Sunday, December 12, 2010

Fenomén auto-tune na YouTube


V letošním roce se na populárním serveru YouTube vyrojilo mnoho vydeí z různých oblastí – profesionální televizní reportáže, amatérské záběry přírody nebo osobní „hate“ videa, která jsou postprodukčně zpracovaná s pomocí hudebního procesu, který se nedávno vrátil do obliby zejména hip hopových hudebních interpretů: auto-tune.


Co je to auto-tune?

Auto-tune je v podstatě software, který primárně slouží na korekci intonace zpěváků v hudebním průmyslu. Použitím fázového vokodéru odstraňuje intonační chyby a dolaďuje melodie převážně lidského zpěvu, ale i performance hudebních nástrojů. V posledních přibližně deseti letech se ovšem začal používat okatě jako samostatný výrazový prostředek a proslavily ho například zpěvačka Cher, T-Paina nebo dvojice Daft Punk, nedávno byla i přes Jay-Zho poselství v hitu Death of Auto-tune oživena další vlna obliby zejména v „černé hudbě“ – tedy R´n´B či hip hopu. Dnes je auto-tune nejen standardním vybavením profesionálních studií, ale dá se stáhnout i na internetu jako plug-in do hudebního programu a je tedy k dispozici i producerům, který využívají jeho potenciál často jinak než komerčně úspěšní hudební producenti.


Zhudebním cokoliv

Spolu s návratem na hudební scénu se jeho potenciálu chopili i žoviální „youtubers“, kteří ho používají ne na dolaďování již existujícího zpěvu, ale vytváření skladeb z nehudebního materiálu. Většinou se jedná o části na YouTube již umístěných videí, která jsou z cynického pohledu vtipná, přestože v původním kontextu se například z pohledu tvůrců videí vážou spíše k vážnějším tématům. Pokud nějaké takovéto video najde „auto-tunový vtipálek“, pomocí jednoduchého střihačského programu sestříhá pro jeho výsledek vyhovující části videa a v hudebním programu poupraví výslednou zvukovou stopu do podoby melodické skladby. Často si pohrává i s textem, jehož obsah je ve výsledném auto-tune „remixu“ také rekontextualizován. Zejména jde ale o to pobavit uživatele YouTube zesměšněním původního videa a jeho aktérů.


Příklady videí:


Drzý zrzek


Velmi rozšířeným memem na YouTube se stal pubertální chlapec, který v sobě spojuje hned několik atributů neoblíbeného spolužáka – je tlustý, nosí rovnátka a především: je to zrzek. Je od pohledu jasné, že útokům různých forem šikany za svou jinakost se ve svém každodenním školním životě těžko vyhne. Namísto navštívení školního psychologa (který narovinu nebývá příliš účinný) nebo jiného pokusu změnit svůj školní status zvolil jinou formu obrany a to vykřičet svou zášť do světa prostřednictvím videa umístěného na internet. „Gingers have souls!“, burácí zrzek do kamery namířené proti sobě, celý brunátný vztekem i beznadějí zároveň. Bylo jasné, že odpovědi na sebe nedají dlouho čekat. Ke dnešku originální video shlédlo takřka dvanáct milionů lidí a mezi nejrůznějšími odpověďmi se dá nalézt také mnoho auto-tune předělávek. Mezi mou nejoblíbenější patří taneční remix od uživatele placeboing, který se auto-tune předělávkami zabývá celkem vydatně.


Píseň o nepovedeném vniknutí


Další velmi slavnou předělávkou je „Bed Intruder“ – auto-tune skladba vzniknuvší z televizního zpravodajství o muži, který oknem vzniknul do ložnice mladé dívky a pokusil se ji znásilnit. Dívku poté bránil její bratr, pachatel sice utekl, ale zanechal po sobě důkazy. Reportáž se stala populárním terčem autotune remixerů zejména díky natočené výpovědi bratra, který působí, jako by svou trošku do mlýna vyšetřování nacvičil pro rapové vystoupení, pachatele nazývá do kamery „homeboyem“ a každé slovo očividně prožívá. Nejznámější auto-tune verze pochází od "autotuňáků" s přiléhavým názvem Auto-Tune The News, kteří si vzali na mušku více podobně specifických zpravodajských reportáží. Bed Intruder je ovšem stále jejich největším hitem a stejně jako mnoho auto-tune remixů je k dispozici její vylepšená verze i na iTunes , která je navíc zmashapovaná s nahrávkami sborů a koncertních vystoupení a dokonce si lze zakoupit i tématické tričko.

Zuzana Přikrylová

No comments:

Post a Comment