli, obdržíte totiž jako
odměnu přesné umístění jednoho dílku hlavní skládanky.
Tudíž jsme zjistili, že se nejedná o nic jednoduchého, a pokud se někde chce dobrat ke slíbené odměně, má to jako jedinec hodně složité. Proto se všichni hádající shromažďují na internetu a vyměňují si poznatky. Kolektivní inteligence a její český ekvivalent v přísloví "víc hlav víc ví" totiž dokáže divy. Díky pomoci od kolegů se třeba někomu podaří hádance přijít na kloub.
Diskuze k tomuto problému ale není založena pouze na tvrzení "toto patří sem a támhleto vedle", k rozluštění je třeba více sil, než pouze ta hlavní, inteligenční. Na fóru se zdržují především
technicky a matematicky zdatní jedinci, kteří věnují nemalé úsilí psaní programů šitých na míru Eternity II. Za pomoci takovýchto programů se lze dobrat k výsledku daleko rychleji - někteří ale tvrdí, že stejně tak by se tohoto výpočtu nikdy nedožili.
Jeden z uživatelských programů, který se snaží vyřešit hádanku




K velmi zajímavým výpočtům už došlo vícero lidí a nejpopulárnějším je určitě stránka pana Martina Žaloudka, jež se této problematice matematicky věnuje. Pokud vás tedy matematika neminula v životě velkým obloukem jako mě, přijdou vám jeho výpočty přinejmenším opravdu zajímavé.
Vynálezce téhle hry má tedy rozhodně za ušima a podařil se mu husarský kousek. A pokud se on sám dožije řešení, bude to určitě velká sláva.


E. Vinklerová (360682)






No comments:

Post a Comment