Sunday, December 12, 2010

Congratulations Google! You own us…again

Google opět dokázal, proč o něm tak rádi mluvíme, necháváme ho pronikat do našich životů a s radostí mu odevzdáváme všechny (ne)možné informace o nás. Google to s námi zkrátka umí.

Lidé, kteří rádi tvoří, se svými výtvory rádi pochlubí, jsou soutěživí a moc rádi bojují o přízeň ostatních. Ještě radši všechny tyhle činnosti spojují s něčím, co je baví nebo co jim přijde užitečné. A úplně nejradši tak činí pod hlavičkou velké společnosti, která jejich výtvory zdarma zpropaguje. Chytré hlavy v Mountain View si dali dohromady těchto pár triviálních skutečností a přišli s nápadem, který se okamžitě uchytil.

Demo Slam
je další z řady sympatických nápadů, které na nás Google v poslední době chrlí. Jednoduše jde o videa, ve kterých uživatelé vtipným nebo originálním způsobem představují některou z demo aplikací společnosti Google. Videa se potom utkají v bitvě jedno na jedno a divák může jednomu z nich dát svůj hlas. Pokud tak udělá, ukáže se mu skóre obou videí a může se posunout k další bitvě.

Dema, která Google doporučuje případným zájemcům, jsou: Google Goggles, Google Search by Voice, Google Instant (u nás jako dynamické vyhledávání, kterého už si určitě každý všiml ve svém prohlížeči), Google Translate, Local Search (vaše lokace je přímo integrována do vyhledávače, takže když například hledáte cestu přes Google Maps, aplikace automaticky nabídne vaši polohu jako výchozí bod), Google Realtime, Google Image Search, Change background image (změna pozadí hlavní stránky Google vyhledávače), běžný Google vyhledávač s jeho přidruženými funkcemi nebo prakticky jakoukoliv z nezmíněných aplikací jako třeba Google Chat, Book Search a další.

Heslem celého projektu je:
“Google Demo Slam: Technology is awesome. Learning about it isn’t. Until now.”
Google si stejně jako ostatní společnosti uvědomuje jednu důležitou věc. Nikoho z nás nebaví číst nudné postupy jak používat nové technologie. Ti z nás, kteří se nezajímají o novinky, se tak někdy ani nedostanou k novým užitečným funkcím. Google na rozdíl od ostatních ale přišel na to, jak to změnit. Nechává nás uživatele, abychom představili technologie ostatním. A protože „víc hlav víc ví“, tak výsledek je jako vždy zajímavější než to, co by tým Googlu vymyslel za podstatně delší dobu a hlavně s většími náklady.

Google nás vlastně využívá pro svůj vlastní prospěch (tak jako už mnohokrát). Rozřešení jestli je to správně nebo špatně nechám na každém zvlášť. Někomu může vadit, jak moc nám Google (ne)pozorovaně leze do života (a my mu to s radostí umožňujeme), jiný se zase může podivit nad geniálnosti lidí z Googlu a jejich chytrých marketingových tahů. Ve finále nad tím ale stejně většina lidí jenom mávne rukou a Google bude zas o něco šťastnější (a bohatší).

Každopádně považuji Demo Slam za originální počin hodný pozornosti. Na konec, aby těch písmen nebylo moc, přidávám několik ukázek.

V prvním videu se dvě holky snaží zjistit přesnost Google překladače. Video je momentálně na druhém místě v Hall of Demo Champions.




Druhé video nabízí alternativu k cestování pro lidi se sociofobií.




Co dělat, když schází inspirace na text k písničce?



tereza čechová

1 comment:

  1. jeste jsem chtela doplnit jeden perfektni slam, ktery se ke me dostal trosku pozdeji.

    animace pomoci google docs
    video zde: http://www.youtube.com/watch?v=bt9F7tKcZcU&feature=player_embedded

    cela prezentace zde: https://docs.google.com/present/view?id=0Ad5oWim5dM7AZG1xNzZ4aF8wcjgzN3BqZ3I&hl=en

    ReplyDelete