Sunday, December 12, 2010

Capoeira a Youtube.com

V tomto článku vám představím něco, s čím se ve svém životě dost často setkávám, neboť je to spojené s činností, kterou provozuji a která mě baví.

Pro začátek bychom si mohli definovat některé základní pojmy jako například capoeira. Jde o brazilské bojové umění s prvky tance, hudby a akrobacie. Capoeira vznikla spojením kultury afrických otroků, dopravovaných převážně z Angoly do J Ameriky na portugalských otrokářských lodích, a místních domorodých kmenů. Vyvíjela se jako forma boje beze zbraně proti otrokářům. Už v této době se trénovala ve své skryté taneční formě kvůli utajení. Právě díky capoeiře došlo k částečné emancipaci afroamerického obyvatelstva na území Brazílie. Avšak capoeira byla víceméně od počátku svého vzniku zakázána a později spojována s kriminální činností gangů (v této době se praktikovala s nožem). Dnes se však sluní na postu brazilského kulturního dědictví. Pojem youtube, který tvoří druhou část názvu tohoto článku, snad nemusím hlouběji vysvětlovat, i když to čím se budu zde zabývat, se netýká pouze serveru youtube.com, ale i ostatních serverů fungujících na principu sdílení videí (např. video.google.com), pro youtube to platí však v největší míře.

Určitě se teď ptáte, co tyto dva pojmy mají společného? Věc se má takhle, capoeira je v současné době jedno z nejprogresivnějších bojových umění. Je to možná dané jejím relativním „mládím“ (cca 400 let) např. oproti bojovým uměním z Asie, a faktem, že legalizovaná byla až v 30. letech 20. století (!). Bylo to velkou zásluhou Mestre Bimby (Manuel dos Reis Machado), který vytvořil a zpopularizoval jeden ze systémů capoeiry. Abych moc neodbočoval, tak jen podotknu, že v současné době se capoeira rozšiřuje skrz „misionářskou praxi“ po celém světě (jednoduše řečeno se v Brazílii vycvičí učitelé a ti se pak pošlou někam do světa), přičemž capoeira není svázána nějakou hlubší filozofií a etickými kodexy a pravidly (viz asijská bojová umění a systémy). Tudíž je jejím trendem nechat se ovlivnit a to ať už kulturním prostředím, ve kterém se provozuje, nebo taky své bojové techniky přizpůsobuje ostatním bojovým uměním. Je velmi pokroková a to se projevuje v její snaze adoptovat si současné mediální technologie ke svému šíření. Každý správný capoeirista (ten co provozuje capoeiru) je připojený na Facebooku, kde má každá skupina (port. grupo), která zahrnuje okruh lidí, kteří provozují capoeiru, svou stránku. Vytvářejí se zde např. pozvánky na události (workshopy, aulanda, batizáda – páskovací ceremoniál), nahrávají se zde fotky a právě také zde se linkují videa.

Mým cílem je vytvořit nebo alespoň nastínit jakýsi způsob, kterým capoeiristé používají youtube, jaké typy videí na něj nahrávají, za jakým účelem, a jak se zapojují do tohoto procesu vytváření databází činností svých skupin (pojem grupo) skrz sdílené videozáznamy.

Prvním typem videí jsou klasické videozáznamy zachycující některou z capoeiristických událostí většího rázu (workshopy, batizáda). Jednoduše vytváří povědomí o skupině, ukazují, že skupina funguje, pořádá události, vyvíjí se. Nechci tvrdit, že měřítkem prestiže skupiny je počet její videí na youtube, naopak jde o aktivitu skupiny, o lidech v ní, o práci, kterou provádí, aby se posouvala dopředu, a youtube nám podvoluje tuto činnost sledovat.

Videosestřih z prvního batizáda skupiny Candeias jíž jsem členem. O hudbě v těchto videích by se dal napsat další článek sám o sobě.



Videopozvánky, v celku netradiční záležitost vytvářet a sdílet videa za účelem upoutat na nadcházející událost. Každopádně velmi atraktivní záležitost.

Jeden podle mě povedený kousek "traileru".

Nyní něco z mojí oblíbené sekce a to show off videa, kompilace pohybů a her. Capoeira je jen jedna, ale stylů capoeiry je spousta a to hned na několika úrovních. Ať už základní styly capoeiry, styl skupin (grupos) a styly jednotlivých capoeiristů. Tento typ videí se týká právě jednotlivců, kdy je vytvořena kompilace zahrnující ukázky pohybů určitého capoeiristy a jeho her (port. pl. jogos) s ostatními capoeiristy. Hlavní aktér je samozřejmě velmi pokročilý jedinec v umění capoeiry. Svým způsobem jde o takové představení sebe sama a samozřejmě jde taky o reprezentaci své skupiny.

Instrutor (hodnost) Cara de peixe, aneb současná pop star capovideí na capotube (doufám, že tohle nikdo nečetl).


A teď srdcovější záležitost. Můj učitel contra-mestre Sazuki.

Hudba je nedílnou součástí capoeiry. Existuje nespočetné množství písniček v capoeiře, zpívaných v portugalštině při hře v kruhu (port. roda) na tradiční témata jako otrokářství, významné osoby, významná místa, a pořád se tvoří nové a nové písně, proto své vlastní místo na youtube má i hudba z capoeiry. V první variantě se setkáváme se záznamy z rody (hra v kruhu), kde můžeme poslouchat i hudbu hranou během ní. Možná trochu s nadsázkou řeknu, že 50% komentářů pod tímto videem obsahuje sepsané texty písní zpívaných během rody. Proč se to dělá? Jednoduše pro zájemce, kteří by se onu píseň chtěli naučit. Tudíž zde máte k dispozici zvukový záznam a psaný text, co více by si portugalsky nemluvící jedinec mohl přát. Pokud napíšete komentář, ve kterém požádáte o text k písničce v některém časovém úseku vida, určitě se najde jedinec, buď obeznámený s písní, nebo portugalsky mluvící, které vám ten text napíše. Další hudebním videem je klasické „karaoke“, tudíž video se zvukovou stopou písničky (např. z vydaného CD skupiny) a probíhajícím textem písničky na videu. Taky velmi šikovná pomůcka. Mimo tohle, znám jednu slečnu, která účelně nahrávala živě písničky z capoeiry, nahrála je ve formě videa na youtube a přidala odkaz na svůj blog, kde měla texty těchto písní sepsané.

Pouze produkce hudby, aneb když se capoeira zvrhne v jednu velkou pařbu.

Náš výčet zakončíme velmi kontroverzním typem videí a to tzv. výukovými, či instruktážními videi. Jednoduché záznamy osob vysvětlujících a předvádějících techniky z capoeiry. Do jisté míry se snaží nahradit klasický trénink capoeiry s učitelem, v okruhu své skupiny. Dle mého názoru tohle v capoeiře nemůže nikdy fungovat, koneckonců capoeira je záležitost spousty lidí tvořících rodu a dvou lidí uvnitř tvořících „dialog“ jinými slovy jogo (hru).

Příklad video, které bylo nejspíše původně distribuované na VHS kazetách a nyní uploadované na internet. Popisek nám slibuje vylepšení našich dovedností opakováním cvičebních postupů. Jde podle mě celkem o neškodné video, které navíc není moc aktuálního rázu.

Tohle je bohužel všechno co se v tomto krátkém článku dalo shrnout. Doufám, že jste článek shledali alespoň zajímavým. Děkuji za přečtení a třeba někdy příště. Tchau!

Adam Smaza

No comments:

Post a Comment