Sunday, February 22, 2015

ODKLON OD NACIONALISMU MEZI FOTBALOVÝMI FANOUŠKY


"We´re racist, we´re racist and that´s the way we like it..." Za mohutného skandování těchto slov zabránilo minulé úterý několik fanoušků londýnské Chelsea ve vstupu do podvečerní soupravy pařížského metra v Paříži narozenému Mauritánci Souleymanu S. Ve francouzské metropoli se schylovalo k k úvodní bitvě osmifinále fotbalové Ligy mistrů mezi domácím týmem Paris Saint Germains a Chelsea FC. Zápas, na který se těšila celá Evropa, tak měl nepříjemnou předehru, k níž se britské deníky - a nejen ty - vyjadřují ve svých komentářích do dnešních dnů. K události ostatně poskytla své stanovisko i politická špička Spojeného království, například ministerský předseda David Cameron označil incident za "extrémně zneklidňující a velmi znepokojivý.." A tým z Londýna nastoupil k dalšímu soutěžnímu utkání v Premier League proti Burnley s nápisem Building Bridges na dresech, čímž se snažil od rasistického vystoupení malé skupinky svých fanoušků distancovat..

NACIONALISMUS


Rasismus a nacionalismus jsou vedle dopingu a korupce největšími nešvary vrcholového sportu a s ním spojeného fanouškovského prostředí. A rozhodně jsou těmi, které vedou nejčastěji k výtržnostem a k násilnostem. Sport totiž bývá velice často nositelem jakéhosi národního sentimentu. Je až zajímavou ironií, že k výše popsanému incidentu došlo právě v Paříži, která v roce 1998 hostila finále fotbalového Mistrovství světa, v němž tehdy domácí Francie slavně přemohla obhájce titulu z Brazílie 3:0 - a před nímž Jean-Marie Le Pen, vůdce politické strany Národní fronta, nazval reprezentační výběr země galského kohouta "umělým" v narážce na hráče jako Zinedine Zidane (narozen v Marseille alžírským přistěhovalcům), či Marcel Desailly (rodák z Ghany). Ironií osudu patřili právě tito dva hráči k největším hvězdám finálového zápasu, který Francii zajistil první (a zatím i poslední) světový primát..



A právě nad tématem nacionalismu se ve stati s názvem The Decline of Nationalism Among Football Fans zamýšlí Ilan Tamir, vědecký pracovník z Bar-Ilanovy Univerzity ve městě Ramat Gan v Izraeli, na níž v současné době přednáší předměty Sport, společnost a média nebo Historie Médií. Tamir má za sebou i bohatou dráhu sportovního komentátora na izraelských sportovních kanálech, kde působil osm let, mimochodem i jako komentátor mužské basketbalové ligy.

Ve své práci, která vyšla v měsíčníku Television & New Media v prosinci 2014, Tamir upozorňuje na rozhodně nezpochybnitelný vzdělávací charakter fotbalových přenosů na širokou populaci - jako příklady uvádí napětí mezi Velkou Británií a Argentinou po konfliktu o Falklandy, či mezi Srbskem a Chorvatskem v době postupného rozpadu bývalé Jugoslávie. Tedy historické události, o kterých se spousta lidí ve vzdálených koutech světa dozvěděla právě díky sledování přímých přenosů fotbalových utkání.
I jména fotbalových hvězd nedávné minulosti Edgara Davidse nebo Clarence Seedorfa jsou známa fanouškům kopané po celém světě - a právě díky těmto naturalizovaným Holanďanům se spousta diváků při sledování fotbalových klání dozvěděla o existenci jejich rodiště, Surinamské republiky, nejmenšího suverénního státu v Jižní Americe.

Tamir ve své stati navazuje a polemizuje především s předchozími vědeckými pojednáními Benedicta Andersona, mimo jiné autora knihy Představy společenství. Úvahy o původu a šíření nacionalismu, kterou v českém překladu vzdalo Karolinum v roce 2008. Tento americký politolog a odborník na konstrukce identity národa ve svých pracích považuje nacionalismus za jev, který zdaleka není na ústupu.

Tamir si ve svém příspěvku samozřejmě všímá, jak si i samotní politici od počátků uvědomovali sílu a vliv, kterými úspěšní sportovci dokázali zapůsobit na širokou veřejnost. Není třeba věnovat se Olympijským hrám v Berlíně v roce 1936 a jejich zneužití propagandou Třetí říše ani nedávnými kláními pod olympijskými kruhy v ruském Soči. A o výletech české politické špičky do šatny národního hokejového týmu po jakémkoliv medailovém úspěchu na mistrovství světa bylo také napsáno nemálo článků...

GLOBALIZACE, KOMERCIONALIZACE A REGIONALISMUS


Tamir však - na rozdíl od Andersona a dalších autorů - ve své práci tvrdí, že nacionalismus je ve sportu (a zde tedy konkrétně ve fotbale) na ústupu, za což podle něho mohou tři navzájem provázané faktory. A těmi jsou globalizace, komercionalizace a regionalismus.
Podle jeho názoru se díky globalizaci svět zmenšuje a pro samotné fotbalisty je dnes tak mnohem jednodušší přesouvat se po světě za lepší smlouvou. I samotné televizní stanice zareagovaly na současný trend ve spolupráci s těmi nejlepšími fotbalovými ligami přesunem zápasů vysílaných v přímém přenosu na dřívější čas odpoledne ve snaze maximalizovat finanční zisky z Asie.
S komercionalizací zase přišla možnost podepsat smlouvu s mnohem větším počtem hráčů, kteří se narodili v cizině - například již výše zmiňovaná Chelsea má k dnešnímu dni ve svém prvním týmu hráče z Anglie, Belgie, České republiky, Dánska, Holandska, Francie, Brazílie, Srbska, Španělska, Kolumbie, Nigérie a Pobřeží Slonoviny.
Roli regionalismu pak autor vysvětluje na jednoduchém příkladu z Izraelské fotbalové ligy, kde víkend co víkend fanoušci týmu Hapoel Tel Aviv vyvěšují transparenty s nápisem "My představujeme Hapoel, ne Izrael."

Práci Tamir uzavírá konstatováním, podle něhož za primárního použití sociálních médií začali fanoušci v posledních letech projevovat a vyjadřovat svou náklonnost spíše regionálním klubům a týmům z cizích zemí a tudíž se ve svém fandění kriticky odklonili od národního týmu, který často podrobili ostré kritice a mnohdy až opovržení.

Tak tomu ostatně bylo i v České republice za éry dnes již bývalého trenéra národního týmu Michala Bílka, který se od počátku svého působení u reprezentace musel vyrovnávat s až nenávistnými projevy fanoušků vůči své osobě. Kvalifikační skupina o postup na nejbližší mistrovství Evropy byla již pod novým koučem Pavlem Vrbou rozehrána až nad očekávání dobře a již téměř ztracené fanoušky si tak reprezentace zase na chvíli stáhla zpět. Počkejme však na první neúspěch...

ZDROJ:

TAMIR, I.: The Decline of Nationalism among Football Fans. Television & New Media December 2014, vol. 15, no. 6, 741 - 745. Published online before print July 11, 2014, doi: 10.1177/1527476414541968

No comments:

Post a Comment